Ultima oră

Spitalul Municipal Lugoj, subfinanțat de Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate

MondialSubfinanțarea sistemului me­dical se simte și la Lu­goj. Managerul Florin Voi­chescu spune că la Spitalul Municipal ”Teodor An­drei”, care are un nivel bun de adresabilitate, sub­fi­nan­ța­rea se ridică la circa 400 de lei pe pacient.

Tariful pe caz ponderat, calculat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, este mult sub cel real, apreciază ma­na­ge­rul spitalului lugojean.

”La un tarif pe cazul pon­derat (TCP) calculat la 1.475 de lei, costul efectiv în spitalul nostru este de aproape 2.000 de lei, deci putem socoti că diferența se ridică undeva la 400 de lei, chiar mai mult. Aceasta este diferența dintre costul e­fec­tiv și TCP-ul, care e stabilit un­deva sus. La Lugoj, chel­tu­ielile cu întreținerea și ad­ministrarea spitalului sunt ridicate în principal din cau­za sistemului de organizare pavilionar al spitalului”, spune ec. Florin Voichescu, ma­nagerul Spitalului Mu­nicipal din Lugoj.

Aproape 8.500 de cazuri la Urgențe, pe primele cinci luni ale anului

În ceea ce privește a­dre­sa­bilitatea, cifrele pe primele cinci luni ale anului 2016 spun că la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) al Spitalului Municipal ”Teo­dor Andrei” din Lugoj au fost înregistrate 8.445 de ca­zuri, dintre care 3.088 au ve­nit cu ambulanța, iar res­tul cu mijloace proprii.
Din­tre cazurile critice înre­gis­tr­a­te, 12 au fost copii, iar 254 – adulți.

Mulţi pacienți din mediul rural

O pondere importantă în ceea ce privește adr­e­sa­bi­li­ta­tea la spitalul lugojean este populația rurală. S-au în­registrat 3.223 de cazuri din mediul rural, față de 5.492 din mediul urban. Zece au fost cazuri sociale.

Au fost internați 1800 de pa­cienți, 401 au fost tran­sferați la alte unități me­di­cale, iar restul externați.

Cinci pacienți au fost re­suscitați în cadrul CPU. Din păcate, 11 persoane au de­ce­dat în cadrul com­par­ti­mentului în acest an.

Peste 20.000 de pacienți, în 2015

În anul 2015, la Comp­ar­ti­mentul de Primire Urgențe (CPU) al Spitalului Mu­ni­ci­pal ”Teodor Andrei” s-au pre­zentat 20.804 pacienți, din­tre care un sfert (5.302) au venit cu ambulanța, iar res­tul cu mijloace proprii. Nu­mărul total al cazurilor critice pe anul trecut a fost 645, dintre care 66 la copii și 579 la adulți.

”Cazurile critice sunt acele situații care pun în pericol imediat viața și prezintă cel mai mare risc de deces”, pre­ci­zează dr. Io­nuț Cocoș, di­rec­tor me­dical al Spitalului Mu­ni­ci­pal Lu­goj.

Anul trecut, 18 persoane au decedat

Din cele 20.804 cazuri pre­zen­­tate în Compartimentul de Primiri Urgențe, un nu­măr foarte important, și a­nu­me 6.921 de cazuri au pro­venit din mediul rural și 13.883 din mediul urban. În ur­ma prezentării, 4157 de pa­cienți au fost internați pe sec­ții, iar 785 au fost tran­sfe­rați la alte spitale. Restul ca­zurilor au fost externate sau rezolvate pe loc. Sta­tisticile spun că anul trecut, la Compartimentul de Pri­miri Urgențe au murit 18 pa­cienți, dar au existat și 17 ca­zuri de pacienți re­sus­ci­tați în cadrul com­par­ti­men­tului. Anul trecut, raportul de mortalitate a fost de 0,09. Din totalul internărilor în spital, 54 au fost cazuri sociale.

Consultațiile în ambulatoriu, în scădere față de anul trecut

Pe primele cinci luni ale a­nu­lui în curs, totalul con­sul­ta­țiilor în ambulatoriul de specialitate au scăzut de la 7.710 la 6.834. Recordul de anul acesta s-a consemnat în luna februarie, cu 1.500 de cazuri, față de 1.611 ca­zuri în februarie anul trecut

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE