Ultima oră

Scrisoare deschisă -d/lui primar Francisc Boldea și competitorilor săi actuali

Spre liniștea serenă a tuturor, textul de față nu are nevoie de marcaje P – publicitate electorală, deoarece el conține doar simple opinii de cronicar, eventual sugestii de posibil alegător, vizând anumite propuneri sau obiective culturale promovate prin presă.

Sunt convins că oricare dintre candidații la funcția de edil șef al municipiului le-ar înțelege și, eventual, aplica (de la Francisc Boldea, primarul în funcțiune la Marius Martinescu sau Ioan Ambruș, ca să nu citez aleatoriu decât două dintre numele contracandidaților). Și atunci de ce acest atât de sobru-oficial subtitlu de rubrică? Dintr/o pură stratagemă psihologică. Pentru a fi puțin mai sigur că toți cei vizați vor arunca măcar o privire în diagonală peste aceste rânduri, cu alte cuvinte să-i sensibilizeze cu politețe dar și fermitate. Odată preambulul încheiat să trecem la ”cestiune”, vorba nemuritorului Nea Iancu.

S-a tot vehiculat în ultima vreme că în viitorul mandat (de primar dar și de Consiliu Municipal) să se pună în discuție și să se finalizeze eficient o propunere integratoare, aceea de a grupa administrativ sub aceeași cupolă toate instituțiile culturale ale urbei, probabil și din rațiuni juridice de ordonanțări de fonduri și credite etc. Unele dintre aceste așezăminte poartă denumiri personalizate, precum Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu”, Școala de Arte ”Dimitrie Stan”, Fondul de carte ”Gheorghe Iancovici”, cândva Casa de Cultură se bucura pe frontispiciu de numele lui Ion Vidu. Pe de altă parte există instituții cu denumiri birocratice standard: Biblioteca Municipală Lugoj, Biblioteca Franceză, Galeria ”Pro Arte”, Muzeul de Istorie și Etnografie. După îndelungi comentarii fostul cinematograf ”Victoria” a primit, absolut meritat, numele ”Bela Lugosi”.

În timp, instituțiile fără denumiri personalizate specific vor căpăta o identitate onomastică pregnantă, deocamdată este vorba de reunirea lor într/un centru. Solicit respectuos noii conduceri a urbei să nu stabilească denumiri pompoase ce ne trimit către finalul anilor ’80, când am avut parte de ”Centrul de Cultură și Creație socialistă Cântarea României”. Înțeleg perfect că denumirile de casa de cultură ori cămin cultural au ceva perimat, vetust, arhaic în construcția lor.

Va trebui să fim atenți însă cu vocabula Creație. Este prea pretențioasă, subtilă, ”misterioasă” și intimă în conotațiile sale profunde. Să lăsăm creatorii în liniște pe tărâmul lor propriu. Prin anii ’50, Mihail Sadoveanu a rostit memorabila frază (care i-a contrariat desigur pe activiștii culturnici ai vremii) la inaugurarea ”celebrei” Școli de literatură: ”De aici nu vor ieși atâția scriitori câți au intrat”. Vocația nu este o meserie de rutină, oricâte work/shop/uri de creative writing (scriere creativă) s-ar inventa. Bineînțeles că multe cronici de profil vorbesc despre marile ”creații interpretative” ale unor muzicieni sau actori, dar este doar o metaforă. Trebuie să fim mult mai atenți când folosim termenul de creație, frecventat cu un soi de lejeritate nonșalantă. De aceea, cu siguranță, cea mai potrivită denumire ar fi ”Centrul de Cultură și Artă”. Pentru a căpăta ”personalitate”, sintagma trebuie completată obligatoriu cu un nume reprezentativ și, pe cât posibil, contemporan, recunoscut, acceptat și onorat de întreaga urbe.

Propunerea mea vizează un OM dedicat total misiunii sale de a sluji ARTA, legat indisolubil peste 45 de ani de un cor emblemă al țării care a repurtat victorii internaționale strălucite la concursurile de gen. Acest profesionist desăvârșit este unicul dirijor român care a primit Diploma de Excelență din partea maestrului Marin Constantin, confirmarea supremă a unei valori de prim rang a artei românești, care deși putea deveni oricând dirijorul Coralei Filarmonicii ”George Enescu” din București, al Corului Operei Naționale din Timișoara etc a preferat să se consacre o viață întreagă Coralei ”Ion Vidu” din Lugoj. Revin așadar cu sugestia mea perfect îndreptățită. Denumirea aleasă: Centrul Municipal de Cultură și Artă REMUS TAȘCĂU. Nu mai trebuie nici un fel de argumente suplimentare. Adoptând această propunere, nu onorați doar memoria Maestrului ci și propria carte de vizită.

*A viziona cvasisimultan la Lugoj, în Sala Albastră a cinematografului ”Bela Lugosi”, cu premierea de la Cannes cea mai recentă producție marca Cristian Mungiu este un lucru extraordinar. Ultimele cinci minute ale filmului sunt realmente frapante ne trimit la Liceeni lui Corjos, la stop-cadre, ”o fotografie pentru veșnicie” cu susurul șlagărului faimos al lui Bogardo ce precede și însoțește genericul final. Printre actori: Adrian Titieni, Lia Bugnar sau versatul speciosul Vlad Ivanov, un artist fetiș pentru cineaștii noului val. Ne-au deranjat puțin unele pasaje noninteligibile (ce țin mai degrabă de dicția actorilor la vorbirea rapidă decât de sonorizare). Un film grav, cu un final stenic. Vom mai reveni asupra lui. Deocamdată reținem doar că (fără a fi tezist – moralizatoare) mesajul peliculei Bacalaureat este limpede: copii nu sunt investiții ci miracole divine. Iubirea de părinte nu se cuantifică în meditații și daruri scumpe, ci în timpul petrecut alături de ei, un dar minunat la toate vârstele.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

2 Comentarii on Scrisoare deschisă -d/lui primar Francisc Boldea și competitorilor săi actuali

  1. Sorin Ratiu // 29 mai 2016 at 18:23 // Răspunde

    Domnule Primar, mi-ar fi rusine in locul dvs. sa pomenesc numele maestrului Remus Tascau avand in vedere modul in care v-ati comportat cu acest om de cultura, in ultima perioada a vietii sale. Centrul de Cultura si Arta merita sa poarte numele sau, dar dvs. nu meritati nimic. Nici macar locul pe care doriti sa il aveti in istoria Lugojului.Rusine!

  2. Boldea Francisc primarul Lugojului // 26 mai 2016 at 12:26 // Răspunde

    Ideea dumneavostra este foarte buna. Maestrul Remus Tascau a fost o personalitate emblematica a Lugojului si merita ca noul Centru de Cultura sa ii poarte numele. Multumesc pentru sugestie.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*