Ultima oră

Sumbru! Sportul lugojean, condamnat la dispariție sub primarul Boldea

MondialAlocările financiare după ureche sau pe principiul ”cum vrea pixul primarului” duc la dispariția echipelor și a performanței în sportul lugojean.

Deși mișcarea sportivă din Lugoj suferă de ani buni din cauza finanțării insuficiente, edilul șef al orașului minte și se minte că totul este în regulă și banii sunt suficienți, dar nu sunt bine distribuiți și cheltuiți. Francisc Boldea acuză faptul că indiferent de cât de mulți bani ar aloca Clubului Spor­tiv Municipal, aceștia nu ar fi de ajuns.

”Și dacă dau 100 de miliarde, ei vin și cer 120 de miliarde, pe care îi cheltuie imediat”, a afirmat public primarul Lugojului.

O exagerare crasă, în condițiile în care sumele solicitate au fost aceleași în fiecare an, sau cu foarte mici variații. Faptul că nu a alocat niciodată bani su­fi­cienți este dovedit de dis­pa­riția echipei de lupte li­be­re, echipei de lupte greco-romane, plecarea celor mai valoroși sportivi și an­trenori de la club, retro­gra­darea echipei de fotbal sau acumularea unor datorii mari la volei. Aceasta din urmă, secția cea mai perfor­man­tă, atunci când vine vorba despre sporturile de echipă, este aproape în colaps din cauza sub­fi­nan­țării.

Solicitările bugetare pentru sezoanele 2016 – 2017, 2017 – 2018 și 2018 – 2019 s-au cifrat în jurul su­mei de 1,4 milioane lei, res­pectiv 1,8 milioane lei (din cauza taxelor salariale impuse de Guvern), bani pe care secția de volei nu i-a primit niciodată. Repetăm, niciodată, astfel că nici vorbă să cheltuie mai mult decât a solicitat, așa cum Francisc Boldea încearcă să acuze.

Pentru acest an, echipa de volei a primit un buget de 800.000 de lei la în­ceput, la care se vor mai a­dăuga probabil din recti­fi­cări bugetare alți 400.000 de lei. Plus 250.000 de lei din sponsorizări, care nu au nici o legătură cu Primăria Lugoj, instituție ce nu s-a implicat în nici un fel în con­tactul cu sponsorii pri­vați.

Așadar, un total de 1,45 milioane de lei, care transpus în euro înseamnă pu­țin peste 300.000. Re­ve­nind la lei, salariile lunare ale lotului sunt cifrate la 110.000 mii lei brut, acestea adunate însumând pe zece luni (durata contractelor) 1,1 milioane lei. De restul, de 350.000 de lei asigură dacă poți competiție, medi­ca­mentație, echipament, hrană și taxe federale, plus plata datoriilor din urmă, generate tot de lipsa alocării fondurilor! Care să ducă la un argint balcanic, o calificare în Cupa Challenge și Final Four-ul Cupei Româ­niei, perfor­manțele din acest sezon ale CSM Lugoj la volei.

Echipa de fotbal a retrogradat din lipsa banilor, cauză care a dus și la plecarea antrenorului Cosmin Petruescu, însă în loc să își asume eșecul, primarul Lugojului promite variante de aducere a unor echipe, care să joace la Lugoj în Liga a III-a sau chiar a II-a. Nu era mai ușor să păstreze ce exista, iar pe structura respectivă să se construiască o echipă com­petitivă? Hand­ba­liștii au promovat în Divizia A, a doua a țării, unde cel mai probabil nu vor juca pentru că au fost alocați suficienți bani, dar ei nu mai există…

O altă fabulație venită din spatele biroului numărul 1 din primărie este cea legată de viteza cum s-au cheltuit banii.

”În 10 aprilie am votat bugetul și până la finalul lunii mai au cheltuit deja 1,2 milioane de lei”, spune și crede Boldea.

Adică în lunile ianuarie, februarie și martie, atunci când competiția era în plină desfășurare la volei, clubul nu a funcționat că nu era buget? Sau s-a alocat celebra parte 1/12, pentru a funcțio­na? Jalnic mod de a masca o incapacitate de a gestiona un segment important cum este sportul.

Vina vă aparține domnule primar, chiar dacă o puneți în spatele lui Ma­rius Maier, care a preluat cu delegație postul și stă acolo de ani buni cu salariu de administrator, rezistând cu stoicism ocărilor pe care le aruncați asupra lui. De la conducerea clubului a plecat poate cel mai bun director pe care l-a avut CSM, Gheor­­ghe Bologa, economist și om de sport, dar care nu a acceptat poziția de ghiocel impusă de primar.

Poveștile inventate în bi­roul numărul 1 al Pri­mă­riei nu mai țin la sportivii C.S.M. Lugoj, sătui să stea neplătiți cu lunile, iar dacă sportul lugojean o să-și dorească o schimbare o va face anul viitor. Împreună cu prieteni, familii și o ștampilă… Sau un cuțit, după cum susține încă actualul primar!

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.