Ultima oră

Sărăciți de insolvență! Trei milioane de euro lipsă la buget

MondialDezvoltarea municipiului Lugoj depinde în cea mai mare măsură de banii alocați pentru investiții. În ultimii ani, una dintre cele mai mari probleme ale municipalității în asigurarea lichidităților necesare, este colectarea și recuperarea taxelor de la populația orașului și so­cie­tă­țile economice private.

În 2016, din trezoreria orașului lipseau peste 16 milioane de lei din taxe, impozite și a­menzi. Cel mai mult datorau firmele, a căror creanțe se ridicau la suma de 9,1 milioane de lei. O sumă con­sis­ten­tă o aveau de plătit și lu­gojenii obișnuiți, care totalizau o datorie de aproape 7,5 milioane de lei.

Șefi schimbați la impozite

Sarcina adunării acestor su­me de bani o are Biroul de Taxe și Impozite din Pri­mă­ria Lugoj, care poate impune popriri pe conturi și salarii sau chiar apela la executări silite, după derularea proceselor în instanță.

“În ceea ce ne privește, noi ne străduim să luăm toate măsurile și acționăm pentru a putea recupera sumele datorate pri­măriei Lugoj. Este o si­tuație destul de complicată cu aceste restanțe, pentru că sumele sau tot acumulat în urmă cu mai mulți ani. Noi am făcut o serie de schim­bări la serviciul de taxe și impozite și am reușit să mai scădem din cifra de recuperate prin ceea ce s-a putut face prin mijloacele legale. În ceea ce a trecut din acest an am reușit să aducem în trezorerie din totalul sumei de încasat, peste 700.000 de euro”, a explicat Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Trans­formată în procente, suma reprezintă doar apro­xi­­mativ 20% din totalul datoriilor.

Se caută 3 milioane de euro!

La ora actuală angajații primăriei mai trebuie să adune aproape trei milioane de euro, bani fiind aferenți impozitelor, diferitelor taxe sau amenzi locale.

“Din datele pe care noi le avem acum, 6,5 milioane de lei, în cuantumul impozitelor și taxelor locale trebuie recuperați de la persoanele juridice, iar alte 6,8 milioane de la persoanele fizice, unde vorbim de mii de oameni care au restanțe mai mari sau mai mici”, a precizat Francisc Boldea.

Pentru a putea recupera banii, primăria a trimis de la începutul anului, numai la persoane fizice peste 10.000 de somații de plată. Primii trei cei mai mari restanțieri din lista persoanelor fizice au de plătit 600.000 de lei, din impozitele pe clădirile și te­re­nu­rile deținute, plus alte taxe locale.

Insolvența sărăcește bugetul

O problemă mai mare este însă în cazul societăților economice cu situație financiară deficitară, de la care cu greu se pot recupera banii.

“Una dintre marile probleme în recuperarea sumelor din impozite, taxe sau amenzi o avem cu firmele aflate în insolvență, de la care putem să recuperăm datoriile. Aici nu prea avem ce să facem până nu se decide situația lor, chiar dacă le facem notificări pe conturi. În acest caz se găsesc mai mult de două treimi din restanțieri”, a comentat primarul Lugojului, precizând și că peste 70% din so­cie­tă­țile economice rău platnice sunt în procedură de in­sol­vență.

Cel mai mare datornic al Lugojului este societatea italiană care deține clădirea fostei policlinici de pe strada Oltului, care are de plătit 3,8 milioane de lei. În momentul de față, primăria are o listă cu 1.800 de popriri la persoanele fizice și 400 la firme.

Popririle se pot pune în aplicare la 15 zile după anunțarea somațiilor de plată, dar pot dura luni de zile sau chiar ani, în cazul societăților comerciale, până la recuperarea sumelor datorate către bugetul local.

Ștrand terminat, bazin la fel și drumuri asfaltate

Cu acești bani s-ar putea finanța o serie de lucrări edilitare importante pentru oraș, fără a mai fi nevoiți să se aștepte deblocările de fonduri guvernamentale sau europene.

Spre exemplu, ștran­dul municipal al ora­șului costă administrația locală puțin peste un milion de euro, finalizarea blocului de locuințe sociale, un alt milion de euro, la care mai poate fi adăugat și bazinul acoperit, cu câteva sute de mii de lei.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE