Ultima oră

Smart City! Lugojul vrea să devină oraş inteligent

MondialEra digitală are cu siguranță a­vantajele ei. Grație apli­ca­ții­lor inteligente, fiecare poate obține și trimite informații despre evenimente în timp real și fără intermediar.

În acest sens, Primăria Municipiului Lugoj dorește să vină în sprijinul cetățenilor cu o aplicație care să transforme orașul într-un smart-city.

Vrem să fim deștepți

Primii pași spre un municipiu mai modern și mai civilizat au fost deja făcuți, iar peste câteva luni lugojenii vor putea semnala în timp real proble­mele pe care le întâmpină în oraș, fie că este vorba de o groapă în asfalt, o avarie la rețeaua de apă, lipsa iluminatului public sau orice altă problemă a cărei rezolvare ţine de administraţia locală. În prezent, Primăria Muni­ci­piu­lui Lugoj lucrează alături de o firmă din Sibiu la o aplicație pentru telefonul mobil cu ajutorul căreia cetățenii pot raporta incidentele și pro­ble­mele cu care se confruntă.

”Ne-am propus în ur­mătorii trei ani de zile ca Lugojul să se transforme într-un smart-city, iar pentru aceasta trebuie să îndeplinim mai multe condiții. Lucrăm la un proiect privind semafoarele inteligente și la o aplicație informațională. Aplicația o vom face printr-o achiziție publică. Până atunci însă vom face o dezbatere la nivel local privind modul în care va lucra această aplicație. O să îi dăm niște opțiuni. De exemplu, despre gropile din oraș, despre salubrizare, despre alte elemente din trafic etc. Ce­tă­țea­nul face o poză, o descrie în 2-3 cuvinte, se crează apoi un email care ajunge la noi la dispecer, acesta îi comunică celui care a trimis că a primit acea sesizare, apoi o transmite la diverși directori sau șefi de servicii”, explică Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Inspirația vine de la Sibiu

În vederea implementării aplicației, edilul șef spune că s-a inspirat din modelul Sibiului, unde există deja o astfel de metodă de sesizare a pro­blemelor.

”Noi am luat Sibiul ca și model pentru că totul se potrivește din acest punct de vedere, aplicația func­țio­nea­ză și am dori și noi să o facem în municipiul Lugoj în perioada următoare, adică începând cu 1 ianuarie 2019. Până atunci trebuie să facem achiziția și celelalte. Ce se plătește, se plătește de către pri­mă­rie o mentenanță a aplicației lunară, care nu este o sumă foarte mare pentru mu­ncipiu, în jur de 2.000-3.000 de lei maxim pe lună”, a­daugă Francisc Boldea.

În paralel cu aplicația mo­bilă, cetățenii care nu au acces la un computer sau la internet, vor putea apela și la actualele modalități de semnalare a unei probleme, precum telefo­nul verde de la poliția locală, sesizările scrise sau audiențele la primărie.

Aplicația inteligentă nu este singura îmbunătățire pentru Lugoj. Până în 2020 planul Primăriei prevede realizarea a 14 km de piste de biciclete care să lege zonele principale ale orașului, dar și a­chi­zi­țio­na­rea a 10 autobuze electrice.

Ce înseamnă un oraș inteligent?

Un oraș „smart” este unul care colectează informații și folosește tehnologia modernă pentru a fluidiza traficul, a îm­bunătăți transportul public, a reduce poluarea și consumul de energie, relația cetățenilor cu autoritatea, condițiile de locuire și sistemul de sănătate și educație.

Adică un oraș ca­re folo­sește tehnologia pentru a îmbunătăți viața locuitorilor. În România, conform A­so­ciaţ­iei Române pentru Smart City şi Mobilitate, sunt 24 de oraşe smart, printre ca­re Alba-Iulia, Cluj-Napoca, A­rad, Sibiu, Oradea și Bu­cureşti.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE