- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Suntem mizerabili! Nu scăpăm de gropile de gunoi ilegale aflate la marginea Lugojului

Mondial [1]Fosta groapă “oficială”a Lugojului unde lo­cal­ni­cii depozitau gunoiul menajer, închisă din 2012, tinde să pălească în fața noilor deponee clandestine care înconjoară periferiile mu­ni­ci­piului și se întind spre localitățile învecinate cum sunt Hezeriș și Tapia.

Munții de gunoaie ce cresc pe zi ce trece la groapa clan­des­ti­nă de la intrarea în Tapia, a­flată pe malul Timișului, creează un teribil focar de infecție, atât pentru oameni cât și pentru animale, iar la o creștere a debitului apei, re­s­tu­rile aflate în des­com­pu­nere pot duce chiar la un accident ecologic local.

Problema gu­noa­ielor existente pe dru­mu­rile către Victor Vlad Delamarina sau Boldur este veche, iar lucrătorii de la Salprest au făcut curăţenie în repetate rânduri în locurile respective, dar fără mare folos, pentru că, la scurt timp, cei obișnuiți cu această prac­tică au refăcut mor­ma­nele.

“Vin cu camionetele sau cu mașinile mici în special la lăsarea întunericului sau di­mi­neața devreme și aruncă tot ce pot. Unii dau jos gunoiul cu lopețile, dar cei mai mulți îl au gata pregătit în saci ca să îl poată arunca repede. Știu că i-au prins pe câțiva și le-au dat amenzi, dar nu pot nici po­li­țiș­tii să stea toată ziua să pă­zească gunoaiele. Și dacă fac asta și tot găsesc ei locuri să arunce în altă parte. Pe drumul către Măguri găsești din loc în loc saci cu gunoi, dacă mergi în țarină găsești peste tot, chiar și la izvorul de la intrare aruncă tot felul de resturi, de la scutece de copii până la resturi de construcții”, spune Ioan P. din Tapia.

Cea mai nouă groapă de gunoi care s-a alăturat celor deja con­sacrate, a apărut pe dealul dintre Lugoj și Hezeriș, în imediata apropiere a șoselei, lângă pista de motocros.

Di­versitatea deșeurilor arată că nu doar cetățenii simpli a­run­că gunoi ci și unele firme, inclusiv magazine de haine care au lăsat “dezbrăcate” pe vârful dealului, în prag de iar­nă, câteva manechine de pre­zentare.

Coama Dealului Viilor unde sunt aruncate gu­noa­iele face parte din ex­travilanul Lugojului, dar te­renurile au mai mulţi pro­prietari, astfel că e greu de crezut că cineva se va implica să adune deşeurile.

“Noi a­vem atribuţii doar până la drumul de centură. Nu ştim cui aparţine acel teren”, de­cla­ra Mircea Ghera, directorul societăţii Salprest.

Pe ma­lu­rile Timişului este mai com­plicat, deoarece și Apele Ro­mâne au spus în repetate rânduri că nu ține de com­pe­ten­ța lor să curețe gunoiul me­najer sau resturile pro­ve­nite de la construcții, aruncate la voia întâmplării lângă albia râului.

“Fără ajutorul şi în­ţe­le­gerea oamenilor nu se pot e­limina gropile de gunoi neau­torizate. Nu putem să plătim tot timpul când apare câte un morman de gunoi la marginea oraşului. Pe de altă parte, este nevoie ca Poliţia Locală să-şi facă treaba mai bine și în acelaşi timp va tre­bui să punem mai mare accent pe amendarea celor care nu înţeleg să renunţe la a arunca gunoiul pe câmp”, a men­ționat Francisc Boldea, pri­marul Lugojului.