- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

[FOTO] Trofeul Concursului de Pian “Clara Peia” ia, în premieră, drumul Timişoarei

Punct final la ediţia 2018 a Concursului de Pian „Clara Peia”. După o gală a laureaţilor care a impresionat prin calitatea actului artistic, câştigătorul Marelui Premiu şi al Trofeului de cristal ”Clara Peia” a fost Mihai Alexandru Piroi de la Colegiul Naţional de Muzică ”Ion Vidu” din Timişoara.

Elev în lasa a III-a, micul pianist pregătit de profesoara Oana Grosu a adus pentru prima dată trofeul în metropola Banatului. În finală, el a interpretat „Toccata” de Bercovici.

Marele Premiu a fost oferit de Rotary Club Lugoj, iar Trofeul de cristal ”Clara Peia” 2018, de Rotaract Lugoj.
Gala Laureaţilor a reprezentat, practic, finala concursurilui, în care s-au calificat cinci instrumentişti (din totalul de 150 de participanţi), care au acumulat punctajul maxim de 100 de puncte.

Conform tradiţiei, gala a fost deschisă cu recitalul lui Radu Török Ciocan din Petroşani, câştigătorul ediţiei precedente.

Fapt foarte rar, printre finalişti s-a regăsit o elevă de clasa I. Cea mai tânără concurentă din finală se numeşte Noemi Neag şi este elevă în clasa I a Şcolii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”, fiind pregătită de profesoara Andreia Florea.

[1]

Ea a cucerit nu numai inimile publicului cu piesa „Vrăbiuţa”, pentru care a primit aplauze prelungite, ci şi premiul special al săptâmânalului „Redeşteptarea”. Este a treia ediţie a concursului la care hebdomadarul lugojean oferă premii.

„Felicit săptămânalul Redeşteptarea pentru alegere. Noemi Neag este o pianistă de mare sensibilitate şi expresivitate. Ea a impresionat întreg juriul, care i-a oferit maximum de puncte. Este rar ca un copil de clasa I să se califice la un aşa nivel înalt, la Gala laureaţilor. Bucuria noastră e foarte mare, mai ales că este şi lugojeancă”, ne-a declarat prof. dr. Constantin Stan Tufan, director artistic al festivalului.

În finală au mai cântat Emanuel Iosia, de la Liceul „Sigismund Toduţă” din Deva, Dominic şi Darius Creţiu – pian şi vioară, Alexandru şi Timeea Moţ – pian la patru mâini (toţi de la Şcoala de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj).

Preşedintele juriului a fost, ca şi în anii precedenţi, prof. univ. dr. Vanda Albotă, profesor de pian la Academia de Muzică din Berlin şi la Universitatea din Essen, Germania. Doamna Albotă este nepoata Clarei Peia, pianist concertist şi laureată a unor mari premii internaţionale. Din juriu au mai făcut parte conf. univ. dr. Carmen Manea şi lect. univ. dr. Laura Smărăndescu, ambele de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi prof. Carmen Schöner, şefa catedrei de pian de la Şcoala de Muzică ”Filaret Barbu” din Lugoj.

În cuvântul de închidere, conf. univ. dr. Carmen Manea a spus: „Sunt pentru prima dată la Lugoj şi apreciez evenimentul ca fiind la nivel execpţional. S-a văzut munca pasionată şi plină de seriozitate a profesorilor, implicarea părinţilor şi a comunităţii. Felicit cu acest prilej organizatorii, pe doamna directoare Liliana Bidiviu şi pe directorul artistic Constantin Tufan Stan, suflete dăruite tinerei generaţii şi performanţei”.

De-a lungul anilor, Marele Premiu a revenit unor tineri pianişti talentaţi: ediţia I (2013) – Fabiani Prscina (Petroşani); ediţia II (2014) – Miriam Natalia Linul (Arad); ediţia III (2015) – Christian Pantelei (Chişinău); ediţia IV (2016) – Emanuela Briones Villalba – Şerbanaţi (Reghin); ediţia V (2017) – Radu Török Ciocan (Petroşani).