Ultima oră

Săraci sau nu? Lugojul este solvabil, dar are credite până în 2032

MondialPrimăria Lugoj va efectua plăți de peste 35 de milioane de lei până la sfârșitul acestui an. Sumele de bani vor fi virate în contul lucrărilor de investiții pentru proiecte de reabilitări și modernizări, realizate pe teritoriul Lugojului.

Tranzacțiile vor asigura plata către toți executanții pro­iec­telor aflate în lucru sau demarate în acest an, după ce obiectivele au fost re­cep­țio­nate conform documentațiilor tehnice.

Administrația locală susține că până la această dată Lugojul nu are nici o datorie de achitat, toate plățile din sarcina executivului efectuându-se conform ter­me­ne­lor stabilite.

“Nu suntem datori nimănui cu nimic până acum. Ne-am achitat întotdeauna toate obligațiile asumate. Cei care spun că pri­măria are datorii nu știu ce vorbesc. Tot timpul am avut grijă să nu fim datori la nimeni, dovadă este și faptul că în fiecare an am putut să facem rectificări bugetare, numai în 2017 am avut trei rectificări pozitive. Tot ce s-a recepționat, respectându-se condițiile legale, a fost plătit și așa vom face și de acum încolo. Nu noi trebuie să dăm bani, ci alții trebuie să achite către bugetul local. Suntem la zi cu toată partea financiară”, a precizat Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Municipalitatea achită două credite

Chiar și lucrările de modernizare, reluate în acest an, la Ștrandul municipal au fost plătite, până acum primăria achitând 600.000 de lei. Nu au fost amânate nici ratele datorate pentru creditele multianuale contractate în 2007 și 2014.

“Noi avem de plătit două credite luate în sarcina primăriei, unul contractat în urmă cu zece ani și altul acum trei ani. În primul caz creditul extern de șapte milioane de euro luat de la o bancă din Austria pentru lucrări de modernizare apă, canal, stație de epurare și refacere drumuri în municipiu a fost epuizat în totalitate și acum trebuie să-l rambursăm în rate anuale, cu care suntem în grafic. Creditul a fost luat pe o perioadă de 25 de ani. Cel de-al doilea credit pe care l-avem, a fost semnat în 2014, când am dorit să ne asigurăm partea de investiții municipale în caz unei crize de lichidități. Până acum am folosit 8 milioane de lei din cei 22 pe care îi avem la dispoziție. Creditul, luat pe o perioadă de zece ani a fost direcționat pentru acoperirea unor cheltuieli la construcția noii piețe agroalimentare a municipiului, introducerea de noi branșamente, refacerea unor drumuri din oraș”, a precizat Francisc Boldea primarul Lugojului.

Trei milioane de euro lipsă

Dacă nu are de plătit datorii, în schimb are de recuperat. Bugetul local este mai sărac cu peste trei milioane de euro, bani ce revin primăriei Lugoj pentru impozite și taxe stabilite de Consiliul Local.

“Noi avem de recuperat din datorii față de municipalitate, atât de la persoanele fizice cât și de la cele juridice aproximativ 3,5 milioane de euro. Sunt datorii acumulate de mai mult timp și greu de încasat. Dacă am avea și acești bani atunci derularea investițiilor ar putea fi mai facilă”, a spus Francis Boldea, primarul Lugojului.

Curtea de Conturi în control

În aceste zile, la Primăria Lugoj a sosit o echipă de la Curtea de Conturi pentru efectuarea controlului financiar periodic (4 septembrie – 27 octombrie), obișnuit, la compartimentele și birourile din aparatul de specialitate al primarului cât și la in­sti­tu­țiile și departamentele subordonate unității administrativ-teritoriale a Lugojului.

A­nul acesta se va face doar au­ditul financiar. Ultima dată, lu­­cră­torii de la Curtea de Conturi au verificat activitatea mu­ni­cipalității pe partea fi­nan­cia­ră și pe partea de per­for­man­ță administrativă. Nu au fost semnalate nereguli grave, însă tot au fost lucruri care au trebuit remediate.

Cel mai mare consumator de fonduri municipale este asistența socială, prin Direcția aflată în subordinea Primăriei, care în fiecare an cheltuie aproximativ o treime din bugetul consolidat.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE