Ultima oră

Un Gustar TV insipid! August a dispărut metaforic din grilele generaliste

Există unele firme care-și permit ”extravaganțe” de genul: trag storurile în jos o dată / o lună pe an sau de două ori câte două săptămâni (iarna, vara) și întreg personalul intră în concediu plătit. Colegul meu din Canada lucrează chiar la o astfel de firmă. Este convenit prin consens și fiecare, după buzunar, o pornește pe traseele incitante de vacanță.

Cu televiziunile, lucrurile nu pot sta la fel, deși paradoxal ele emit toată luna august dar toate vedetele au evadat în natură, în city breakuri romantice, în ținuturi exotice. Emisiunile pilon ale posturilor generaliste dispar (cele live) vreo șase săptămâni, în timp ce se difuzează în buclă show-urile înregistrate, sau se mai scot de la naftalină chiar producții expirate.

Toată lumea bună (starurile, de!) se odihnește, adică râde, cântă și dansează pe plaje cu nisip fin ori în resorturi de lux, puțin mai speriată de ”bombe” decât de obicei, după recentele evenimente ce-ți dau fiori de la Nisa ori Istanbul.

Nu vorbim despre posturile de nișă: documentarele și filmele de ficțiune (și ele cu inerente reluări) își urmează molcoma derulare. TVR re bafta transmiterii Olimpiadei de la Rio, dar și ghinionul prezenței delegației ultra-anemice a României Posturile specializate în sport vor măcina în gol despre nenea Daum și Naționala de fotbal, ce mai spune Răzvan Burleanu (cam multe și fandosite) ori nea Gino Iorgulescu (posac și laconic).

Dacă are cineva curiozitatea să consulte colecția ghidurilor TV din România din ultimii 10 ani (TV Mania și TV Satelit) va descoperi siderat că, televizionistic, august a dispărut literalmente din calendar, ”seceta ucigând orice boare de vânt”, vorba Poetului. Un ”nimic” suspect să lăfăie pe toate canalele, doar știriștii primesc (ca pălmașii, de!) concediile cu țârâita și pe rând (unii prin ploiosul noiembrie), pentru că, nu-i așa, nu te poți sustrage actualității!

Clănțăii de serviciu din tagma politicianistă s-au rărit mult, se relaxează frenetic la Ocean, au mai rămas eventual cei cu interdicții judiciare, ori cu afaceri și dosare grele de pus la punct. Vacanța mai poate aștepta. După Sf. Nicolae, vin deja alegerile.

Am mai spus-o cândva. La ”Antena 3” se întâmplă ceva în sens reorganizatoric și în sens bun. Parcă apar mai rar pe post Ciuvică & Chirieac, se ignoră suveran ce face apriga concurență (de pildă, România TV nu s-a trezit din delirul galben al burtierelor de breaking news, pe teme favorite, ca pensii și salarii, starea vremii, gândurile tăcute ale lui Johannis la Cotroceni sau vreo nouă descindere cu mascați și cătușe).

Acolo duduile freamătă literalmente pe orice subiect, amplificându-l, ca pe gogoașa înfuriată a neamului. Anteniștii și-au regrupat strategic oamenii pe tronsoane, câte doi: Maria Coman și Ionuț Cristache (13 – 15), Alina Petrescu și Mircea Badea (15 – 17), Alessandra Stoicescu și Adrian Ursu (17 – 18,45), Dana Grecu și Radu Tudor (18,45 – 20,30), Răzvan Dumitrescu și Oana Zamfir (20,30 – 21,30), Mihai Gâdea în prime time (21,30 – 23,15), urmat pentru concluzii amare ori ghidușe de același Badea de la miezul nopții. Titlurile talk show-urilor au fost păstrate: ”Se întâmplă în România”, ”Esențial”, ”100 de minute”, ”La ordinea zilei”, ”Subiectiv”, ”Sinteza zilei” și ”În gura presei”.

În week-end, mici modificări: ”Obiectiv” (cu Dumitrescu și Zamfir), ”Exces de putere” (cu Oana Stancu) și ”Ca-n România” (cu Ionuț Cristache). Asta e vinerea. Sâmbătă ne informăm, uneori ne delectăm, amuzăm cu ”Ediția de week-end” a Cătălinei Porumbel, prezentă și duminica, ne perpelim cu ”Adevărurile ascunse” ale Danei Grecu, gustăm ironiile ”Voi cu Voicu”, punem întrebări și aflăm răspunsuri la ”Q&A” cu Alessandra Stoicescu și trecem lin și inspirat ”Dincolo de știri” cu Cristina Țopescu.

Săptămâna se încheie cu revenirea greilor: ”Punctul de întâlnire” (cu Radu Tudor), câte o ediție specială a ”Sintezei zilei” cu tandemul Gâdea-Badea ca moderator. Atunci firește că ”În gura presei” se volatilizează. Nu este deloc superfluă această panoramare: este o strategie abilă de repoziționare a jurnaliștilor în meseria lor, renunțarea la șuetele cu lălăieli și revenirea la ”cestiune”.

Monumentală în context devine replica formidabilă a lui Mircea badea, care are și el sclipirile sale: discuția mergea pe modul în care presa reflectă să comenteze activitățile de Intelligence Service. Încă junele realizator TV intervine și punctează decisiv: ”D-le Harnagea, d-le Troncotă, mai puțin cu intelligence, ce făcurăm noi în ultimii 12 ani? Ne-am ocupat din plin de stupid people, stupid facts”. Aferim! La câte tâmpenii a trebuit să fie demonstrate, când să mai avem timp de sferele eterne ale spiritului?

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*