Ultima oră

”Sprijin!?” Consiliul Județean aruncă fărâme sportului din Timiș, echipa de volei fiind lăsată fără bani

Consiliul Județean Timiș, la propunerea președintelui Călin Dobra, a decis în acest an alocarea sumei de 2.31 milioane de lei pentru programul ”Promovarea sportului de performanță” în județul Timiș, din care 370.000 lei va reveni Clubului Sportiv Municipal Lugoj.

Deși la prima vedere suma pare generoasă, ea este departe de necesarul sportului ti­mișean și lugojean, do­ve­dind zgârcenia unui consiliu județean care și-ar permite să aloce sume cu care sportul de performanță să fie susținut real. Curios este că deși programul de fi­nanțare se numește ”Pro­mo­varea sportului de performanță”, cea mai per­for­mantă echipă feminină a județului, CSM Lugoj – volei, nu primește nici un leu de la forul județean.

Pe motiv că voleiul este sport profesionist (deși nu este) și nu poate primi bani, dar nu ar fi complicat pentru aleșii județeni să îi întrebe pe cei din Alba sau Bacău, ori Ialomița cum pot finanța grupările de primă ligă de la volei și handbal.

Lecții, domnilor!

Spre exemplu, Consiliul Județean Bacău alocă doar echipei de volei Știința Bacău (clasată cu un loc în fața reprezentantei Timișului în ultima ediție de campionat) suma de 2.970.000 de lei pentru viitorul sezon competițional: 1.635.300 de lei pentru anul 2019, iar 1.334.700 de lei pentru anul 2020. Adică ceva mai mult decât tot bugetul alocat sportului de către CJ Timiș și este greu de crezut că Bacăul este un județ mai bogat decât al nostru.

Suma alocată de CJ Bacău va acoperi cheltuielile efectuate pentru asigurarea fondului de premiere, a onorariilor, închirierea locuințelor sportive, a ”alimentației la efort”, echipamentelor și materialelor sportive necesare, plata taxelor de înscriere și legitimare, a transportului, cu contractele de activitate sportivă, achiziția de bannere, sticker podea și asigurări medicale sportive.

Lecții mai de aproape

Fenomenul Volei Alba Blaj, orașul cât un cartier al Timișoarei, campion națio­nal, are o explicație și în susținerea acordată de către Consiliul Județean Alba, despre care reprezentanții Lugojului în consiliul județean au spus mai mereu că nu este reală și că nu acoperă salarii sau alte capitole de cheltuieli.

Scuzele se găsesc ușor atunci când nu vrei să sprijini o echipă, respectiv CSM Lugoj – volei, dar faptele celor de la Alba sunt evidente. Și s-au transpus în 2.800.000 lei pentru finanțarea neram­bur­sabilă a programului sportiv al Clubului Sportiv Municipal Volei Alba Blaj.

Bani din care se asigură cheltuieli pentru plata par­ticipanților la activitatea sportivă, efectuate în baza unui contract individual de muncă sau a unui contract de activitate sportivă conform legii, cheltuieli de transport/cazare/masă, cheltuieli de arbitraj, asigurări medicale, echipament spor­tiv și altele.

Astfel că nu mai vindeți gogoși legate de faptul că nu se poate, că e sport profesionist sau alte bazaconii. Cele două cluburi plătesc salarii care se cifrează între 2.000 și 7.000 de euro lunar!

Mai luați o palmă!

Și o primărie bate la fund bugetul CJT alocat sportului, ceea ce ne face să zâmbim amar. Consiliul Local Slo­bozia a aprobat un buget de 2,95 milioane lei pentru sezonul competițional 2019 – 2020 echipei feminine de handbal HCM Slobozia, revenită în Liga Națională, după doar un an de la retro­gradare. Astfel, pentru turul de campionat în Liga Florilor din anul 2019 echipa va primi 1,45 milioane lei, iar pentru returul din 2020 suma crește la 1,5 milioane lei.

Revenind, CSM Lugoj a solicitat suma de 405.000 lei, însă va primi doar 370.000 de lei, cea mai mare sumă alocată celor 24 de proiecte aprobate pentru finanțare. Tot la capitolul ”Pro­movarea sportului de performanță” a fost aprobată și alocarea a 140.000 de lei pentru Clubul Moto Extrem Lugoj, din 247.500 de lei solicitați.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE