- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Spitalul din Lugoj apare într-o anchetă jurnalistică a PROTV, despre afacerile oneroase din sistemul de sănătate

Mondial [1]Spitalul din Lugoj este subiect în emisiunea “Romania te iubesc”, de duminică, 23 noiembrie. În promo-ul emisiunii apare directorul Florin Voichescu care dă explicații despre modul în care au fost închiriate pentru anumite servicii medicale spațiile din spitalul lugojean.

Tema abordată de realizatorii reportajului este despre afaceri cu spitalele, direcționarea fondurilor din sănătate către firmele unor băieți deștepți, dar și externalizări și parteneriate în care este invocat întotdeauna binele pacientului, însa de fapt bolnavul este pus de fiecare dată pe ultimul loc.

„E o situație unică: Spitalul Județean din Timișoara e singura unitate medicală din țară unde se află nu unul, ci două computere tomograf, și în acelasi timp spitalul nu are contract de 2 ani de zile cu Casa pe probleme de imagistică. Anul trecut, când Bârsășteanu a fost manager la Spitalul Județean din Timișoara, unitatea nici nu a mai încheiat contract cu Casa Județeana de Asigurări de Sănătate pentru Imagistică, iar demersul nu a fost reluat nici pentru anul în curs. Propunerile pentru contract cu Casa vin chiar de la secția de radiologie.

Directorul spitalului Judetean spune că spitalul va primi și mai multe dotări de anul viitor. Dar oricâte aparate de înaltă performanța ar avea spitalul, e nevoie de acceptul doctorului Bârsășteanu și a echipei de radiologi. Afacerea sa nu va fi perturbată nici în viitor. Știe asta și managerul de la Spitalul Municipal din Lugoj, care susține că a moștenit din 2007 un contract cu o clinică privată la care până anul trecut acționar a fost tot medicul Bârsășteanu. Acum nu mai apare oficial în actele societății. Spitalul din Lugoj nu are și nu a avut vreodată computer tomograf. A ajuns prin descentralizarea din 2010, în subordinea consiliului local. Pentru dotări și proiecte de investiții la spital e nevoie de aprobarea primarului din Lugoj, coleg de partid cu Florică Bârsășteanu.”, se arată într-un articol de prezentare a emisiunii.

“Vorbim despre incompatibilități, concurența neloială și vă arăt multe afaceri cu paravan. Am făcut un tur prin multe unități de stat din toata țara, am filmat de la Piatra Neamț la Slatina și pană la Timișoara. Am folosit aproape de fiecare data camera ascunsă, pentru că doar așa am reușit să dezvălui cum sunt aranjate jocurile ca anumiți băieți deștepti din sănătate să facă profituri frumoase – adică fonduri de la CNAS sau sume plătite de bolnavii puși pe drumuri și direcționați către anumite clinici și laboratoare private. Afaceri și interese pe mulți bani și pe spatele pacienților!“ declară Rares Nastase despre reportajul special de duminică, 23 noiembrie.

spitalul-ndash-cea-mai-profitabila-afacere-din-romania-duminica-de-la-18-00-la-romania-te-iubesc_4_size7 [2]