Ultima oră

Sărăcie! 100 de oameni din cartierul Mondial Bocșei au nevoie de ajutor

MondialLugojul se pregătește de săr­bă­toare. Oamenii caută ca­douri pentru cei dragi, copiii îi scriu lui Moș Crăciun, iar frenezia cumpărăturilor cu­prin­de întregul oraș.

Din pă­cate, Crăciunul arată cu totul diferit pentru locuitorii din cartierul Mondial Bocșei, unde singura speranță rămân voluntarii care încearcă să schimbe ceva.

În Mondial Bocșei locu­iesc circa 400 de persoane, dintre care mai bine de 150 sunt copiii. Majoritatea trăiesc în condiții greu de imaginat.

Locuințele lor nu au ziduri solide, acoperișuri care să îi protejeze de intemperii sau apă curentă, iar încălzirea se face cu lemne, de cele mai multe ori insuficiente pentru a trece iarna cu bine.

Șase copii și o mamă cu cancer

Pentru familia Țonea neca­zu­rile par să nu se mai termine. Alina și Dorin, îm­preu­nă cu cei șase copii ai lor locuiesc într-o casă din cartierul Mondial Bocșei. Lucrează doar tatăl și cu greu face față cheltuielilor.

Au trei încăperi, însă una dintre ele stă să se dărâme, dacă nu va fi renovată curând. Din ca­me­ră se zărește acoperișul, printr-o gaură a tavanului pe unde pătrund frigul și ploaia. Ar dori să o transforme cândva în cameră pentru fetele lor, fiindcă momentan dorm cu toții laolaltă. Copiii sunt minori, cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani, dar cea mai grea lovitură pentru ei este fap­tul că mama lor, Alina, su­feră de cancer de col uterin, gradul III spre IV.

”Suntem împreună de 13 ani. Din păcate Alina s-a îm­bol­năvit de cancer de col u­te­rin. Nu se poate opera, dar face tratament, perfuzii, radioterapie. Am avea mare nevoie de ajutor să renovăm una dintre camere, să fie mai mult spațiu pentru copii. Avem nevoie și de mobilier, haine și rechizite pentru copii. Am trei fete care merg la școală, la Anișoara Odeanu, iar pentru doi dintre băieți trebuie să le fac actele pentru a-i trimite la școală la Alexandru Roșca. Deocamdată sunt acasă. Copiii merg ziua și la măicuțe, aici în cartier. Stau acolo cât sunt eu la muncă. Acum sperăm să se facă bine soția. A fost acum internată 10 zile la spitalul din Lugoj și mâine vine acasă”, po­vestește Dorin Țonea.

Tatăl copiilor se arată îngrijorat și de situația lemnelor pentru foc, care sunt insuficiente. Familia Țonea speră într-o minune, iar cei mici, îndrăznesc să viseze că Moș Crăciun nu îi va uita și anul acesta. Oamenii care doresc să îi ajute le pot dona alimente, haine, mobilier, re­chi­zite, materiale de con­struc­ții, precum și alte obiecte necesare.

Cel puțin 100 de persoane au nevoie de sprijin

În situații similare se află circa 100 de persoane din car­tier, adulți și copii. Dintre ei, trei familii, adică 11 persoane, beneficiază de alocația pentru susținerea familiei, iar alte trei familii, respectiv 6 persoane, primesc ajutor social acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat.

Condițiile în care locuiesc majoritatea oamenilor din Mondial Bocșei sunt greu de imaginat. Pe străduțele înguste și pline de noroi se ză­resc copii desculți și flămânzi, câini vagabozi, gunoaie. O parte dintre copii, deși sunt în­scriși la școală, nu frec­ven­tează cursurile.

Raze de speranță

În Mondial Bocșei func­țio­nea­ză de cinci ani Centrul So­cial al Fundației Misiunea Pâinea Vieții înființat de frații Gabriel și Gigel Olariu. Aici, locuitorii cartierului găsesc sprijin din partea voluntarilor, iar persoanele interesate pot aduce donații care să fie distribuite ulterior.

La centru iau masa zilnic 15 persoane. Tot aici, există o mașină de spălat și un uscător profesional pe care oamenii le folosesc să își spele hainele. De asemenea, locuitorii be­ne­ficiază și de 6 cabine de duș, 3 pentru femei și 3 pentru bărbați, unde circa 70 de persoane vin să facă baie, de trei ori pe săptămână.

”La centru aproximativ 60 de copii participă la cursuri de limba engleză, lucru ma­nu­al, studiu biblic și alte activități diverse. Încercăm să schimbăm ceva pentru ei, prin educație, dar e greu. E­xem­plele pe care le văd acasă îi influențează mult”, explică Teofil Ferciug, voluntar la centru.

Sprijin acordă și Centrul E­ducativ Socio – Sanitar “Sfânta Ioana Antida” care a fost inaugurat în luna mai a anului 2005, fiind o pre­zență apreciată în comunitate, Aici, la momentul actual, 36 de copii iau zilnic prânzul, primesc ajutor la teme, au posibilitatea să facă duș, iar măicuțele le explică noțiunile de igienă și desfășoară îm­preu­nă cu ei activități alternative.

La Centru au loc în fiecare vară tabere pe diverse teme, unde voluntari din oraș și din afara acestuia se alătură măicuțelor, în demersurile lor.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE