Ultima oră

Sute de angajaţi ai Primăriei au „fugit” la un sindicat din Timişoara

Dezamăgiţi de aservirea sindicatelor din Primărie, cei mai mulţi funcţionari publici au luat drumul Timişoarei pentru a încerca să-şi recupereze cei 25% tăiaţi de primar

Primaria Lugoj

MondialSituaţia alarmantă descrisă de Redeşteptarea în urmă cu câteva numere, legată de neîncrederea angajaţilor în cele două sindicate din Primărie, a fost confirmată prin fapte în ultimele săptămâni.

După ce primarul a emis dispoziţia prin care s-a tăiat 25% din salariul angajaţilor, o mare parte dintre funcţionari au luat cu asalt sindicatul Sindicatul Liber al salariaţilor din Primăria municipiului Timişoara, în speranţa că acesta le va apăra corect drepturile.

„Pot să vă confirm ceea ce aţi aflat, aproximativ 200 de persoane până în prezent au optat pentru organizaţia noastră sindicală, să-i reprezentăm, să-i ajutăm în demersul pe care am început deja să-l facem”, a declarat Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Liber al salariaţilor din Primăria Timişoara.

Acesta susţine că organizaţia a şi solicitat revocarea dispoziţiei emise de primarul Francisc Boldea, iar miercuri a avut loc o procedură de informare cu privire la mediere. Primarul Boldea nu s-a prezentat la informare, ci a trimis un reprezentant.

Cea mai mare mirare pe care sindicalistul a avut-o se referă la exodul fără precedent al angajaţilor Primăriei Lugoj şi ai instituţiilor aparţinătoare.

„Este o siuaţie mai deosebită, eu niciunde nu am mai întâlnit o instituţie unde să existe două sindicate, iar angajaţii să renunţe la sindicatul lor şi să treacă in corpore la noi. A existat un caz la Orăştie de unde au venit aproape toţi angajaţii, dar acolo era un singur sindicat”, explică liderul sindicatului timişorean care are membri inclusiv din Primăria Bacău.

Ameninţări subtile

După mişcarea în masă produsă din cauza lipsei de încredere în organizaţiile lugojene, omul a fost inclusiv ameninţat să nu mai primească membri noi.

„Am primit semnale de la unul dintre sindicate să ne vedem de treabă, să-i ajutăm pe membrii pe care-i avem noi. Sindicatele nu sunt puşcării, cei care vor să rămână într-o organizaţie rămân, cei care nu vor pleacă”, este de părere Negrei.

Acesta spune că nici din partea primarului Boldea nu a avut vreo mare deschidere la discuţii: „Am solicitat să am o întâlnire cu domnul primar, dar din varii motive nu a avut timpul necesar”.

La această dată, conform liderului Dan Ciucu, sindicatul Forum din Primăria Lugoj mai are undeva în jur de 60 de membri. Lidera Sindicatului Liber, Estera Cimponeriu, s-a ferit să dezvăluie cu câţi membri a mai rămas.

Primăria Lugoj are 180 de angajaţi, instituţiile aparţinătoare (Muzeu, Sere, Casa de Cultură etc) însumează în jur de 60, iar Direcţia de Asistenţă Socială are 90 de angajaţi. Din totalul de 330, există şi persoane care nu aparţin niciunui sindicat.

Nemulţumirile sindicaliştilor

Anomaliile din Primăria Lugoj au fost semnalate în decursul timpului de membri ai ambelor sindicate. Oamenii s-au plâns că nu există întâlniri, nu există discuţii, că nu sunt informaţi de destinaţia fondurilor, în general că interesul sindicatelor se îndreaptă mai degrabă spre conducerea Primăriei decât spre funcţionarii cotizanţi.

Mai trist este că niciunul dintre membrii contactaţi de Redeşteptarea pentru o opinie nu a dorit să-şi asume o declaraţie în acest sens. Răspunsul la unison este „nu putem vorbi, vom avea de suferit ulterior”.

În ultimele zile s-a consemnat totuşi demisia unuia dintre vicepreşedinţii Sindicatului Liber, Cosmin Nichita care, contactat de Redeşteptarea, a specificat că motivele sunt personale.

Cea mai ciudată situaţie este cea a secretarului municipiului, Dan Ciucu, care este şi lider în sindicatul Forum. Ca secretar, acesta a semnat ca fiind legală dispoziţia de tăiere a salariilor, iar în acţiunea pe care sindicatul ce-l reprezintă o are în instanţă se abordează nelegalitatea dispoziţiei.

Întrebat dacă s-a gândit la retragerea de pe funcţia secundară, Dan Ciucu ne-a explicat că a rămas lider de sindicat doar pentru a nu se dizolva întreaga organizaţie:

„Dacă nu semnam din funcţia de secretar acea dispoziţie comiteam o infracţiune. Din funcţia de lider de sindicat nu am semnat personal iniţierea acţiunii în instanţă, a semnat-o un vicepreşedinte. La statutul de lider sindical am vrut să renunţ demult. Din păcate, am fost înştiinţat că plecarea mea ar atrage demisia întregii conduceri a sindicatului Forum, astfel că am rămas în funcţie doar pentru a putea apăra membrii în continuare”.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

13 Comentarii on Sute de angajaţi ai Primăriei au „fugit” la un sindicat din Timişoara

 1. Dispozitia primarului privind taierile salariale a fost contestata in instanta de Sindicatul din Timisoara cu nr. 5094/30/2014
  Tribunalul TIMIȘ
  SECȚIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL
  Fond
  01.08.2014
  SI
  5016/30/2014
  Tribunalul TIMIȘ
  SECȚIA I CIVILĂ
  Fond
  28.07.2014

 2. In conformitate cu prevederile legii, judecarea cererii de suspendare se face in regim de urgenta, cu citarea partilor, instanta pronuntandu-se printr-o incheiere sau sentinta dupa caz, executorie de drept. Sentinta sau incheierea prin care s-a dispus suspendarea poate fi atacata cu recurs in termen de 5 zile de la pronuntare.
  Sa speram ca va fi rapida 🙂

 3. Pentru angajati 🙂
  Fazele unui proces de contencios administrativ
  1) FAZA 1. FONDUL.
  2. FAZA a 2-a. APELUL.
  3. FAZA a 3-a – RECURSUL.

 4. 5016/30/2014
  Tribunalul TIMIȘ
  SECȚIA I CIVILĂ
  Fond
  28.07.2014
  29.07.2014
  Informații generale

  Dată:
  28.07.2014

  Număr dosar:
  5016/30/2014

  Instanță:
  Tribunalul TIMIȘ

  Secţie:
  SECȚIA I CIVILĂ

  Stadiu:
  Fond

  Obiect:
  anulare act

  Materie:
  Litigii de muncă

 5. Număr
  Instanță
  Secţie
  Stadiu
  Dată dosar
  Dată actualizare

  5094/30/2014
  Tribunalul TIMIȘ
  SECȚIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL
  Fond
  01.08.2014
  04.08.2014
  Informații generale

  Dată:
  01.08.2014

  Număr dosar:
  5094/30/2014

  Instanță:
  Tribunalul TIMIȘ

  Secţie:
  SECȚIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL

  Stadiu:
  Fond

  Obiect:
  anulare act administrativ

  Materie:
  Contencios administrativ și fiscal

 6. Oare de ce articolul asta nu a mai avut loc in editia tiparita de joi 24.07.2014 ? 🙂

 7. Mie mi se pare ca articolu din pacate prezinta trista realitate din primarie .

 8. Ce penibili sunt astia de la Forum 🙂 . Au ramas fricosii sa nu supere cumva pe cineva. Daca erau de incredere lumea venea la ei , dar asa sa ales optiunea cu sindicatul din Timisoara care chiar reprezinta angajatii . Din pacate noi angakatii ne-am desteptat cam tarziu si poate aveam azi ALTE INCADRARI SALARIALE.

  • Chestia cu „alte incadrari salariale” este o promisiune a d-lui Negrei pe care vineri nu o mai recunostea. Sper sa se intample asa ceva pt.ca ar beneficia toti salariatii. Ma tem insa ca nu a fost decat o strategie pentru a-i amagi pe cei care nici macar nu stiu ce inseamna asta, adica o crestere de 2,5% din salariu. Mai sunt curios de ce nu a facut niciun demers d-l Negrei pentru incheierea contractului colectiv pentru ca acum este singurul in masura sa o faca. In rest, sper sa nu va iluzionati prea mult pt.ca dezamagirea va fi mult mai mare cand va veti trezi.

 9. Articolul contine mai multe informatii neconforme cu realitatea pe care dl.Nitoiu le stia.
  1. De la Sindicatul Forum nu a avut loc o plecare masiva dimpotriva, numarul celor plecati fiind compensat de noi inscrieri.
  2. Sindicatul Forum este reprezentat in instanta de dl.avocat Trailescu si nu de secretar cum lasa sa se inteleaga autorul articolului.

  • Probabil ca erai multumit de somnul de pana acum ce sa zic somn usor si complacete :).
   Cu privire la contract colectiv de munca , daca cunosti putina legislatie lg. 62/2011 interzice acordarea de drepturi salariale de orice fel prin contracte colective, deci in privinta asta deceaba se face la monetu actual.
   Se putea acorda sporuri in 2010,2011 in functie de activitate si astfel modificarea incadrarilor salariale dar pe vremea aia la noi SE DORMEA in privinata asta. Exemplu TIMISOARA , daca la noi un politist local are 1000 brut in Timisoara ajunge la 2000 brut cel putin si nu este vb ca este resedinata de judet ci de reincadrari salariale la momentul 2010/2011.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE