Ultima oră

Sportul lugojean în colaps! Nu sunt bani și nici perspective

MondialClubul Sportiv Municipal Lugoj se adâncește într-o criză financiară fără precedent, cauza fiind insuficiența finanțării, indiferent de unde vine aceasta. Luptele, voleiul, fotbalul şi celelalte secţii au adunat performanţe notabile în ultimii ani, dar sportivii se pregătesc pe stomacul gol. Majoritatea nu şi-au primit salariile de peste trei luni. Situaţia este extrem de gravă, pentru că CSM are datorii peste tot, de la farmacii, până la hoteluri. În aceste condiţii, mişcarea sportivă lugojeană e aproape de dispariţie, asta dacă nu se acționează cât mai rapid. Salvarea nu poate să vină decât din birourile administrației locale.

 

Vinovatul de serviciu pare a fi (și este) în acest an Consiliul Județean Timiș, care nu a alocat niciun ban mișcării de performanță din al doilea municipiu al județului. Ceea ce se omite în multe situații este faptul că CSM reprezintă și aparține municipiului Lugoj. Oraș care, prin cei ce conduc sau au condus destinele acestui club, și-a luat angajamente în fața sportivilor, angajamente care în acest sezon par extrem de dificil de rezolvat. Faptul că forul județean a ignorat în acest an toate proiectele înaintate de Lugoj, acceptând în schimb diverse alte solicitări de finanțare ale unor ramuri sportive încadrate ca sport de masă sau forțat la capitolul sport de performanță, este o realitate care nu se mai schimbă. Indiferent de acuzele și argumentele celor care conduc sportul lugojean.

De un leu speranță

Toate secțiile CSM Lugoj sunt în colaps financiar, cu salarii neplătite pe mai mult de trei luni și fără prea mari speranțe că restanțele vor fi rezolvate în perioada următoare. Secția de fotbal a C.S.M. Lugoj consumă mai mulți bani decât are alocat, indiferent de cât de economi ar fi cei ce se ocupă de destinele secției. Iar faptul că încă nu s-a conștientizat acest lucru, duce la lipsuri financiare majore, cum ar fi cele trei luni fără nici o indemnizație pentru fotbaliști.

Plus o milogeală continuă pentru barem de arbitraj, transport la jocuri și altele. Treningurile de prezentare ale echipei sunt inscripționate Vulturii Lugoj și asta pentru că sunt aceleași din urmă cu trei ani de zile. Luptele libere și greco-romane au câștigat titlul național, iar de la acel moment nu au mai văzut nici un fel de sume.

O parte din sportivi sunt norocoși, că pot lupta în Germania și astfel mai au un ban în buzunar, dar cei mai mulți înroșesc telefoanele lui Robert Papp și Emil Vanea, antrenorii și conducătorii secțiilor. Gimnastica, boxul și handbalul completează tristul tablou al unui sport convalescent, susţinut câteodată cu sume din buzunarele antrenorilor, fără însă ca aceștia să fie la fel de vocali ca și secțiile mai mari.

Liga I, cu buget de liga a II-a

Voleiul lugojean, oricum cu un buget mai mic decât al celorlalte echipe, este la fel de lipsit de perspective. Noua echipă, ce a început pregătirea la 1 august, nu a primit niciun leu drept salariu de la club, deși sunt aproape trei luni de antrenamente, jocuri amicale și jocuri oficiale.

Singurii bani, un procent minim, au venit din sponsorizările aduse de secția de volei. Alte sume au fost pentru legitimări, taxe sau arbitraj, pe scurt cheltuieli competiționale.

O competiție care are multe găuri negre de anul trecut, cu restanțe la transportatori, hoteluri și restaurante. Ceea ce face deja aproape imposibilă găsirea unei variante de transport și cazare, fără achitarea sumelor pe loc sau în avans. Motiv pentru care o echipă de primă ligă va pleca la meci în ziua jocului, lucru ce se va întâmpla la etapa de sâmbătă, de la Blaj. Pentru cei care nu știu, bugetul unei echipe de prima ligă este, în funcție de obiectiv, între 25.000  și 100.000 de euro lunar, în timp ce în liga secundă se cheltuie între 4.000 și 15.000 de euro în fiecare lună. Sume declarate de mai multe echipe din România, ultima fiind Agroland Timișoara.

Cea care are în lot, deși se află în liga secundă, jucătoare mai bine plătite decât cele de la CSM Lugoj. Echipă care are nevoie de 25.000 de euro lunar, dar ajunge, cu mari eforturi, la doar 15.000. În condițiile în care secția de volei adună cele mai mari sume din sponsorizări.

Există mari probleme și în ceea ce privește vitaminizarea sportivilor, fapt ce face ca recuperarea să fie lentă. De ce sunt probleme? Pentru că farmaciile lugojene au și acum de încasat facturi mai vechi de un an de la CSM Lugoj, astfel că și la acest capitol clubul e încadrat în categoria rău platnicilor.

Mai multe amănunte despre subiect în ediția print a săptămânalului Redeșteptarea.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE