Ultima oră

Tot mai multe datorii la asociațiile de proprietari! Într-un cartier lugojean nu s-a mai ridicat gunoiul din cauza restanțelor

MondialAsociaţiile de proprietari din Lugoj se confruntă de mai mulţi ani cu o acută problemă a datoriilor către furnizorii de utilităţi.

Fie că “uită” să plătească facturile la întreţinere, fie se “războiesc” cu conducerile asociaţiilor din care fac parte, lugojenii care locuiesc în cartierele de blocuri acumulează constant mari restanţe de plată.

Deşi în unele cazuri au fost schimbate conducerile asociaţiilor (fostul ITL sau Stadion), iar furnizorii de servicii din oraş au pus în aplicare numeroase acţiuni de recuperare a creanţelor cu somaţii, dosare în instanţă şi chiar blocări de conturi, rezolvarea datoriilor cartierelor de blocuri lugojene rămâne una din problemele curente ale oraşului.

Din cauza neonorării obligaţiilor contractuale pentru serviciile comunitare, unul dintre principalii furnizori de utilităţi ai municipiului, Meridian 22 a fost chiar inclus pe o listă a marilor datornici luaţi în evidenţă de autorităţile fiscale.

În anii trecuţi s-a ajuns chiar la situaţia în care gunoiul menajer nu a mai fost ridicat dintr-un cartier al municipiului (Micro III), mai multe zile la rând, din cauza datoriilor.

La ora actuală, Asociaţiile de proprietari sunt printre cei mai mari datornici ai operatorului de apă-canal din Lugoj.

Cuantumul datoriei se ridică la 286.490 de lei, restanţele de plată figurând din 2012, pentru creanţele de peste trei ani existând dosare penale.

Deşi Lugojul aproape că nu mai are probleme cu şomajul, principala cauză care duce la acumularea acestor sume este totuşi nivelul scăzut al veniturilor multor familii care locuiesc la bloc, în special pensionarii.

În această situaţie se află asociaţia din strada Griviţei, care figurează pe lisat datornicilor cu 19.300 de lei.

“Acolo este un bloc cu două scări. Una este cu apartamente şi cealaltă cu garsoniere. Problema nu este la apartamente, unde situația încasărilor este la zi, ci la garsoniere. Aici locuiesc mai multe persoane singure, cu venituri mici şi cu probleme medicale care sunt prioritare. După ce-şi plătesc medicamentele, oamenii nu mai rămân cu bani să achite întreţinerea”, a explicat Dumitru Răduţiu, vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din Lugoj.

Sărăcia nu este însă singura problemă.

Mulţi dintre proprietarii de apartamente refuză insistent să plătească atât partea de cheltuieli comune, cât şi utilităţile invocând faptul că nu au încredere în oamenii care administrează asociaţiile.

“Avem multe situaţii în care proprietari a mai multor apartamente refuză să plătească cheltuielile comune dar şi utilităţile, nici la noi şi nici direct la Meridian. De cele mai multe ori nu ne putem înţelege cu aceştia, şi rămânem cu datorii cum e cazul curentul de pe casa scării”, a arătat Dumitru Răduţiu.

Problema pare că nu are rezolvare nici chiar când există dosare penale, cum e cazul Asociaţiei 1 din Micro III, care are o datorie de 130.000 către Meridian 22, din 2012, care până acum nu a fost recuperate.

O altă situaţie s-a produs la asociaţia de proprietari din stadion unde a fost schimbată conducerea după mai multe conflicte cu proprietarii de apartamente care sesizat că au fost puşi să plătească în plus şi cu toate acestea asociaţia are datorii.

În acest caz actele sunt în curs de verificare la biroul de sprijin din cadrul Primăriei Lugoj, urmând a fi luată o decizie.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Tot mai multe datorii la asociațiile de proprietari! Într-un cartier lugojean nu s-a mai ridicat gunoiul din cauza restanțelor

  1. Datornic la asociatie // 13 iunie 2016 at 11:18 // Răspunde

    Nu stiu de ce va tineti cu dintii de functia de administrator (stiu – sa mancati si voi o paine) o functie veche chiar comunista as spune, lasati oamenii sa merga singuri sa plateasca la utilitati…… nu o fac, exista popriri etc……Asa verifica asociatia un contor si mai vin si cei de la Meridian ……pierdere de timp!

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE