Ultima oră

Sărăcia şi o boală genetică rară distrug o familie din Lugoj

familia-petric-caz-social---blur

MondialO lugojeancă suferă de “albinism” o boală gravă care poate duce la orbire. Ea are în grijă o mamă bolnavă şi trei copii minori, unul dintre ei diagnosticat cu schizofrenie.

În rarele ei ieşiri în oraş, Daniela Petric nu trece neobservată. Femeia foarte înaltă şi cu pielea foarte albă este un om suferind, care are mare nevoie de ajutorul semenilor. Mai ales că are acasă o familie la fel de suferindă şi care depinde exclusiv de venitul ei – pensia de handicap pentru nevazători în valoare de 870 de lei. Daniela Petric, acum în vârstă de 41 de ani, suferă din naştere de ,,albinism”, o maladie care o face să arate diferit faţă de restul lumii. Pielea, părul, genele, sprîncenele, sunt toate de o albeaţă nefirească. Dincolo de aspect, boala a adus-o în pragul orbirii.

Albinismul de care suferă face parte dintr-un grup de tulburări genetice. Se caracterizează printr-o producţie scăzută sau chiar lipsa unui pigment numit melanină. Tipul şi cantitatea de melanină pe care un organism o produce determină culoarea pielii, a părului şi a ochilor. Cele mai multe dintre persoanele cu albinism sunt sensibile la expunerea la soare şi prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer de piele. Melanina joacă un rol important în dezvoltarea unor nervi optici. Din această cauză, toate formele de albinism cauzează probleme ale dezvoltării şi functionării ochilor. Pentru că nu are pigmenţi, a dezvoltat la ochi nistagmus şi hipermetropie. Vederea îi va slăbi treptat până când o va pierde de tot. Momentan nu mai poate să scrie sau să citească. În acest stadiu, ochelarii îi sunt inutili. Nici nu poate fi operată, deoarece există un riscul orbirii pe loc.

Suferinţă, boală şi neajunsuri

Ca şi cum chinul prin care trece ea nu ar fi ajuns, la el se adaugă necazurile care nu au ocolit practic nici un membru al familiei.

David, copilul cel mijlociu are 10 ani şi suferă de schizofrenie. După cum se ştie, boala presupune tulburări psihice, schizofrenia este o boală cronică, ce necesită tratament pe toata durata vieţii. Băieţelul stă la Fundaţia Îngerii Speranţei de la 8 la 14. Este un copil dornic de joacă, ca orice fiinţă de vărsta lui,  dar are şi câte trei-patru crize pe zi. Tratamentul lui David necesită în jur de 200 de lei pe lună.

Florin-Ion, fiul cel mare, este în vârstă de17 ani.  Chiar dacă nu suferă de albinism, şi el a moştenit boala de ochi a mamei – nistagmus si hipermetropie. Din cauza anturajului şi a lipsurilor familiei, a ajuns la Centrul de Reeducare de la Buziaş. Urmează să se întoarcă peste două săptămâni acasă. Încă o gură de hrănit!

Şi parcă nu era destul, în momentul de faţă şi mama, Petric Mariana, de 60 de ani singurul ei sprijin, are probleme de sănătate. Bătrâna ne arată baza gâtului umflată de jur împrejur şi ne spune că glanda tiroidă trebuie operată, dar nu dispune de banii necesari intervenţiei chirurgicale şi întreţinerii ei în spital. Este vorba despre o sumă aparent minoră, „doar” 2.000 de lei, dar care depăşeşte cu mult bugetul greu-încercatei familii.

O fetiţă minune

În aceste condiţii, Loredana Larisa, fata cea mică, de 8 ani şi elevă în calasa a II-a, este un adevărat miracol. Fetiţa este un copil sănătos, e puţin timidă, dar învaţă foarte bine şi este premiantă. Visează să cânte la un instrument şi şi-ar dori să urmeze o şcoală de muzică.

„Nu am ce să-i pun în geantă, aşa o trimit la şcoală, fără nimic. Trebuie să se mulţumească cu cornul şi laptele pe care le primeşte acolo, dar ea e un copil aşa bun şi înţelegător!”, spune printre lacrimi mama, care nu-i poate asigura decât puţin din necesarul pentru şcoală.

Situaţia familiei Petric pare una fără ieşire. Bunica ne conduce în bucătăria improvizată şi ne arată ce va pune pe masă: „uitaţi, avem ceva cartofi şi o sticluţă de ulei de la vecini, asta e toată mâncarea noastră pe ziua de azi”.

De cinci ani pe listele primăriei, pentru o casă

Părăsită de soţ de 8 ani, femeia îşi întreţine familia din pensia de handicap de nevăzători în valoare de 870 de lei, la care se adaugă alocaţia copiilor de 127 lei. Dintre cheltuielile casei, doar chiria este de 500 de lei. Din păcate, din martie-aprilie, proprietarul a decis să nu mai ţină chiriaşi, aşa că familia s-ar putea trezi în stradă.

„Am două dosare pentru locuinţă socială depuse la Primărie pe numele Petric Daniela şi de cinci ani nu am primit niciun răspuns”, spune mama. Ea speră că o parte din problemele cu care se luptă îşi vor găsi rezolvarea prin oamenii cu inimă bună, care nu vor rămâne indiferenţi la suferinţa lor. Orice le este de folos: alimente, medicamente, mobilier, electrocasnice, rechizite pentru şcoală sau bani. Îşi doresc să-şi găsească o casaă unde să stea fără teama că vor fi date afară. Cine doreşte şi poate să ajute această familie poate suna la numărul de telefon 0733.384.258 pentru a lua legatura nemijlocit.

 

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE