Ultima oră

Șarmul nostim al parodiei! Alex Bogdan – un excelent amfitrion GOPO

MondialPe parcursul a trei ore și jumătate, cu o singură pauză consistentă, industria autohtonă de film și-a premiat performerii cu simpatica statuetă ”Gopo” într-un show mai amuzant decât Oscarurile , fără erori capitale, ci doar cu mini stângăcii scuzabile. Încă tânărul actor entertainer Alex Bogdan a asigurat comperajul galei difuzată simultan live la TVR 2, TVR 3, TVR + și TVR HD, izbutind să îl surclaseze pe Jimmy Kimmel de la ”Dolby Theatre” din Los Angeles. Cu o echipă de profesioniști de primă mână, a realizat câteva clipuri, parodiind secvențe din filmele aflate în competiție.

La toate acestea se adaugă dinamica și firescul imprimat unui ritm alert de ghidaj al perindărilor prin fața microfonului. Nu ne puteam aștepta la formulări memorabile de mulțumire și acceptare a distincției, dar au fost 20 de momente încărcate de emoție, printre care prezența pe scenă a lui Ion Dichiseanu și Valentin Uritescu care au fost recompensați cu premiul de excelență pentru întreaga carieră / activitate (de până în prezent, se înțelege), ambii având amici de nădejde pentru laudatio: mucalitul Constantin ”Bebe” Cotimanis și scânteietor – ludicul Claudiu Bleontz, care gustă din plin bucuria paternității la 55 de ani. ”Dichi”, eternul și galantul charmeur, a primit un imens coș cu flori și i-a elogiat pe tinerii săi colegi, în compania cărora încă mai joacă pe scenă și în filmul românesc, impresionându-l talentul și pasiunea implicării în profesie, în timp ce hâtrul, dar și melancolicul Nea Vali ne-a povestit de al treilea volum de scrieri având caracter confesiv memorialistic și demonstrând un haz real în găsirea celor mai inspirate cuvinte.

Ca întotdeauna, premiile de interpretare au fost intens așteptate: la categoria rol secundar s-au impus Ana Ciontea și Vlad Ivanov, în timp ce la secțiunea rol principal au triumfat Dana Dogaru și Gheorghe Visu. Bineînțeles că unii analiști ar putea remarca faptul că s-a repetat, în ansamblu, povestea de la alte ediții, când premiile se împart între câteva filme. La prezenta ediție (a 11-a), a fost vorba de trei pelicule: „Sierranevada” (care a luat caimacul, de la cel mai bun film, la regie, scenariu și interpretare feminină), ”Câini” și ”Inimi cicatrizate”.

Producătoarea Marcela Ursu îl avertiza pe Bogdan Mirică, mai în glumă, mai în serios, să nu aibă mari așteptări, pentru că trofeele vor merge tot la Cristi (Puiu) și la Cristian (Mungiu). Cu o fină ironie, realizatorul tensionatei producții ”Câini” atrăgea atenția că oricât de mult ar fi încercat mai titrații săi colegi, nu îi vor putea răpi bucuria de a fi și el laureat, după cum și-a dorit, pentru cel mai bun film de debut. Oricum, o surpriză a fost negăsirea ”Bacalaureatului” lui Mungiu în palmaresul final, deși a avut semnificative nominalizări.

E drept că nici regizorul nu a fost preocupat să se implice în gală, măcar prin prezența unor secvențe relevante din film, iar în sală prin identificarea de către public a echipei sale. Un soi de rivalitate, tăcută, ascunsă, este sesizabilă în rândul generației noului val, altfel spus parcă ar opera o divizare non-manifestă, dar decelabilă: sau Puiu, sau Mungiu, nu cum ar fi absolut normal și colegial, și unul, și celălalt.

La categoria public s-a produs o bizară acordare ex-aequo, prin combinarea nelămurită pe deplin a unor criterii de evaluare a popularității unui titlu (măsurabilă îndeobște prin numărul de intrări, respectiv bilete vândute).

Unele publicații au menționat ulterior un singur titlu, deși, dacă e să respectăm ce s-a întâmplat pe scena Galei Teatrului Național din București, au fost menționate atât ”Selfie 69”, cât și ”Două lozuri”. Maestrul Victor Rebengiuc, care a anauțat filmul câștigător ”Sierranevada” , a conchis pe deplin edificat că nu mai este cazul de nici un comentariu, după cum Gheorghe Visu, marcat de emoție pentru statueta primită (prezența sa în ”Câini” a fost cu totul de excepție) s-a declarat ”făcut praf”, lipsit de puterea de a mai îngăima frazele standard de mulțumire. În ansamblu, o gală foarte reușită.

A revenit sezonul ”Profesioniștilor” (ediția de primăvară), cu o Loredana scânteietoare, de o bulversantă sinceritate și cu un final de ediție absolut atipic, rememorând mega – hitul ”Bună seara, iubito”. A urmat o întâlnire specială cu Dumitru Prunariu, gazda Eugenia Vodă rugându-l să facă și o incursiune pentru a ”explora fața nevăzută a lumii”. O dramă atroce care i-a zguduit acum doi ani întreaga familie, pierderea unei nepoate în vârstă de 11 ani anișori, povestită cu glas tremurat și ochii în lacrimi, ne-a revelat vulnerabilitatea și fragilitatea făpturii umane care a călătorit în cosmos, a cunoscut sublimul împlinirilor profesionale, dar și tragismul, adesea implacabil, al cumpenelor traseelor pământești. O confesiune care va rămâne încrustată în memoria afectivă a tuturor telespectatorilor.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE