Ultima oră

Scheletul baronului, atracția turistică de lângă Tabăra Poieni Strâmbu

MondialScheletul unui tânăr, mort în urmă cu circa un secol şi jumătate, a devenit atracţie turistică pentru cei care ajung la cabanele de la Poieni, comuna Pietroasa. Rămășițele, aflate într-un uriaş monument funerar, pot fi văzute printr-o spăr­tu­ră.

Turiştii care merg la ca­ba­nele de la Cheia sau Po­ieni Strâmbu sunt atraşi tot mai mult de dorinţa de a vizita rămăşiţele pământene ale unui tânăr decedat în a­nul 1881. Corpul se află într-un monument funerar impresionant, construit în munte de mama sa, ba­ro­nea­sa Leopoldina Bog­da­no­vics, naşa copiilor lui Franz Iosif, împăratul Imperiului Au­stro – Ungar, care îi dă­ruise în semn de re­cu­noştinţă proprietăţi în aceste lo­curi. Fiul său, Ferencz Bogdanovics şi-a pus capăt zilelor la Budapesta, la vâr­sta de doar 19 ani, din cauza unui duel pierdut pentru o tâ­nără nobilă.

Legenda spu­ne că adversarul său a tras un glonte care i-a zgâriat mâna, îndeajuns cât să ţâş­nească sângele. Sângele sim­boliza pierderea due­lu­lui, iar Bogdanovics, de ne­caz s-a împuşcat în clipele următoare în cap. A fost adus pe afet de tun până la Poieni, câteva luni mai târziu.

“Abia după trei luni de la tragedie a ajuns Fe­rencz la Poieni, unde voia să-l înmormânteze Leopol­di­na. L-au îmbălsămat foar­te bine şi în tot acest timp a fost ţinut într-o criptă pro­vi­zorie la Budapesta, până când mama sa i-a terminat cavoul de la Poieni. Este un loc foarte mare, zidit într-o stâncă, la câţiva paşi de râul Bega”, ne-a spus Ion Barbu din Poieni.

După tragedie, Leopoldina venea la Poieni doar vara pentru a-şi jeli fiul, iar în 1906 şi-a vândut domeniul Societăţii Miniere Reşiţa, contra unei sume din care şi-a permis să trăiască tot restul vieţii.
Cavoul, profanat în mai multe rânduri

Pe lângă pierderea co­pi­lului, Leopoldina s-a necăjit şi din pricina faptului că mor­mântul lui Ferencz a fost profanat de mai multe ori, luându-i-se sabia cu care a fost înmormântat şi bi­juteriile. Se spune că până şi sicriul poleit cu aur a fost zgâriat de hoţi.

După aceste episoade, femeia a hotărât să zidească din beton între­gul spaţiu în care era depus fiul său, pe care-l putea ve­dea până atunci printr-un geam. Din păcate, Ferencz nu se poate odihni în linişte nici în zilele noastre. La mai bine de o sută de ani de la deces, în 1987, zidul de be­ton al cavoului a fost di­na­mi­tat de hoţii de comori, care se pare că nu au mai găsit nimic, în afara cadavrului tâ­n­ărului, foarte bine con­ser­vat.

“Suflul a fost atât de pu­ternic încât cadavrul a fost proiectat în fund. Când pe-acolo trecea mocăniţa, lu­cră­torii de la pădure l-au scos afară şi şi-au făcut poze cu el, dar este ciudat că nu a ieşit nici o fot­o­gra­fie. L-au sprijinit în picioare pe un stâlp de telegraf. A fost găsit intact, cu carne pe el. Numai în burtă avea talaj, cred că de la îm­băl­să­mare. Hainele şi perna care erau din mătase erau bune. Cizmele şi mantaua i-au fost putrede. Era înnegrit, dar avea păr pe cap, dinţi şi pe mâna dreaptă se vedea o dungă, cel mai probabil ur­ma unei brăţări. Eu lucram atunci pe TAF şi l-am văzut. A fost băgat la loc şi acel spa­ţiu rezidit”, ne-a mai spus Ion Barbu. 

Pro­fa­na­to­rii nu s-au oprit la aceste e­pi­soade şi după revoluţie şi-au reluat activitatea. Au mai spart mormântul în câteva rânduri, iar în urma lor a ră­mas o gaură prin care, cu ajutorul unei lanterne, poate fi zărit scheletul lui Ferencz Bog­danovics. 

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Scheletul baronului, atracția turistică de lângă Tabăra Poieni Strâmbu

  1. Superb articolul iar legenda reala te face sa te intorci in trecutul acelor vremuri si timpuri de mult apuse.Pacat ca o seama sau unii oameni fare respect fata de cei plecati dincolo sau fara frica bunului Dumnezeu s au incumetat la acte josnice si umilitoare omului.conform religiei noastre ortodoxe,se spune ( si este total adevarat ) ca nimic nu ramane ne pedepsit de Dumnezeu daca ai facut rau in lumea aceasta intentionat.oricum,acele jafuri au constat in furtul aurului si aurul se spune ca este un metal blestemat.aduce numai rele in jurul lui.Mareasa sa dus,nu a trait vesnic dar ea,legenda a ramas, cripta lui tot acolo este,iar cei ce i au profanat somnul de veci,l au urmat dincolo intr o zi.acolo unde este Dumnezeu.pacat, in loc ca acel loc sa fie si sa ramana o legenda vie si un obiectiv turistic superb de vizitat,acum este un loc tragic si respingator.ce e mai de pret la poporul nostru ? Lacomia si hotia, de am ajuns sa dezgropam mortii si sa le furam lucrurile de pe ei.curata barbarie, oameni buni.tragic si dureros.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE