- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Strategie de Control al Tuberculozei. România are în continuare cei mai mulţi bolnavi din UE

Mondial [1]Guvernul a aprobat Strategia Naţională de Control al Tuberculozei pentru perioada 2015-2020 care are ca scop reducerea incidenţei și mortalităţii provocate de tuberculoză, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare și creştere a aderenţei la tratament, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Strategia urmăreşte până în 2020: asigurarea accesului universal la metodele rapide de diagnostic; diagnosticarea a cel puţin 85% din toate cazurile estimate de tuberculoză; tratarea cu succes a cel puţin 90% din cazurile noi şi a cel puţin 85% din retratamente; reducerea ratei generale a mortalităţii cauzate de tuberculoză la mai puţin de 4,3 la 100.000 de locuitori şi scăderea generală a incidenţei bolii.

Incidenţa TBC în România este cea mare din Uniunea Europeană, atât pentru cazurile noi, cât şi pentru recidive, chiar dacă începând din 2002, incidenţa tuberculozei a scăzut constant în România, până la 68,2 cazuri noi la suta de mii de persoane în 2011. Anual, în ţara noastră se înregistrează 20.000 de noi bolnavi, dintre care 800 în formă agravantă.

Cele mai afectate grupuri populaţionale sunt românii din mediu rural, din regiunile sărace, bărbaţii şi romii. Circa 15% dintre îmbolnăviri survin la copil, iar o treime dintre pacienţii diagnosticaţi cu TBC au între 15-34 ani. Riscul de deces din cauza TBC este de circa şase ori mai mare la noi decât media europeană, potrivit mărurătorilor Eurostat.