Ultima oră

Tariful perceput de Salprest, pentru depozitarea gunoiului, fără bază legală

Consilierul local  Marius Mar­tinescu şi-a exprimat ne­mul­ţumirea faţă de facturile ”Salprest”, prin care se cere, pe lângă plata colectării, şi plata depozitării de deşeuri pe lunile ianuarie şi fe­brua­rie.

Martinescu susţine că, deşi nu există cadru legal pentru această facturare, so­cietatea ”Retim” (operatorul deponeului de la Ghizela) a remis o factură societăţii de salubrizare ”Salprest” în care cerea plata unor sume pentru depozitarea de­şeu­rilor.

”Mircea Ghera, di­rec­to­rul Salprest, introduce a­ceastă factură în Consiliul de Administraţie (CA) în­tru­nit în 17 februarie şi emite Hotărârea nr.5, prin care CA aprobă plata şi modul de calcul pentru sumele fac­tu­ra­te la nivel de Lugoj. S-a a­probat calculul pentru fac­tu­ra lunii ianuarie, apoi mo­dalitatea de calcul a fost transferată şi la luna fe­brua­rie. Au rezultat sume incluse la tarif de 11,72 lei/mc în ia­nuarie şi 12,03 lei/mc în fe­bruarie”, spune Mar­ti­nes­cu.

Consilierul independent spune că astfel s-a dat dru­mul unei duble ilegalităţi: ”Salprest” ia banii de la po­pulaţie şi apoi plăteşte mai departe către ”Retim”.

”Prin OUG publicat în Monitorul Oficial la 21 de­cembrie 2016 se spune că de la 1 ianuarie proprietarii sau administratorii de depozite au obligaţia să plătească o taxă de mediu, de 80 lei / tonă pentru depozitare. Le­gea obligă pe ad­mi­nistratorul deponeului să achite această taxă.  Contribuţia de 80 lei / tonă nu poate fi introdusă în tariful societăţilor de sa­lu­bri­zare (n.r. – Salprest, în cazul nostru). Deci, există act nor­mativ care spune că taxa ce revine administratorilor de deponee nu poate fi trans­fe­rată societăţilor de sa­lu­britate, nici parţial, nici in­tegral”, a declarat Mar­ti­nescu.

El a adăugat că, îm­preună cu consilierul Liviu Brînduşoni, va face o cerere către societatea ”Salprest” pen­tru a stopa emiterea de facturi către populaţie şi restituirea sumelor eventual încasate în urma facturării.

”Dacă CA nu va respecta le­gea, vom acţiona în con­­ten­cios, pentru că legea e clară şi tariful perceput de Salprest nu are niciun fel de bază legală. Un tarif cu plata po­pu­laţiei ar trebui anterior a­na­lizat şi aprobat în Con­siliul Local, pentru că e o taxă impusă persoanelor fi­zi­ce şi juridice, iar Consiliul este acţionar majoritar al Salprest. Pe de altă parte, Re­tim este operatorul de­po­neului de la Ghizela, desemnat prin contract de Con­siliul Judeţean Timiş, şi nu cred că pre­şe­dintele CJT, Călin Dobra, nu ştia de a­ceastă situaţie”, a con­­cluzionat Martinescu.

În replică, primarul Fran­cisc Boldea spune că ”di­ferența de plată, pe per­soa­nă, este între 1,30 și 1,60 lei pe lună. Este o taxă de mediu cerută de Uniunea Euro­pea­nă, pen­tru a ne o­bli­ga să reducem volumul de gunoi și să îl selectăm în pubele separate. E o taxă care nu are nimic comun cu Salprest-ul sau cu Lugojul. Cum să spui la o lege că nu ești de acord cu ea, cum să o aprobi în con­siliu?”.

Cu toate acestea, Boldea admite că rata de colectare în aceste pubele separate este foarte mică la nivel de Lugoj, ca și în în­treaga țară.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Tariful perceput de Salprest, pentru depozitarea gunoiului, fără bază legală

  1. Liviu Brindusoni // 21 aprilie 2017 at 10:25 // Răspunde

    Primarul Francisc Boldea iar e pe langa subiect si pe langa lege, desi reprezinta municipiul Lugoj in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis. Din aceasta pozitie ar fi trebuit sa stie ca Uniunea Europeana ii obliga pe administratorii deponeelor sa plateasca aceasta taxa, nicidecum pe operatorii de salubritate, in cauza Salprest SA Lugoj sau pe cetatenii Lugojului! Poate se consulta cu domnul Dobra si afla si domnia sa, cum stau lucrurile in realitate si ce ilegalitate a comis Consiliul de Administratie al societatii Salprest, pe care chiar PSD l-a votat la indicatiile edilului sef!

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE