"> Tradiția românească, mărire și decădere | Redesteptarea

Tradiția românească, mărire și decădere

 Tradiția românească, mărire și decădere

Sărbătorile de iarnă, atât de așteptate de români, au trecut pe repede înainte. Ca de obicei, Crăciunul a venit îmbrăcat în înșe­lă­toa­rea haină a consumerismului, accesorizat cu fapte bune, mai mult sau mai puțin venite din inimă.

Chiar pe final de decembrie, mi-a atras atenția un articol din presa națională despre o fetiță de la orfelinat care vorbea despre darurile pe care le primesc cei de acolo în preajma sărbătorilor, menționând că deja primiseră 3 brazi, iar cozonacii sunt atât de mulți încât se vor strica înainte să îi poată mânca. Nu s-a gândit nimeni să îi întrebe pe micuți ce au cu adevărat nevoie și le-au dus cu toții brad și cozo­nac, că doar așa e tradiția. Apoi, din ianuarie e pus­tiu.

Oricât ar privi spre poarta instituției, nu mai vine nimeni. De fapt, a­ces­ta e normalul în România.

Tot din ianuarie, chiar în prima zi, o știre îngri­jo­ră­toare circula în mass-me­dia. Un grup de copii au chinuit o biată cățelușă, punându-i în gură o pe­tar­dă aprinsă, care ulterior a explodat. Niște copii! Poa­te aceeași care în A­jun­ul Crăciunului mergeau cu colinda din casă în casă, vestind nașterea lui Iisus și așteptând apoi venirea Mo­șului. Cât de tare lip­seș­te educația din casele acestor oameni? Mai pot fi reabilitați pentru socie­tate? În fond, exemplul l-au luat tot de la adulți.

De Bobotează, Bote­zul Cailor, o tradiție bar­bară din județul Dâm­­bo­vița, scandaliza din nou comunitatea naționa­lă. Practic, un eveniment care ar fi trebuit să fie o întrecere ecvestră s-a transformat într-o manifestare a cruzimii demnă de Evul Mediu. Pentru că nu au putut să tragă greutățile impuse de stăpâni, caii au fost bătuți cu brutalitate, spre groaza privitorilor. De unde izvorăște săl­bă­ti­cia poporului român și de ce acest contrast între îndemnul la bunătate de dinaintea Crăciunului și com­­portamentul grotesc afi­șat odată ce sărbătorile au trecut?

Tot cu prilejul acestei sărbători, o femeie de 24 de ani din Constanța a fost bătută crunt de un bărbat pentru că… a prins prima crucea aruncată în mare de ÎPS Teodosie, conform tradiției de Bobotează. Se pare că românul de rând, orbit de dorința de a fi cel dintâi, scoate la iveală doar barbarismul datinilor străvechi. În loc să învețe empatia, românul nostru împarte pumni și picioare, fericit că a ieșit din mare primul cu crucea în mână.
Ce s-a întâmplat cu ”de Crăciun, fii mai bun”?

Adelina Tomescu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *