Ultima oră

Traian Vuia, dezamăgit de politica “ciocoilor din Vechiul Regat”

MondialTraian Vuia este un exemplu de mare personalitate foarte complexă. Vuia a fost nu numai om de ştiinţă, aviator şi inventator, ci şi un fin analist politic. În articolele sale publicate în „Drapelul” de Lugoj şi alte publicaţii, Vuia a prevăzut izbucnirea Primului Război Mondial, într-o perioadă când Europa era tihnită şi se simţea bine, într-o falsă siguranţă.

Mai mult decât atât, el a militat pentru Unirea Banatului cu România, dar trebuie spus că a crezut într-un altfel de Unire. Deşi unionist, Vuia s-a declarat foarte dezamăgit de condiţiile în care Banatul a revenit la Patria mamă. El şi exprimat pe un ton dur opiniile într-o scrisoare adresată altui lugojean de seamă – George Dobrin, primul prefect român al judeţului Severin cu capitala la Lugoj. Astăzi, rândurile scrise de Vuia pot fi considerate şocante, nedrepte, supărărtoare ori foarte adevărate, pline de curaj. Oricum ar fi, ideile lui Vuia din celebra scrisoare nu lasă indiferent publicul nici acum, la aproape un secol de la Marea Unire.

Dezamăgit după Unire

În anul 1922, la trei ani de la Unire, Traian Vuia, aflat în Franţa, la Garches, îi scria prietenului prefect George Dobrin, aflat la Lugoj. Vuia trăia o dezamăgire cruntă văzând cum au evoluat lucrurile după constituirea României Mari.

“Toată Unirea s-a redus la un gest pur teatral, pe care ciocoii din Vechiul Regat l-au primit cu zâmbet şi au zis că suntem naivi că n-au avut nevoie decât de a deschide aşa casei în care noi am intrat de voie. Când doi indivizi se asociază, când două societăţi fuzionează, se face un contract, un pact. Condiţiunile Unirei trebuiau stipulate. De exemplu, că în decurs de 10-20 ani soldaţii recrutaţi din Transilvania şi Bănat să fie lăsaţi în garnizoanele din aceste provincii. O lege electorală clară şi precisă etc. Mă dispensez de a vă înşira motivele acestor condiţiuni şi a altora, cari ar fi trebuit să fie corolarul garanţiilor fundamentale”, scria Vuia.

Vuia acuza “virusul bizantin” care a pătruns în Banat

“Când am văzut în ce mâini necompetente, peşti politici ai fanarioţilor, este depusă soarta poporului român aici, m-am retras scârbit. Bărbaţii noştri cred că marile probleme politice se rezolvă prin discursuri frumoase, fraze alese, alegorii patriotice şi ditirambe poetice”, mai spune Vuia în celebra scrisoare din 11 aprilie 1922. “Până în timpurile mai recente am avut credinţa că nu ne vor fanariotiza, acum mă tem că nu vom putea scăpa de acest virus bizantin, pentru că fanarioţii dispun de mijloace, cari lipseau ungurilor”, adăuga el.

Desigur, toate aceste opinii aparţin unuia care a crezut şi a luptat pentru Unire, iar asta le face şi mai amare.

Nu poţi spera că fructele sănătoase vor însănătoşi pe cele stricate

Din păcate, există destui istorici moderni care spun, la modul simplist, că “Vuia s-a opus unirii”, uitând complet activitatea sa unionist. Până la urmă, încă din primăvara anului 1918, el a fost unul dintre iniţiatorii Comitetului Naţional Român din Transilvania, care milita pentru unirea Ardealului şi Banatului cu România. În realitate, Traian Vuia s-a opus unirii fără respectarea anumitor condiţii, numindu-i pe fruntaşii bănăţeni nişte “naivi” în negocierile cu cei din Vechiul Regat.

“Dacă guvernul din Bucureşti nu comite greşeli prea mari, nu se duce să danseze pe ghiaţă, ca măgarul, şi dacă o nouă comoţiune europeană nu zguduie din temelii România Nouă, de acum 20-30 de ani ne vom trezi balcanizaţi. După ce am avut frumosul vis de a debalcaniza pe fraţii noştri de dincolo de Carpaţi. De altcum, dacă amestecăm fructe sănătoase cu fructe stricate, este evident că nu cele stricate se vor însănătoşi prin contactul lor cu cele sănătoase, ci şi cele bune vor putrezi”, spunea Traian Vuia.

A prezis izbucnirea războiului, ascensiunea Americii şi revoluţia bolşevică

Trebuie spus că Traian Vuia, în articolele sale din ziarul “Drapelul” sau din revista “La Transsylvanie” a fost un adevărat prezicător al profeţiilor împlinite. În primul rând, el a prezis la începutul anilor 1900 ascensiunea Americii.

“Este cunoscut că America îşi sporeşte marina de război şi americanii pătrunşi de idea imperialismului American visează epoca, când America îşi va extinde principiile sale politice nu numai asupra Europei, ci a Asiei şi Africii. Dezvoltarea ei e colosală, nu-I lipseşte nimic pentru a-şi ajunge acest scop, numai timpul”, scria el în “Drapelul” la 1903.

Ceea ce s-a împlinit azi era considerat o fantezie într-o epocă în care puterea era deţinută de imperiul Britanic, cel Austro-Ungar, Germania şi Franţa! El a prevăzut cu patru ani înainte şi izbucnirea Primului Război Mondial. Iată ce scria în 1910 în “Drapelul”:

“Neamurile fierb ca într-un cazan foarte mare, deasupra căruia capacul se ridică, când într-o parte când în alta, slobozind nori roşii de fum ca o dovadă a fieberii mar ice are loc în cazan, întrevăzând pericolul ce va veni când nu va mai putea opri ieşirea aburilor. Va fi o explozie mare atunci, o explozie teribilă”.

A prognozat înfrângerea Germaniei (“Kaiserul va fi învins”) şi dezintegrarea Imperiului Austro Ungar: “Mişcările naţionale… dizolvă imperiile cu popoare subjugate. A dizolvat şi continua să dizolve Turcia şi va dizolva imperiul autro-ungar” (1903). La fel, a prezis cu exactitate căderea Imperiului Ţarist şi revoluţia din Rusia, spunând că “azi în Rusia o reformă bună e imposibilă fără suprimarea completă a legilor actuale ruse, care conferă amploaiaţilor o putere discreţionară neresponsabilă”.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

3 Comentarii on Traian Vuia, dezamăgit de politica “ciocoilor din Vechiul Regat”

 1. Calinic Moldoveanu // 14 februarie 2015 at 15:11 // Răspunde

  „Ciocoii” din Vechiul Regat erau cei numiti atunci si „lipitori”, „vinituri”, astazi „mitici”, „sudisti”, „capitalisti” (de la Capitala, orasul turcesc Bukres). Aferim!

 2. Bine ar fi sa se precizeze si cine erau acei ciocoi, ce natie erau si cum s-au pripasit ei pe meleagurile noastre.
  Pentru ca lumea ii confunda cu boierii romani sau si mai simplu cu Miticii.

  Cititi si ” Patura Superpusa” de Eminsecu.. precum si alte articole ale lui si veti afla ceva ce se ascunde cu grija !

 3. Deci, asta n-ar fi votat cu Ponta !
  Sau, cine stie !

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE