Ultima oră

Sărbători în frig şi foame! Peste 1.000 de necăjiți din Lugoj şi Făget aşteaptă ajutor

MondialZona Lugoj – Făget adună peste o mie de persoane, care se află în evidenţele pri­mă­rii­lor sau asociaţiilor carita­bile, ca fiind cu probleme so­ciale. Mesele zilnice oferite de cantinele de ajutor sunt poate singurele pe care şi le pot ”permite” aceşti oameni.

Pentru ei pâinea e scumpă şi nu se caută la culoare, la fel ca şi lemnele. Vreascurile sunt calitatea întâi, la fel cum sunt hainele sau pantofii găsiţi prin ghenele de gunoi.

”De aproape un an și jumătate am ajutorul social. Eu am lu­crat la bobinat şi acum mun­cesc patru zile pe săp­tă­mână, iar banii sunt foarte puțini. Cu 250 de lei e foarte greu de trăit! Ne ajută foarte mult hrana pe care o primim! Ce să facem, trebuie să su­pra­viețuim. Venim în fiecare zi, ori soțul, ori eu și luăm mâncarea, după care o ducem acasă şi o servim împreună. Nici lemne nu prea avem, că sunt foarte scumpe. De săr­bă­tori nu putem să sperăm la mai bine. E ca de obicei şi ne descurcăm cu ce avem. Săr­bătorile pentru noi în­seam­nă să ne mulțumim cu ce primim și un gând de Doamne ajută!”, ne-a spus Ana Lupșa, beneficiară a unei mese zilnice de la Cantina Socială Lugoj.

Şapte milioane de euro pentru săraci

Municipiul de pe Timiş are nu mai puţin de 551 de persoane care beneficiază ajutoarele primite de la Primărie, prin salarii şi indemnizaţii. Din 45 de milioane de lei, cât reprezintă veniturile proprii ale administraţiei locale, aproximativ o treime sunt cheltuite de Direcţia de A­sis­tenţă Socială Co­mu­ni­tară, mai exact 13,2 milioane lei.

”Am depistat trei cartiere cu probleme, unde trăiesc multe familii cu nevoi materiale: strada Herendești – Mondialul Bocșei, Microcartierul Caș­te­la din Balta Lată și întreg satul Măguri. D.A.S.C a făcut studii foarte temeinice pe teren, concretizate în sute de anchete sociale, care au fost cuprinse într-un raport final. Pentru acestea, am realizat un proiect de 7 milioane de euro, propus spre finanțare și structurat pe următoarele ca­pitole: dezvoltarea infrastructurii – apă uzată, in­sta­la­ții electrice, transformatoare, zone pietonale și spații de joacă, sprijin pentru realizarea de locuințe sociale, pla­nul de realizare a locu­in­țe­lor sociale din Mondialul Boc­șei, precum și pentru e­du­cație, sănătate și ocuparea forței de muncă. Prima parte a proiectului, cea de propunere financiară prin programe europene – Programul Operațional Capital Uman a­xa III și Axa IV, a fost rea­li­za­tă. Avem circa 400 de lo­cu­ințe sociale și locuințe obișnuite primite prin contract cu Meridian, în care trăiesc persoane cu probleme sociale. Acestea plătesc o chirie modică, între 30 și 50 lei lunar. Toate aceste 400 de lo­cu­ințe vor trece de la Meridi­an la Primărie, începând cu 1 Mai anul viitor, pentru a pu­tea fi investit în ele. Ele vor aparține de Serviciul Pa­tri­moniu din cadrul Direcției de Urbanism”, ne-a spus primarul Francisc Boldea.

Sărăcie şi în mediul rural

În prezent, cantina de ajutor social are 60 de beneficiari – persoane vârstnice și familii fără venituri, iar în noul Centru de Zi din Măguri, 50 de copii mănâncă o masă caldă. Centrul de zi pentru persoane cu handicap, adulte, are 30 de persoane.

Centrul re­zi­den­țial pentru persoane vârstnice, de pe str. Anișoara O­dea­nu, care va sărbători, pe 6 decembrie, 10 ani de la înființare are 80 de beneficiari, cu tot cu cei care vin la centrul de zi, Centrul pentru copii aflați în situații de risc de pe str. Xenopol nr. 5 are 15 beneficiari.

Din oraș be­ne­ficiază de ajutor social 49 de persoane. Până în 20 no­iembrie, 77 de lugojeni au so­licitat ajutor de încălzire pentru 5 luni de iarnă, iar ce­re­rile mai pot fi depuse în continuare, până inclusiv în februarie. Sunt date înregistrate la D.A.S.C Lugoj, care ne întristează când ne gândim că trăim şi încheiem anul de graţie 2017.

Foarte mulţi necăjiţi sunt şi în mediul rural din estul judeţului. Numai la Fă­get, Primăria are în ev­i­den­ţă circa 200 de persoane. Apoi sunt comunele, unde nu există unitate administrativ te­ri­to­rială, în care să nu existe cel puţin 10 familii care trăiesc sub pragul sub­zis­ten­ţei.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE