Ultima oră

Şapte milioane de euro, datorii la bugetele locale

MondialMunicipalitatea lugojeană are de recuperat din anii an­te­riori 17 milioane de lei din taxele şi impozitele lo­ca­le ho­tărâte de Consiliul Lo­cal, fără a mai adăuga aici şi pe­na­lităţile de în­târ­ziere.

Su­me­le sunt datorate a­tât de fir­mele care au punc­te de lucru pe raza o­ra­şu­lui, cât şi de un număr ma­re de lu­go­jeni.

Cea mai ma­re sumă restantă se re­gă­seş­te în drep­tul societăţilor co­mer­­cia­le.

Jumătate din restanţe, acumulate de firmele din Lugoj

Primăria are în evidenţe 497 de firme care datorează 10 milioane de lei, la care s-au adăugat alte cinci milioane de lei penalizări de în­târ­zie­re.

“Sumele sunt mari şi foarte greu pot fi recu­pe­ra­te. Noi am pus propriri pe con­turi şi am făcut peste 6000 de somaţii atât la s­o­cie­tăţii comerciale, cât şi la po­pulaţie”, a spus Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Lista restanţierilor către bu­getul local cuprinde 6822 de persoane fizice, care tre­buie să achite la casierie 7 mi­lioane de lei, plus 2,5 mi­lioane majorări pentru ne­pla­ta la termen. Totalul de­bi­telor la taxe şi impozite, cu penalizările aferente, se ridică 24, 5 milioane de lei.

“Noi ne dorim să încasăm mă­car sumele din taxe şi im­pozite, iar pentru a veni în sprijinul celor care dintr-un motiv sau altul nu şi-au plătit ce datorează mu­ni­ci­pa­li­tăţii, vrem ca majorările de întârziere să fie reduse cu 70%, mai rămânând  un rest de 30%, dacă oamenii a­chită taxele şi impozitele pâ­nă în 31 martie. Dacă nu vom putea recupera aşa, va trebui să ne judecăm ani de zi­le cu datornicii”, a ex­pli­cat Francisc Boldea, pri­ma­rul Lugojului.

Suma pe care speră ad­mi­nistraţia locală să o re­cu­pe­reze, după ce Consiliul Lo­cal a aprobat reducerea ma­jorărilor de întârziere, este de aproximativ 20 de mi­lioane de lei.

Facilităţi fis­cale pentru restanţierii la ta­xe şi impozite au mai fost a­cordate şi în anii 2012, 2013 şi 2014, dar sumele recuperate nu au fost foarte mari, nici 10% din cei no­ti­fi­caţi nu s-au prezentat la ca­sieria primăriei.

La Făget, un sfert dintre proprietari sunt datornici

La Făget, situaţia este oa­re­cum identică din punct de ve­dere al facilităţilor, edilii lo­cali oferind o scutire de la pe­nalităţi de 73,3%.

Aici, de­bi­tele se ridică la va­loa­rea 1.793.781 lei. Cele mai mari datorii le au per­so­a­ne­le fizice. Din cei 6.000 de plă­titori de impozite, 1.500 fi­gu­rează cu restanţe, care se ridică la 1.039.660 lei.

De partea cealaltă, “oraşul cas­tanilor” are înregistrate 300 de societăţi comerciale. 82 dintre ele nu au achitat integral dările, astfel că datoriile se ridică la 754.121 lei.

“În urma Or­do­nan­ţei Guvernamentale Nu­mă­rul 44/2015, printr-o şe­din­ţă de consiliu, noi am aprobat maximul de scutiri la penalităţi, adică 73,3 la sută pentru restanţierii în­registraţi la 30 septembrie 2015. Noi sperăm ca de­bi­to­rii să realizeze că această facilitate este limitată şi îi aş­teptăm să vină să-şi achite da­toriile”, ne-a spus Marcel Avram.

Chiar şi aşa, conducerile ce­lor două oraşe au avut ex­ce­dente bugetare, la sfâr­şi­tul lui 2015.

Însă, dacă lân­gă banii rămaşi în vistierie s-ar fi adăugat  şi sumele ne­recuperate în prezent, alt­fel ar fi arătat planurile de in­vestiţii în cele două lo­ca­li­tăţi urbane reprezentative pen­tru estul judeţului.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Şapte milioane de euro, datorii la bugetele locale

  1. Dorim sa publicati cel putin un top de 10 firme cu cele mai mari datorii si 10 persoane fizice.Oare se vrea sau nu recuperarea datoriilor?

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE