Ultima oră

Speranța moare ultima! Computer tomograf la Spitalul din Lugoj, în 2019?

Mondial

Spitalul Municipal ”Dr. Teodor Andrei” din Lugoj nu are computer tomograf. Este adevărat, în curtea spitalului funcţionează un astfel de aparat, dar el aparţine unei firme private.

Programul de lucru limitat împiedică lugojenii să apeleze non stop la el, mai ales în cazul urgenţelor, care cer o scanare rapidă, necesară pentru un diagnostic corect.

”Computerul tomograf – mamograf este singura aparatură de care spitalul duce lipsă cu desăvârşire”, recunoaşte directorul Erwin Floroni, care adaugă: ”Cel mai ieftin aparat de acest tip, cu 16 slice-uri (n.r. – adică secţiuni) costă 250.000 de euro. Unul care realizează mai multe vederi în secţiune prin corpul uman se ridică la 300-400.000 de euro. Problema nu este doar computerul tomograf, este şi personalul aferent”.

Toată lumea este de acord că achiziţionarea acestui aparat medical este absolut indis­pen­sa­bilă spitalului.

Trei sunt po­si­bilităţile prin care a­chi­zi­ţio­narea tomografului poate deveni realitate.

Prima este programul în care Guvernul pune la bătaie 90%, iar Primăria 10% din bani, a doua este prin Ministerul Sănătăţii – programul pentru Urgenţe (CPU) şi a treia, un proiect multianual, care permite ca tomograful să poată fi luat, practic, în rate.

În opinia directorului, dintre cele trei, cea mai avantajoasă este ultima.

”În cele două şedinţe de la Ministerul Sănătăţii, desfăşurate una în primăvara, alta în vara lui 2018, ni s-a solicitat să spu­nem aparatura absolut necesară pentru spital. Eu nu am cerut nimic altceva decât computerul tomograf, pentru că nimic nu este mai urgent. Suntem în aşteptare. În discuţia avută cu dl. primar , acesta mi-a propus să nu fac nimic în 2019, decât computerul tomograf. Nu cred că e cea mai bună variantă. Până nu avansez cu reabilitările, degeaba iau computer tomograf. Lucrurile nu trebuie grăbite, ci trebuie făcute cu cap. La Radiologie, nu avem spaţiu pentru tomograf. Avem un spaţiu pe care vreau să-l eliberez pentru tomograf, dar acolo e vechiul aparat de radiologie Philips, care încă nu a fost casat. E pus pe planul de casare, dar procesul durează: se implică CNCAN, trebuie dezactivată partea radioactivă etc. Se va casa în 2019. Prefer să reabilitez, să modific spaţiul şi să iau computer tomograf adunând bani de pe un an pe altul”, explică Floroni.

Dacă nu iese varianta deja pusă pe SEAP, ”voi face un proiect multianual în care voi pune toţi banii pentru computerul tomograf în decurs de doi sau trei ani. Dacă Consiliul Judeţean mă va ajuta cu acei renumiţi 500.000 de lei (pe care încă nu i-am văzut, în 2018), în 2019 şi 2020, plus cu ce mai primim de la bugetul local, putem lua computerul pe care l-aş fi plătit, cum se spune, în rate. Dacă mă puteam baza pe aceste sume, puteam lua tomograful încă din 2018, pentru că firmele acceptă plata în trei ani”.

Chiar şi aşa, directorul Floroni vede proiectul multianual ca varianta cea mai fezabilă.

În 2019, el are speranţa să aducă un computer tomograf la spitalul din Lugoj.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

2 Comentarii on Speranța moare ultima! Computer tomograf la Spitalul din Lugoj, în 2019?

  1. IOAN MARINEL STAN // 8 ianuarie 2019 at 9:55 // Răspunde

    Domnilor,este atat de simplu,numai sa se vrea.De serviciile spitalului beneficiaza cetateni din toate comunele si sate din jurul Lugojului.Daca se verifica bugetele locale ale primariilor constatati ca sumele alocate pentru intretinerea spatiilor verzi(taiat frunze la caini)predomina in detrimentul sanatatii si invatamantului.Deci,daca se doreste, juridic se poate gasi modalitatea de a se cumpara un tomograf in spital cu ajutorul primariilor din zona. TOTUL ESTE SA VREI SA FACI CEVA SI PENTRU COMUNITATE!!!

  2. Paulescu Lucian // 5 ianuarie 2019 at 18:22 // Răspunde

    Da domnul doctor Floroni este ok din toate punctele de vedere

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE