- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Sărbătoare în comuna timişeană Curtea la 650 de ani de atestare documentară

Mondial [1]

curteaLocalitatea timişeană Curtea se pregăteşte de sărbătoare, odată cu aniversarea în data de 17 noiembrie a 650 de ani de atestare documentară. Evenimentul va fi marcat cu o săptămână mai devreme, în 12 noiembrie, când de la ora 11 autorităţile locale pregătesc un simpozion.

curtea

Localitatea timişeană Curtea se pregăteşte de sărbătoare, odată cu aniversarea în data de 17 noiembrie a 650 de ani de atestare documentară. Evenimentul va fi marcat cu o săptămână mai devreme, în 12 noiembrie, când de la ora 11 autorităţile locale pregătesc un simpozion.

„Timpul destul de scurt şi lipsa unor fonduri mai consistente nu ne permit să organizăm mai mult decât acest simpozion, la care sunt invitaţi istorici şi reprezentanţi de frunte de la Consiliul Judeţean Timiş şi Prefectură. Bineînţeles că de la eveniment nu va lipsi prof. Petru Ursulescu, cel care a editat, împreună cu fiica sa, un prim volum despre istoria localităţii noastre”, ne-a declarat Mircea Grecu, primarul comunei Curtea.

Localitatea Curtea este centrul de comună cu acelaşi nume, care mai cuprinde satele Coşava şi Homojdia, iar despre ea, legenda spune că ar fi fost reşedinţa de vară a ducelui român Glad, unde venea însoţit de toată curtea sa voievodală.

În 1658 Curtea se afla sub ocupaţia otomană, fiind un loc de adăpost pentru nemeşii (nobilii mici şi mijlocii) ardeleni aflaţi în conflict cu casa regală ungară. În 1717 aşezarea Curtea avea 50 de case, iar în 1776 se înfiinţează aici prima şcoală primară românească.