Ultima oră

Totul despre ambalarea produselor alimentare

MondialAmbalajul nu este doar o modalitate prin care producatorii de alimente aleg sa isi prezinte produsele, ci acestea au rolul de a le proteja. Insa, acest lucru este valabil doar in cazul in care ambalarea se face in mod corespunzator. In acelasi timp, ambalarea necorespunzatoare poate afecta decizia de cumparare a produsului, dar si starea acestuia si durabilitatea sa pe rafturile magazinelor. Ambalajele sunt disponibile sub diverse forme si culori, formand astfel un mix de comunicare eficient, alaturi de o gama variata de etichete autocolate profesionale pentru diverse aplicatii

Protejarea si conservarea produselor

Acestea sunt principalele caracteristici ale produselor alimentare, pentru a putea intarzia pe cat se poate deteriorarea produselor. Acestea sunt fabricate in urma unor procese, care le pot prelungi durata de valabilitate, insa aceste lucuri sunt posibile numai in cazul in care ambalajele folosite sustin procesele deja efectuate. Ambalajele trebuie sa protejeze alimentele de 3 clase majore de influenta din mediul exterior: chimice, biologice si fizice.

Protectia chimica presupune evitarea contactului dintre produs si anumite gaze din mediu, umiditate sau lumina. Exista materiale de ambalare care functioneaza ca o bariera chimica, cum ar fi sticla sau metalul. Exista insa o caracteristica ce ar trebui respectata in totalitate pentru ca acestea sa functioneze ca o adevarata bariera, mai exact ele trebuie fabricate in totalitate din sticla sau in metal, evitand alte materiale pentru inchidere, cum ar fi capacele de plastic pentru borcane. Plasticul are o oarecare permeabilitate la gaze si vapori.

Protectia biologica presupune o bariera impotriva agnetilor patogeni, insectelor, rozatoarelor, care ar putea provoa alterarea produselor. Barierele biologice pot avea o dubla eficacitate, de mentinere a mediului intern si de prevenirea eliminarii mirosurilor din ineriorul ambalajului.

Protectia fizica presupune amortizarea impactului in cazul unpor căzături sau socuri, ce pot interveni in momentul distributiei.

Ambalarea produselor alimentare in sticla

Sticla este benefica pentru ambalarea produselor alimentare deoarece este un material incolor, impermeabil la gaze si vapori si poate mentine prospetimea produselor. Poate rezista la temperaturi ridicate, astfel incat alimentele pot fi sterilizare mai usor. Exista si anumite dezavantaje, cum ar fi posibilitatea de a se sparge in urma unui impact mai mare.

Ambalarea produselor alimentare in metal

Metalul este una dintre cele mai versatile materiale de ambalare, iar cele mai folosite sunt otelul si aluminiul. Exista si situatii in care aluminiul primeste un adaos de magneziu si de mangan pentru a-i creste rezistenta, cu toate ca este un material rezistent. Produsele alimentare ambalate in metal sunt cele conservate, diverse legume, fructe, carne sau preparate reci. Metalul pastreaza un mediul proprice alimentelor, iar valabilitatea lor este una ridicata. 

In functie de calitatea metalului folosit, acesta poate afecta sanatatea umana. De exemplu, in cazul in care anumiti compusi ai metalului respectiv ajung in alimente, contactul omului cu acestia este inevitabil, iar pe termen lung ii poate afecta starea de sanatate.

Ambalarea produselor alimentare in plastic

Plasticul este cel mai folosit material pentru ambalarea produselor alimentare. Desi nu este ce mai recomandat, acesta este cel mai ieftin si cel mai practic dintre materiale. Alimentele sunt protejate in cazul unor accidente, insa depinde si de tipul de produs.

Ambalarea produselor alimentare in hartie

Hartia este ce mai veche modalitate de ambalare a alimentelor. In urma procesului de fabricatie, hartia este igienizata, ceea ce inseamna ca aceasta nu transporta germeni. Cutiile de carton nu pot fi refolosite, motiv pentru care nu pot transporta bacteriile, asa cum s-ar intampla daca ar fi refolosite.

Ambalarea produselor alimentare nu este un proces usor de realizat, iar fiecare material corespunde unei anumite categorii de alimente. Lichidele vor sta de cele mai multe ori in sticle, insa exista si exceptii si situatii in care apar in cutii de carton, dar care nu mai pot fi folosite. 

Sursa foto: https://www.newfoodmagazine.com/article/90810/food-packaging-types-importance-trends/

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.