Solişti de operă şi instrumentişti de mare valoare la Gala Premiilor Lugojene 2017
Cea de-a șaptea ediție a Galei Premiilor lugojene, organizată după o pauză de patru ani, se anunță a fi un eveniment de elită, care va răsplăti excelența în diferite domenii de activitate: cultură, învățământ, sport, administrație etc. Organizată de Primăria municipiului Lugoj în parteneriat cu Fundația Europeană Drăgan, gala este programată vineri, 8 decembrie, de la ora 18, la Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu”.
Marele Premiu din acest an va reveni cântăreței de operă Aura Avram Twarowska. Născută la Lugoj, mezzosoprana are la activ peste 400 de spectacole în zece stagiuni la Opera de Stat din Viena. A debutat pe scena Operei Naționale Române din Timișoara, în decembrie 1997, în opera ”Carmen” de Bizet. Cariera ei a continuat pe scenele operelor din București, Cluj Napoca, Opera de Stat din Viena, Volksoper Viena, Musikverein Viena, Ateneul Român, Sala Radio, Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, etc. Este Doctor în Muzică al Universității Naționale de Muzică București, director artistic al Concursului Internațional de Interpretare Vocală Sabin V. Drăgoi, din Timișoara și al Festivalului Internațional “Lugoj Clasic”.
Programul artistic al Galei Premiilor lugojene va fi susținut de soliști de operă și instrumentiști de mare valoare. Alături de mezzosoprana Aura Twarowska, vor cânta sopranele Veronica Anușca, Diana Chirilă, Elisabeta Marin și Sorina Silvia Munteanu, tenorii Cosmin Ifrim și Liviu Indricău, pianiștii Manuela Iana Mihăilescu, Dragoș Mihăilescu și Silviana Cîrdu.
Soprana Veronica Anușca a absolvit cursurile de licență și masterat la Universitatea Națională de Muzică din București. Este colaborator permanent al Operei Naționale București, câștigătoare a Marelui Premiu al Concursului International Sabin V. Drăgoi, Timișoara și a fost distinsă cu Premiul și Medalia de Excelență pentru Performanță Artistică în Gala Premiilor UNIMIR – 2011.
Diana Chirilă, formată la școala muzicală a Lugojului, este soprană a Operei Naționale Române din Timișoara. Din 2015 este Doctor în filologie al Universității de Vest din Timișoara.
Duo Mihăilescu este alcătuit din pianiștii Manuela Iana Mihăilescu și Dragoș Mihăilescu. Duo Mihăilescu a fost invitat la festivalul Klavierwoche din Heidelberg, Germania, la festivalul Pianorama din Florenţa, Italia, la Centrul Cultural Român din Szeged, Ungaria, la Conservatorul Superior de Muzică Victoria Eugenia din Granada, Spania, etc. Manuela Iana Mihăilescu este inițiatoarea și directorul artistic al Festivalului ”Zilele muzicii la Oravița” (ajuns la ediția a zecea).
Tenorul Cosmin Ifrim este câștigătorul Marelui Premiu și a șapte premii speciale în cadrul Concursului International de Tenori “Traian Grozăvescu”, Lugoj, 2000. În toamna aceluiași an a fost angajat de directorul Ioan Holender ca solist al Operei de Stat din Viena, unde, pentru performantele sale artistice, a fost decorat cu medalia Eberhard Waechter. Cântă la Opera de Stat din Berlin, Opera de Stat Munchen, Opera din Roma, Opera Tel Aviv, Festivalurile Internaționale G. Enescu, Savonlinna, Sapporo, etc.
Lugojeanul Liviu Indricău –tenor – este absolvent al Universității de Muzică București și din 2014 solist al Operei Nationale București. Susţine recitaluri şi concerte la Ateneul Român, Sala Dalles, Muzeul Naţional „George Enescu”, Sala Thalia din Sibiu, etc. În 2013 a primit Trofeul de Excelență în cultură în cadrul Galei premiilor lugojene.
Soprana Elisabeta Marin este absolventă a Unversității Naționale de Muzică București și a Musik und Kunst Privatuniversität Wien. Ca solistă a Operei de Stat din Viena, a cântat până în prezent în aproximativ 150 de spectacole. Shanghai, Beijing (Asia), Norvegia, Olanda, Germania, Franța, Austria sunt alte repere geografice unde numele sopranei poate fi întâlnit.
Soprana Sorina Silvia Munteanu este solistă a operelor din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova, Budapesta, Sofia, etc, Doctor în Muzică al Academiei de Muzică “Ghe. Dima” Cluj Napoca și conf. Univ. Dr al Facultății de Muzică și Teatru Timișoara.
Lect. univ. dr. Silviana Cârdu de la Facultatea de Muzică din Timișoara, absolventă a aceleași facultăți și Doctor în Muzică al Academiei de Muzică „Ghe. Dima”Cluj Napoca, va asigura acompaniamentul la pian.