Ultima oră

Stilistică și diplomație! Câteva întâmplări cu tâlc

MondialRedacția Știri de la TVR are, pe bună dreptate, de ce să se mândrească sincer cu o colegă trimis special al postului public, care la Washington, pe faimoasa peluză a Grădinii cu trandafiri de la Casa Albă, în modul cel mai natural și defel insinuant cu putință, a obținut un răspuns ”istoric” la conferința de presă susținută de președinții Trump și Johannis. Cotat drept ”dificil” și alergic la întrebările jurnaliștilor din presa așa numită ostilă, șeful Executivului american a reacționat cu un firesc deconcertant la întrebarea Simonei Avramescu, e drept formulată și adresată într-un mod respectuos protocolar.

Ce nu au obținut drept confirmare cohorte de jurnaliști insistenți ori percepuți ca atare, a izbutit cineva din România, care înfrângându-și emoțiile și adoptând un ton calm neutru, l-a determinat pe interlocutorul din fața sa, ”cel mai puternic om al planetei”, să confirme fără echivoc că va acționa ori de câte ori este nevoie de faimosul articol 5 al NATO, care se referă la intervenția imediată a statelor membre dacă se apreciază că o țară din alianță e supusă unei agresiuni. Oricum, întâlnirea la nivel înalt România – SUA a decurs sub bune auspicii. De la Jimmy Carter încoace, nici un șef de stat român nu a mai beneficiat de protocolul zero al rangurilor diplomatice.

Comentatorii români au apreciat engleza onorabilă a d-lui Johannis, față de cea chinuită, de manual gimnazial al predecesorilor (trebuie precizată o nuanță: nu ne referim atât la corectitudinea gramaticală a textului citit ori a vorbirii libere, ci mai ales la acuratețea pronunției). Ca de obicei, radical cum îl știm, dl. CTP (un acronim deja faimos în presa autohtonă) a plusat, afirmând la Digi 24 că avem de-a face întâia oară cu un lider din România care, la un summit de asemenea calibru, nu mai emană un iz comunist (exprimarea exactă a fost: ”nu mai miroasă a comunism”).

Verdictul este însă ofensator, direct firește, la adresa fostului președinte Emil Constantinescu. Deși mai târziu, să nu uităm că și actualul locatar vremelnic de la Cotroceni s-a format într-o epocă istorică revolută, marcată de tarele sale specifice, chiar dacă nu a făcut parte din structurile politice de conducere ale vremii. Este imprudent, poate, să împrumutăm vestigii din jargonul nefericitului mc carthism, care a divizat societatea americană și a nenorocit atâtea destine. Dacă vrem să dăm exemple de autoritate intelectuală și îndeosebi morală, cu adevărat impecabile, ne vine rapid în minte un nume: Vaclav Havel, care, fără a preda engleza la Oxford (dimpotrivă!) s-a bucurat de respectul unanim al lumii întregi.

În privința limbilor străine, am avut politicieni care le stăpâneau în mod decent-onorabil, inclusiv ca pronunție (nu le-am fi putut cere să se manifeste ca vorbitori nativi), de la Theodor Meleșcanu și Adrian Năstase, la Mircea Geoană și Cristian Diaconescu, pentru a nu mai aminti de cărturari erudiți precum Alexandru Paleologu sau Andrei Pleșu. Firește că, strict în materie de politicieni, puțini se ridicau la franceza impecabilă și spaniola excepțională a lui Petre Roman.

Revenind la Washington, surprinzător din perspectiva stilurilor de comunicare nonverbală și paraverbală că președintele Johannis (prototipul flegmaticului par excellence) părea mai puți ”inert” sau ”bățos”, precum mareșalul unei curți de majordomi, ci o idee mai destins, arborând un surâs mai puțin artificial, în timp ce domnul Trump, deși politicos și afabil, părea puțin cam ”încorsetat” de misia istorică asumată. E drept că nici prea ajutat de opinia publică nu a izbutit să intre în rolul de președinte, fiind departe de seninătatea relaxantă a unui Bill Clinton sau Barack Obama, ci mai degrabă în rolul antipatic din show-ul ”The Apprentice”, în care, aidoma lui Andrei Gheorghe de la noi, îi reușea de minune o replică similară faimoasei ”ești veriga slabă, părăsește competiția!”. Percepția publică rămâne aceea că d-l Trump este mai degrabă acel antreprenor autocrat de succes (capitalizat personal!) decât cel mai înalt funcționar al Administrației americane.

Cum l-ar mai apăra azi doamna Monica Tatoiu, profa sa de mate (nu știm dacă și diriginta lui) pe violentul său fost discipol Cristian Boureanu? De când cu palmele aplicate fiicei sale (care, e drept, apucase calea distracțiilor superficiale) și scandalul stradal imens, care a condus la un proces și încredințarea minorei mamei sale naturale, au fost rememorate la posturile TV ieșirile sale intempestive în diverse emisiuni (jignirea adusă, de pildă, d-nei Vrânceanu-Firea, pe atunci doar moderatoare TV) și pulsiunile sale colerice, care au ridicat un serios semn de întrebare asupra capacității sale de a se autostăpâni.

De curând, încătușat după o altercație dură cu un agent rutier (a invocat, pueril, în apărarea sa, că el fusese cel agresat, când se știe că polițistul are nevoie de câteva zile de îngrijiri medicale), am zărit pe micul ecran un om congestionat, care poate că se zbate, dar nu-și poate ține umorile sub control. Imaginile au vorbit de la sine, mai mult decât toate comentariile, adiacente ale unor psihoterapeuți cognitiv – comportamentali. E redundant să ne închipuim că poate și căsnicia cu Valentina Pelinel a avut parte de scene similare, dacă nu de agresiuni fizice, măcar verbale. Și când te gândești că, după prima nuntă și strania fugă a miresei (finei) cu nașul Sebastian Vlădescu, toată lumea îl căina pe junele Boureanu drept victimă sigură a comportamentului adulterin al unei femei vicioase. Încurcate mai sunt căile soartei, dar oricum nici eroul nostru ”din întâmplare” nu credem că și-ar fi dorit sincer să acumuleze o popularitate negativă atât de rapid.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.