Ultima oră

Timişul, un dar nepreţuit al Lugojului

Gunoaie în cartierul lugojean Buchini

MondialTimişul, cel mai mare râu interior al Banatului, îşi are izvoarele pe versanţii estici ai Munţilor Semenic. În drumul lui spre Dunăre, pe o lungime de 339,7 km, râul străbate două judeţe, iar pe o porţiune de 3,3 km, marchează frontiera româno-sârbească, apoi trece în Serbia, unde se varsă în Dunăre. Acest uriaş plămân oxigenează creierele a sute de mii de oameni care, drept recunoştinţă, îi otrăvesc apa şi îi spurcă malurile.

De ani de zile, sub privirile indiferente ale localnicilor şi mai ales, ale autorităţilor, asistăm la poluarea acestui minunat izvor de sănătate şi loc de agrement. Nici la Lugoj, această stare de fapt nu face excepţie, chiar dacă în zona centrală, malurile au fost oarecum amenajate şi coafate. Vorba aceea: în faţă gardul iar în spate, leopardul! Parcurgând la pas, malul drept al Timişului, de la intrarea lui în oraş şi până la Piaţa George Coşbuc, spectacolul este dezolant. Mormane de moloz, blocuri imense de beton, peturi, saci de plastic, sticle de geam, monitoare, cartoane de tot felul şi textile multicolore te anunţă că intri în fosta capitală culturală a Banatului. O uriaşă groapă de gunoi de o parte şi de alta a digului este cartea de vizită a Lugojului, oraş european, bântuit de stafiile nesimţirii, indolenţei şi incompetenţei. Ochiuri de baltă cu vegetaţia carbonizată amintesc de tablourile apocaliptice.

Cu siguranţă că un Nero de Buchini, mistuit de muza poeziei, şi-a scris poemul dement la flacăra păpurişului. Sălcii ghilotinate la jumătatea trunchiului subliniază romantismul local. Turme de vaci şi capre pasc liniştite pe tăpşanul presărat cu pungi de plastic. Ugere pline stau gata-gata să plesnească sub presiunea laptelui cu polimeri. Sub scena de beton, pe care odinioară, clasa muncitoare aducea omagii fierbinţi partidului şi conducătorului iubit, şi-au găsit adăpost boschetarii republicii. Din cuibul lor de nebunii răzbat sunete ciudate semn că: ,,dacă dragoste nu e, nimic nu e!,, Pe scena epocii de aur, năpădită de tufe, gunoaie şi mai ales de amintirile nostalgicilor se joacă o altă comedie umană. Aş râde dar nu e de râs ci de râsul lumii. Niciodată malul acesta nu a arătat prea bine dar acum e jale, frăţicule şi dacă nu se iau măsuri urgente, holera ne paşte. Nu îmi fac griji pentru mine ci pentru semenii mei.

Eu mi-am întărit sistemul imunitar încă din fragedă pruncie în acest ţinut din vestul sălbatic. M-a fericit Domnul să locuiesc lângă Autogară. Mai demult, aici se depozitau gunoaiele oraşului şi asta parcă nu era de ajuns. Vecinii mei erau oameni gospodari, unul creştea porci, hrănindu-i cu maţe aduse de la abatorul de păsări, pe care le fierbea în nişter cazane imense, iar celălalt argăsea piei. Vara mirosea de te lua cu leşin. Muşte mari cât bondarii roiau la tot pasul dar am supravieţuit alergând pe malurile Timişului şi mai ales, bălăcindu-mă în apele lui. Perioada post-decembristă nu a adus transformări radicale în mentalul colectiv iar ofensiva poluării asupra mediului înconjurător a continuat cu şi mai multă patimă. Parfumul şi duhoarea, sublimul şi mocirla le întâlneşti la tot pasul. Vina este ca de obicei, colectivă, şi ne arătăm unii pe alţii cu degetul. Să fie oare aşa? Cred că primarul oraşului ar trebui să-i strângă de chifteluţe pe şefii instituţiilor care au în sarcina lor administrarea şi supravegherea acestei zone, până când vor înţelege că Timişul este un dar de nepreţuit al Lugojului!

 

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

6 Comentarii on Timişul, un dar nepreţuit al Lugojului

 1. Dacă educația și bunul simț lipsesc intervine legea și le cultivă. Nimeni nu a zis că primarul trebuie să stea la pândă pe malurile Timișului dar el este răspunzător de felul în care serviciile și instituțiile plătite să vegheze la ordinea, disciplina și curățenia orașului își fac sau nu treaba. Grădina arată așa cum este grădinarul!

 2. Aici se vede educatia si bunul simt al oamenilor..adica zero barat

 3. Timiș,Timiș, apă lină,
  Valea ta–i de plastic plină,
  De cartoane, de moloz,
  Și gunoaie de Lugoj.
  Bate vântul ca nebun
  Și-aduce miros de fum.
  Arde stuful pe maidan,
  Aprins de un piroman.
  Langa, langa,langa, langa,
  Se aude iar talanga,
  Și la Timiș vine iaca,
  Tacticoasă, mândră, vaca.
  Și în viața-mi aprigă,
  Calc semeț prin balegă,
  Pe tăpșanul plin de flori,
  Mă cuprind mii de fiori,
  Că mă mușcă o căpușă
  Și mă umflu iar la gușă.
  De pe plaja cu trifoi
  Cu ochi mari ca de broscoi,
  Privesc cum face bobița,
  Printre ierburi, Miotița.
  …………………………………………

  Mă rog la Sfânta Mărie,
  Privind către Primărie,
  Să ne scape de gunoaie,
  Când mergem să facem baie.

 4. Aceeasi poveste a fost si la mine la Costei,pana cand m-am saturat sa vad nepasare din partea unora si am contactat garda de mediu de la Timisoara.Cautati numarul pe interent de la garda de mediu din Timisoara si faceti o reclamatie si ei sunt obligati sa vina si se va lua o masura.Din pacate traim intr-o tara cu oameni infecti,cei ce arunca acele deseuri sunt ei insisi mai gunoaie ca acele gunoaie aruncate…

 5. Fiecare cu vina lui! Iar dacă identificăm vinovaţii… tot aia e! Soluţia este EDUCAŢIA!!!

 6. In privinta mizeriei, nu primarul este e de vina
  Oamenii indiferenti care arunca tot felul de gunoaie pr unde apuca
  In locul primarului nu as curățată nimic,v-as lasa in mizerie

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.