Ultima oră

Soarta Şcolii de Arte va fi decisă în şedinţa de consiliu din 30 martie

MondialÎn această dimineaţă, un grup profesori de la Şcoala de Arte din Lugoj, alături de părinţi ai cursanţilor, au luat parte la o întâlnire cu primarul Francisc Boldea, pe tema viitorului acestei instituţii.

După întâlnire, profesorii Flavia Rosana Căpraru, Octavian Logoş, Adi Strugaru şi Cristian Veţan, alături de Ivona Moş, părinte al unui cursant, s-au întîlnit cu conducerea Casei de Cultură a Municipiului. Prof. Flavia Rosana Căpraru a declarat că primarul cunoaştea foarte bine situaţia Şcolii de Arte, încă de acum doi ani.

“La întâlnirea de azi cu primarul ni s-a spus că suntem într-o situaţie ilegală. Acum doi ani am fost la el, exact pe aceeaşi temă. Ni s-a spus din nou: contractele noastre nu sunt în regulă. Acum doi ani ni s-a solicitat un proiect, am fost, l-am depus, dar nu am primit niciun răspuns. Acum, am redepus acest proiect, care prezintă soluţia unui centru de educaţie permanentă, unde profesorii să fie angajaţi, pentru că nu este normal ca noi să nu fim angajaţi. Noi, ca profesori, suntem majoritatea acreditaţi, avem facultate. Avem şi cursuri de formatori pentru acest tip de educaţie non-formală. E adevărat, unele cursuri necesită să fie acreditate, altele nu, pentru că noi facem acest tip de activitate, non-formală. După întrevederea de acum doi ani, am înfiinţat asociaţia FOA – Fusion of Arts. Dacă instituţia nu se poate acredita, noi, ca asociaţie, avem prevăzute lucrurile astea în statutul nostru juridic. Sper ca, împreună, să găsim o soluţie în interesul oraşului, al culturii lugojene”, arată prof. Căpraru.

La ora actuală, Şcoala de Arte din Lugoj are 200 de cursanţi, cu vârste între 4 şi 60 de ani.

Tudor Trăilă, directorul Casei de Cultură a Municipiului, îl contrazice pe primar şi spune că instituţia funcţionează legal :„Şcoala de Arte funcţionează legal. Are CUI, are entitate juridică, ştampilă”.

Până acum 15 ani, Şcoala de Arte din Lugoj a aparţinut de Ministerul Culturii, dar în prezent aparţine de Consiliul local al municipiului Lugoj. Din această cauză, a lipsei acreditării, diplomele eliberate de Şcoala de Arte nu sunt recunoscute.

Prezent la întâlnirea dintre responsabilii Şcolii de Arte şi ai Casei de Cultură a municipiului, consilierul Liviu Brînduşoni a sesizat că „primarul trebuia să fie preocupat să acrediteze această şcoală. Mi se pare grav să afirmi că activitatea se desfăşoară ilegal. Există riscul ca, în lipsa acreditării şcolii, să se retragă copiii. Asta e problema, şi nu anularea denumirii de Dimitrie Stan, care nici nu există, şi înlocuirea ei cu Remus Taşcău. Tot respectul pentru amândoi, dar dl. primar vrea să schimbe o titulatură care nici nu există. Şcoala se numeşte Şcoala de Arte şi atât”.

Totuşi, Brînduşoni a atras atenţia că pe diplome şi chitanţele taxelor de înscriere (fiecare cursant plăteşte în jur de 400 de lei pe an) s-a aplicat vechea ştampilă cu Ministerul Culturii, care nu mai e valabilă. Abia în noiembrie anul trecut s-a schimbat ştampila cu textul „Primăria municipiului Lugoj – Consiliul local – Şcoala de Arte”.

După cum a anunţat primarul Boldea, situaţia Şcolii de Arte şi noua ei denumire va fi dezbătută în şedinţa de consiliu din 30 martie.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

2 Comentarii on Soarta Şcolii de Arte va fi decisă în şedinţa de consiliu din 30 martie

  1. Orice instituție de artă și cultură trebuie susținută și promovată în Lugoj. Asta ne dă valoare și prestanta , ne scoate din anonimat. Tradiția și valorile sunt greu de crescut și ușor de pierdut. De prezentul pe care îl cream noi depinde cum își vor aminti de noi copiii și nepoții noștri. De noi depinde să le oferim o viață mai frumoasa și mai valoroasă. Tot ce e material se poate pierde, însă ce construiești in sufletul cuiva rămâne pe veci. Sprijiniți arta !

  2. Parca dl.Boldea era primarul tuturor lugojenilor!Sau numai a celor care-l lauda?

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE