Ultima oră

Siguranță minimă! Lugojul nocturn, paradisul infractorilor

MondialZonele intens circulate de lugojeni cum sunt locurile de promenadă de pe ambele maluri ale Timișului, parcurile, pasarelele pietonale și CFR dar și anumite părți din cartierele municipiului devin foarte periculoase pe timpul nopții, în special pentru femei sau cupluri de tineri, din cauza faptului că iluminatul lipsește total ori este de slabă calitate, iar nu puține au fost cazurile din ultimii ani când oameni ai străzii, recidiviști sau bețivi au agresat ori tâlhărit trecătorii.

Parcul Gării, cu zonele adiacente, este unul dintre cele mai nesigure locuri, pentru localnicii amatori de plimbări nocturne, fiind zi și noapte frecventat de oameni fără căpătâi, boitari fugiți de la stânele din zonă și persoane dubioase ajunse în Lugoj, din toate colțurile țării.

Scandalurile iscate între ei pe fondul alcoolului sau hărțuirea trecătorilor sunt la ordinea zilei. Acum câțiva ani, o femeie care își plimba câinele a făcut o descoperire macabră, zărind un cadavru ascuns printre tufele de gard viu.

De asemenea faimă se “bucură”și Parcul Ștrandului, care își are propriile zone întunecate, iar străbaterea aleilor pe timpul nopții în principal de femeile singure, care vin sau pleacă la serviciu este suficient de riscantă.

Interzis pe timpul nopții…

Ambele maluri ale Timișului au deficiențe de iluminare, însă partea dinspre cartierul Cotu Mic până la Pasarela Leu­cuța, zace în beznă, a­proa­pe în totalitate.

Coșurile de gunoi, băncile și foișoarele vandalizate în permanență, precum și găștile de cartier care disperă atât trecătorii, cât și locatarii blocurilor nu mai sunt o noutate.

Întunericul și lipsa de personal a Poliției Locale au culminat săptămâna trecută, când o studentă din Republica Moldova a fost agresată se­xual și tâlhărită de bunuri și bani în zona pasarelei pieto­nale, de către un recidivist periculos, care mai fusese condamnat în trecut pentru acte de violență.

Cu atât mai mult, noua lege a grațierii a scos din puș­cării alți infractori, iar si­tuația se poate repeta oricând, mai ales că acești indivizi pestriți nu se dau în lături de la nimic pentru a obține bani. Un caz aparte ne-a fost sesizat de mama unei fetițe ce se întorcea de la școală.

“Acum câteva luni, fetița mea împreună cu altă colegă se întorceau de la școală pe Pasarela Leucuța, iar ziua în amiaza mare, un individ, când a ajuns în dreptul lor și-a dat haina la o parte arătându-le organul sexual. Fetele au fugit speriate, povestindu-ne acasă despre întâmplare. Soțul a plecat imediat să îl caute, dar mai bine că nu l-a găsit, că cine știe ce se întâmpla. De reclamat, pe cine să reclami, dacă nu ști cine a fost. Sunt pline malurile Timișului de boschetari cât și de tineri care distrug, cum e cazul celor care se adună la Sala de Sport de pe Timișorii. Femeie în toată firea și se leagă de tine niște mucoși, ce să mai zic de fete. Nu este cale lungă de la înjurături și cuvinte obscene, până la ceva mai grav”, ne-a spus Simona M.

Scuze slabe: cabluri problemă

Străzile mai întunecate cum sunt cele din preajma Spitalului Municipal, Priv­ighe­to­rii, 13 Decembrie, Olo­șa­gu­lui sau Potcoava de la Unic, sunt locurile de operare a multor tâlhari.

Cel mai recent caz rezolvat de polițiștii lugojeni a fost prinderea unui tânăr aparent inofensiv, care la jumătatea lunii septembrie 2017 a deposedat prin vio­len­ță trei femei de bijuteriile pe care le aveau.
Atacurile s-au întâmplat la ore cu aflux mic de tre­cători, în zona Unic și pe strada 13 Decembrie.

Ad­ministraţia locală re­cu­noaş­te că are probleme în pe­ri­metrele menţionate, deoa­rece cablurile de alimentare a iluminatului public stradal sunt deteriorate.

”Avem în oraș câteva zone unde cablu­rile subterane de alimentare sunt întrerupte și afectează i­luminatul stradal. Se lucrează la remedierea situației și sperăm ca până de Crăciun să rezolvăm aceste probleme”, ne-a transmis Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj.

Efective puţine

Chiar şi în Lugoj, considerat un oraş mic, instituţiile care trebuie să apere legea se văd depăşite de situaţie, pentru că se bazează pe efective tot mai reduse.
Un exemplu este Poliţia Locală, care dispune de 41 de agenţi şi este obligată să acopere posturile fixe şi cele de patrulare 24 de ore din 24, astfel că s-a ajuns ca ziua să se lucreze cu 12 oameni şi noaptea doar cu o patrulă.

”Este foarte puţin pentru un oraş ca Lugojul. Legea spune că trebuie un agent la 1.000 de locuitori, ori în opinia mea şi a colegilor mei din ţară, este greşită. Numărul prin care se face împărţirea ar trebui redus, măcar un agent la 500 de oameni. Aceleaşi probleme le au şi Poliţia Naţională şi Jandarmeria. În astfel de condiţii scade siguranţa cetăţenilor, care la rându-ile au tot mai multe pretenţii”, ne-a declarat Florin Dumitru, şeful Poliţiei Locale Lugoj.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE