Ultima oră

Trandafirii de Curtea, delicatesă pentru chinezi

Parfum, culoare, dar şi multă muncă în gospodăria unor locuitori din satul Curtea. Oamenii au o plantaţie mai inedită pentru mediul rural – de trandafiri. Produsele realizate din aceste flori ajung până şi în îndepărtata Chină.

Soţii Grecu, Vasilica şi Ci­prian, au dezvoltat de circa doi ani la Curtea o plantaţie de trandafiri ”Rosa Da­mas­ce­na” care se întinde pe o su­prafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi şi numără 600 de butaşi. Florile sunt ex­trem de parfumate, fapt pen­tru care sunt şi căutate. Din petalele lor se fabrică si­ropuri, dulceţuri, ceaiuri, dar şi parfumuri.

”Avem su­fi­cient pământ şi în urmă cu vreo doi ani ne-am gândit să fa­cem şi altceva decât să cul­ti­văm doar grâu şi po­rumb. Aşa ne-a venit ideea cu trandafirii. Am găsit pe ci­neva la Braşov şi am luat într-o primă fază 300 de butași, după care am mai luat alţi 300. Ne oferea şi desfacerea şi din ce ştim, dulceţurile şi si­ropurile pe care le producea erau ex­por­tate chiar şi în Chi­na”, ne-a spus Ciprian Grecu.

Produse ”bio”

Întreţinerea unei astfel de cul­turi nu e deloc uşoară şi implică o activitate zilnică, pentru că trandafirii trebuie să­paţi, udaţi trataţi şi bi­ne­în­ţeles recoltaţi.

”E de lu­cru, pentru că recoltăm pe­ta­lele zilnic. Încep să în­flo­rească din luna mai şi până toamna târziu. Fac în per­ma­nenţă flori. Apoi, trebuie şi trataţi împotriva insec­te­lor, însă tot ce folosim este bio. Îi stropim cu macerat de urzică şi ardei iute. Le dăm putere cu gunoi de grajd. Petalele culese tre­bu­ie lăsate o perioadă în­de­lun­gată la uscat, se opresc şi apoi se macină. Facem si­ro­puri şi dulceţuri, dar şi cea­iuri”, ne-a declarat şi Va­si­li­ca Grecu.

Desfacere greoaie

Gospodarii încearcă să – şi dez­volte cultura prin atra­ge­rea de fonduri europene, însă deja au apărut pro­ble­me­le legate de proiecte şi des­facere.

”Până acum a­vem strânse aproape 100 de ki­l­ograme de petale. Le dă­deam la Braşov cu 28 de lei/kg, dar anul acesta s-a întâmplat ceva, pentru că nu reuşim să luăm legătura cu cel care aveam contractul. Încercăm să le vindem, şi de aceea chiar şi prin in­ter­me­diul dumneavoastră, căutăm cumpărători. Apoi, pro­iec­te­le nu le putem face strict pe această floare. Va trebui să mai adăugăm şi alte cul­turi. Eu am speranţa că într-un final voi reuşi să finanţez cultura şi să o dezvolt. Am nevoie de un minim de 2.000 de butaşi, deoarece vreau să extrag din petale e­senţă pentru parfumuri. E ne­voie de bani şi pentru a­chi­ziţionarea utilajelor de pro­ducere, dar nu mă dau bă­tut”, spune hotărât Ci­prian Grecu.

Pe piaţă, un butaş de trandafiri ”Rosa Da­mascena” are preţuri cu­prinse între 3 şi 6 euro. Ei pot rezista şi la temperaturi de minus 20 de grade. Din această floare se extrage cu 30% mai mult ulei decât din o­ricare alta.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE