Ultima oră

Toamna interimarilor

MondialÎn ultimii ani, și-a făcut loc în spațiul public o specie aparte de mic diriguitor local: in­te­ri­marul. La prima vedere, in­te­ri­marul pare a fi un șef, un di­rector, un coordonator, pre­ședinte sau mai știu eu ce, cu acte în regulă.

Omul e la fel de galonat, se­cretara i se adresează cu ”dom director”,  formulă de res­pect aproape mistic, lin­găii de serviciu îl gratulează cu un ”să trăiți” mieros, iar la ușa lui capitonată se face coa­dă ca la orice șef de pe cu­prinsul patriei noastre dragi…

Și totuși, interimarul poar­tă în sufletul lui – căci și el e om – o durere, o apăsare, un ”dor”, vorba poetului ne­pe­reche: faptul că nu e ”plin”. Căci între statutul de ”in­terimar” și cel de ”plin”, dra­gii mei, e un drum ca de la stele și înapoi. Diferența o face simplul fapt că inte­ri­ma­rul nu are la bază un examen prin care să își etaleze / vali­de­ze cunoștințele, probitatea și competența profesională. Iar de aici vine și ”dorul”, a­pă­sarea și melancolia dintre două ședințe ”fierbinți”, con­di­mentate sau nu cu ur­lă­tu­rile de rigoare.
Pe de o parte, e OK să nu dăm examen – ce basca mea, las că sunt și alții proști gră­madă pe funcții chiar mai mari! Pe de altă parte, sta­tu­tul de ”fără examen” îl im­pli­că pe cel al numirilor ”de sus”.

Și atunci, te numește ci­ne știe ce inspectorat de pe la județ sau mai știu eu ce en­ti­tăți de factură politică. Așa se face că, leu și paraleu în fața subordonaților, interimarul este un iepure fricos în fața pomenitelor ”entități”, mereu cu sabia lui Damocles dea­su­pra capului.

Orice șef, director, pre­șe­di­nte responsabil s-ar pre­su­pune că nu doarme noaptea din cauza unor întrebări ob­se­dante. Ce să fac ca an­ga­jaților mei să le fie mai bine? Ce să fac ca instituția mea, fie ea și de stat, să fie mai efi­cientă, să aibă rezultate mai bune, să fie mai transparentă, mai deschisă comunicării cu ce­tățeanul de rând? În loc să ai­bă astfel de preocupări, ma­re parte a speciei interi­ma­ru­lui e torturată de altfel de in­te­rogații, principala fiind ”oare mai rămân ai noștri la putere”?

Cu alte cuvinte, specia e ai­doma unui hamster palid și cu cearcăne la ochi, născut în la­boratoarele politicii autoh­to­ne. Până acum, nici un in­spectorat sau mai știu eu ce altă formă de organizare în te­ri­toriu nu a avut, de fapt, vreun interes ca oamenii a­ceștia să dea examene pe bu­ne.

Fie că e vorba de di­rec­to­rii de școli sau de cluburi sportive, municipale sau șco­lare, fie că e vorba de diri­gui­tori de teatre, case de cultură sau forțe de ordine locale, cu toții sunt prinși, ani la rând, decenii chiar, în acest absurd joc al interimatelor. Un joc po­litic și cinic prin excelență.

Să fie clar, nu acuzăm oa­me­nii care ocupă aceste posturi, ci doar contextul numirilor și al impresiei că sforile se trag mereu altundeva decât între pereții școlilor, sălilor de sport sau comandamentelor forțelor de ordine. Contextul acesta de mandat semi-valid, în care nici nu mai merită să te zbați, să construiești pro­iec­te, să creezi ceva, din mo­ment ce știi că, oricând, o mână neștiută poate smulge ștecherul din priză, punând brusc capăt mandatului.

Specia interimarilor este un semn al anormalității tim­pu­rilor pe care le trăim, iar sfâr­șitul ei ar însemna un prim pas spre o societate clă­di­tă pe merite, și nu pe ”re­co­mandări” și ”numiri”. Mai e încă posibil ?!

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

2 Comentarii on Toamna interimarilor

  1. Excelent surprinsa o realitate bolnava.Este o practica curenta si in viata partidelor,la PNL și nu numai.Vezi recenta „alegere” a d-lui Buciu la PNL Lugoj.Și exemplele vor continua.Rog atenție și la alegerile din decembrie anul curent(desemnarea premierului).Trăiască democrația „originala”.

  2. FELICITARI AUTORULUI !
    Romania,tara cu cele mai multe PERSONULITATI puse pe functii importante!

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE