Ultima oră

Sănătate! Legumele şi fructele din grădina unui belințean, printre puținele din Timiş, certificate bio

MondialLegumicultura, ocupația de bază a locuitorilor din Belinț, a fost dezvoltată la nivel de afacere i­nedită, de un pasionat al acestei ramuri a agri­cul­turii.

În urmă cu un deceniu, belințeanul Ioan Jivu nu a vrut să vândă produsele pe mar­ginea drumului și a încercat să producă legume certificate bio și să lucreze, prin contract, direct cu clienții, lucru care i-a reușit.

Membru al Asociației pentru Susținerea Agriculturii Ță­ră­nești, care își propune să ajute la valorificarea beneficiilor o­ferite de agricultura tradițio­nală din România și să păs­treze biodiversitatea locală și producția de hrană să­nă­toa­să, Ioan Jivu este printre puținii din Timiș care oferă legume și fructe certificate bio.

Lucrează peste cinci hec­tare de teren, pe care cultivă 36 de sortimente de legume și cinci de fructe, toate certi­ficate bio.

”Tot ce produc de 10 ani de zile este certificat bio. Există organisme de control, care verifică tot, de la sol, la plante, iar abia când apar produsele primesc avizul că acestea corespund ce­rin­țe­lor. Tot ce crește la mine în grădină este certificat bio. Pentru pământ și plante folosesc doar gunoi de grajd. Sunt excluse total îngrășămintele chimice, iar rezultatele sunt produsele sănătoase”, ne-a declarat Ioan Jivu.

Marfa, livrată la domiciliu

Având o gamă diversă de produse, legumicultorul a început să lucreze direct cu clienții, prin contracte, livrându-le săptămânal marfa la domiciliu.

“Am început cu 24 de contracte, iar acum am peste 100 doar la Timișoara, dar avem și la Lugoj. La Ti­mi­șoara am închiriat un depozit, de unde clienții vin să-și ridice marfa. La Lugoj, le duc personal, sâmbăta, la do­mi­ciliul omului. Prețurile sunt aproape la fel ca cele de pe pia­ță, doar că produsele di­fe­ră. La mine prețul e fix și e stabilit de șase ani. Pri­me­le coșuri, la contracte, apar undeva prin aprilie. La începutul sezonului, produsele mele sunt mai ieftine ca cele de pe piață. Contractele sunt pe durata unui sezon legumicol. Am clienți care vin personal să-și adune marfa din sere sau de pe terenul pe care cultiv. Este muncă enormă și mă bazez pe familie, dar și pe colaboratori. Nu e o afa­ce­re din care poți să faci can­ti­tăți mari de bani, dar poți să-și întreții în mod decent familia. Acum mai vreau să fac un solar, iar la anul voi mai face încă unul”, ne-a mai spus Ioan Ji­vu.

Printre cele 36 de legume cultivate se numără cartofii, ceapa, fasolea, țelina, morcovii, sfecla roșie, varza, pă­trun­jelul, salata verde și multe al­tele.

Legumicultorul oferă și fructe clienților, precum zmeură, mure, coacăze roșii și negre sau căpșuni, însă întreaga listă cu legumele și fruc­tele cultivate, dar și date privind modul de în­che­iere a contractelor pot fi văzute pe adresa lui de facebook: ASAB JIVU, unde le stă la dis­poziție și un număr de telefon la care Ioan Jivu poate fi contactat.

CONCURS! Un coş cu produse bio, ca la țară, săptămânal

”Redeșteptarea” a lansat un nou con­curs săptămânal, în urma căruia va oferi un coș cu legume proaspete, cer­tificate bio, de la belințeanul Ioan Jivu, unul dintre puținii producători tra­di­țio­nali din vestul țării, care cultivă pes­te 35 de sorti­men­te de acest fel.

Cartofii, cea­pa, salata, morcovii, fasolea, pătrunjelul, sfecla roșie și multe altele nu au voie să lipsească din casele dumneavoastră.

Toate produsele au girul spe­cia­liștilor, care lucrează pentru Ministerul Agriculturii.

Completaţi şi decupaţi talonul din ziarul Redeșteptarea, apoi depuneţi-l la Librăria Stadnicom, lângă Flanco și puteți câștiga săptămânal un coş cu legume bio.

Premiul se ridică în fiecare zi de vineri, între orele 10-16, de la sediul Redeşteptarea, str. A.C. Popovici nr. 2

Câștigați cu ”Redeșteptarea” și mâncați sănătos!

 

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE