- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Trei zile de folclor autentic cu cei mai talentați copii din Timiş şi Caraş – Severin

Mondial [1]Cei mai talentați juniori folcloriști din două județe se adună la Lugoj, într-un festival dedicat numai lor și inițiat cu doi ani în urmă de maestrul coregraf Puiu Munteanu.

Peste 20 de ansambluri folclorice de copii din județele Timiș și Caraș Severin vor încânta lugojenii în avanpremiera Rugii. Este vorba despre o nouă ediție a Festivalului Folcloric ”Ana Lugojana” Junior, care va avea loc în zilele de 12, 13 și 14 august.

”Este a doua ediție a festi­valului, pe care o organizăm al­ternativ cu Festivalul In­ter­na­țional de Folclor Ana Lugojana. Spre deosebire de prima ediție din 2016, care s-a desfășurat pe durata a două zile, aceasta se va desfășura timp de trei zile. Am ales cele mai reprezentative ansambluri de copii, care au luat locul I, II și III la Concursul Lada de Zestre, organizat de Consiliul Ju­dețean Timiș”, ne-a declarat maestrul coregraf Puiu Munteanu.

Organizarea unui festival al copiilor în plină vacanță de vară nu este un demers lip­sit de provocări.

”Este adevărat, luna august este o lună de vară, în care copiii sunt în vacanță sau pleacă alături de părinți. Cu toate acestea, contăm pe prezența a câte opt formații în fiecare zi a festivalului. Par­ticipă ansambluri din județele Timiș și Caraș Severin”, punctează Munteanu.

Duminică 12 august, vor urca pe scena din fața Casei de Cultură a Sindicatelor ansamblurile de copii “Lugojana”, “Hora Belințului – Belinț, “Sveti George” – Stanciova, ”Bu­joreanca” – Traian Vuia, An­samblul Folcloric al Cen­tru­lui Cultural Deta, ”Junii Io­sifalăului” – Iosifalău, ”Cununa Timișului” – Ghiroda și Ansamblul de Copii “Iz­vo­ra­șul”, din Buziaș.

Luni 13 august, este rândul celor de la ”Făgețana” – Făget, “Florile Banatului” – Răchita, ”Kruna” – Sânmartinul Sâr­besc, “Ghilezana” – Ghilad, “Bol­­dureanca” – Boldur, ”Că­lu­șarii” – Jebel, “Glimboceana” – Glimboca și “Bu­su­iocul” – Mănăștiur.

Marți 14 august, se vor pre­zenta în fața publicului An­samblul de Tineret ”Lugojana” – Lugoj, ansamblurile folclorice ”Armenișana” – Ar­meniș, ”Gugulanul” – Borlova, ”Bârzava Mică” – Reșița, “Zes­trea Gugulanului”-Caran­se­beș, ”Bănățanul” – Gavojdia, “Sânziene Zorlențene” – Zorlențu Mare și Ansamblul de Copii “Ghiocelul” – Giroc.

Reprezentațiile încep în fiecare zi la ora 19, pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor.