Ultima oră

Ultimul omagiu! Sicriul cu trupul antrenorului emerit Emil Vanea este depus la Sala de Lupte Francisc Horvath din cartierul Ștrand

Mondial

Cei care doresc să aducă un ultim omagiu celui care a fost unul dintre cei mai titrați antrenori ai României, lugojeanul Emil Vanea, o pot face până joi, la ora 12, la sala de lupte din cartierul Ștrand.

Sicriul cu trupul antrenorului a fost așezat acolo unde pentru el a fost a doua casă, sala pe care a iubit-o și a respectat-o, unde numeroase talente au fost șlefuite de maestrul Vanea.

Emil Vanea s-a născut în 26 februarie 1954, în Șimleu Silvaniei din județul Sălaj. După cum declara chiar el, a început să practice luptele la 12 ani.

A iubit acest sport și a ales să-l predea, după ce a devenit antrenor, tinerelor generații.

După o perioadă în care a practicat luptele  la clubul sportiv din Oradea, a venit în Banat, mai întâi la Timișoara, la UMT, apoi pașii l-au îndreptat spre Lugoj, unde s-a stabilit, după ce s-a îndrăgostit și s-a căsătorit, întemeindu-și o familie.

În orașul de pe Timiș a pregătit generații de tineri luptători, care s-au remarcat prin rezultate deosebite pe plan intern și internațional. A activat ca antrenor de lupte libere la AS Voința Lugoj, apoi la AS Metalul Lugoj, după care a făcut trecerea la Clubul Sportiv Școlar Lugoj și Clubul Municipal Lugoj, cluburi la care a rămas până la finalul vieții.

Practic, luptele libere lugojene se confundă în ultimii 25 de ani cu Emil Vanea. Tehnicianul este unul dintre membri fondatori ai Clubului Sportiv Municipal Lugoj, în 2002, iar sub comanda lui echipa de lupte libere a CSM Lugoj a cucerit 10 titluri naționale și două medalii de bronz la Cupa Campionilor Europeni.

Emil Vanea împreună cu Gheorghe Bologa au avut ideea de a aduce la Lugoj doi valoroși luptători din Republica Moldova, pe Nicolae Ceban și Ivan Guidea.

O mișcare inspirată pentru echipa de lupte libere de seniori a Lugojului, cei doi având o mare contribuție la cele zece titluri naționale și la performanța din Cupa Campionilor Europeni.

La aceste rezultate se adaugă și două medalii de bronz continentale cucerite de Ivan Guidea, de când este la echipa de lupte libere a Lugojului, respectiv calificarea și locul opt la olimpiada de la Rio, din 2016.

În 2012 Emil Vanea a primit titlul de antrenor emerit, distincție pe care o merita din plin, mai ales pentru afirmarea la cel mai înalt nivel a luptelor libere lugojene.

În urma lui Emil Vanea va rămâne un mare gol rămâne, pe care cuvintele nu îl pot umple!

“Este o pierdere grea pentru clubul nostru. Emil Vanea și-a dedicat întreaga viață luptelor, iar performanțele luptelor libere lugojene din ultimele două decenii sunt legate de numele lui. Vanea are meritul de a-l aduce la echipă pe luptătorul Ivan Guidea, care a obținut mari performanțe sportive la cele mai înalte niveluri, reprezentând cu cinste Lugojul la europene, mondiale și olimpiadă. Emil Vanea este unul dintre cei care a pus bazele clubului nostru în urmă cu 17 ani. În plan sportiv cred că titlul de antrenor emerit, pe care l-a primit, spune tot. A fost un om și un coleg deosebit, o persoană implicată, pe care ai putut să te bazezi întotdeauna. În urma lui va rămâne un gol, ce  cu greu va putea fi recuperat”, a spus Marius Maier, directorul Clubului Sportiv Municipal Lugoj.

Profesorul Simion Moatăr, directorul CSȘ Lugoj: “Ca o ironie a sorții, marți, 12 februarie, a venit confirmarea de la Inspectoratul Școlar Județean Timiș prin care Emil Vanea putea continua să antreneze la clubul nostru încă trei ani de-acum înainte. Anul acesta îndeplinea condițiile de vârstă pentru pensionare, dar și-a dorit să mai rămână. De-acum suntem mult mai sărăci. Am pierdut un om de mare valoare. Este greu să vorbești, la trecut, despre cel care fost colegul, profesorul și antrenorul – maestrul Emil Vanea. Va rămâne în amintirea noastră pentru tot ceea ce a făcut în viață și în sportul de performanță, prin rezultatele realizate pe plan național și internațional, care sunt remarcabile și pentru care a primit titlul de maestru al sportului. Îl regretăm cu toții, cei care i-am fost colegi. Rămas bun maestre și din înaltul cerului veghează asupra celor dragi”.

Dumnezeu să te odihnească în pace, maestre Emil Vanea!

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE