Ultima oră

Tradițiile culturale ale Timişului, păstorite de o renumită lugojeancă

MondialLugojeanca Liliana Laichici, cunoscuta solistă de muzică populară, se află de patru ani în fruntea unei instituții județene care are ca obiectiv conservarea folclorului și tradițiilor autentice.

Îndrăgita interpretă a început activitatea în urmă patru ani, preluând activitatea de la profesorul Ciprian Cipu, și el foarte legat de oraș.

”Pentru mine, unul din obiectivele principale a fost re­vigorarea Ansamblului Pro­fesionist Banatul și înfiin­ța­rea formațiilor de tineret. Când am preluat centrul, erau 15 dansatori, acum sunt peste 200. Pe lângă dansatorii pro­fesioniști, ansamblul are acum patru formații de dan­sa­tori de diferite vârste, care nu sunt angajați. Am reușit să atragem foarte mulți copii pe lângă noi, încercăm să ne asigurăm continuitatea prin cercuri de dans, coregrafie, cer­cetare artistică. Reabili­ta­rea clădirii centrului și a Șco­lii de Arte a fost un alt o­biectiv împlinit. Totul a fost reabilitat, am dotat spațiile cu mobilier nou, cred că la ora actuală avem una din cele mai bine dotate Școli de Artă din țară”, spune Liliana Lai­chici.

La toate acestea se a­daugă și achiziționarea de cos­tume populare noi. An­sam­blul a fost o prezență vie la cele mai importante evenimente folclorice din țară, a avut apariții la posturi TV naționale, a colaborat cu diverse instituții precum Mu­zeul Satului și a efectuat nu­meroase turnee in­ter­na­țio­nale, în țări precum Franța, Germania, Grecia etc.

Despre copilăria sa, care a influențat-o decisiv în a­le­gerile de mai târziu, Liliana Laichici spune: ”M-am năs­cut la Lugoj, la începutul u­nei toamne frumoase, într-o familie de oameni simpli, dar care m-au înconjurat cu dra­gostea lor în fiecare zi din viața mea. Am avut parte de o copilărie ca în povești și cu greu mi-aș fi putut dori mai mult, pentru că nu mi s-a spus prea des „nu se poate”. Am început să merg la școală exact la 7 ani, pentru că sunt născută în prima zi de școală, ca elevă a Școlii Generale nr. 3 din Lugoj, dar vacanțele mi le petreceam, din prima până în ultima zi, la Honorici, un sat pitoresc, așezat pe trei dealuri, pe care le-am bătut centimetru cu centimetru, în fiecare vacanță. Părinții și bunicii mei, atât cei paterni de la Honorici, cât și cei ma­terni de la Susani, m-au crescut cu dragoste, fără prea mul­te restricții, dar totuși au reușit să mă facă să înțeleg chiar din primii ani de viață, ce se așteaptă de la mine. Tot de la ei am moștenit dra­gos­tea pentru muzica populară și pentru muzică, în general. Tata îmi spunea adesea că „mă face artistă” și doar de puține ori m-am gândit să urmez alt drum, dar se pare că Dumnezeu a vrut totuși să împlinească visul tatălui meu”.

La 13 ani a plecat la Li­ceul de Artă „Ion Vidu” din Ti­mișoara. Era în clasa a șap­tea. Muncind din greu, intră la liceu cu 10, la secția canto. Au urmat apoi anii de facultate la Universitatea de Vest, sec­ția română-franceză. Du­pă absolvire, a lucrat câțiva ani la catedră, ca profesor de limba română.

Liliana Laichici men­țio­nea­ză că ”cel mai important mo­ment în cariera mea mu­zicală a fost întâlnirea cu d-na Marioara Murarescu, cea care mi-a deschis drumul spre o altă lume, spre un alt nivel, la care nu îndrăzneam să sper. A fost un moment de cotitură în cariera mea, care mi-a dat ocazia să cânt alături de cei mai mari soliști din ța­ră, să-mi văd numele pe afișe în diverse distribuții de invidiat”.

Această meserie i-a oferit ocazia să vadă lumea: o bună parte dintre țările Europei, Statele Unite ale Americii, Canada, Emiratele Arabe și lista este deschisă.

”Mă simt norocoasă că pot să fac dintr-o pasiune un mod de viață, și nu-i pot mulțumi lui Dumnezeu îndeajuns pentru cât de darnic a fost cu mine”, spune Lili­a­na Laichici.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE