Ultima oră

Salată de vinete libaneză

MondialIngrediente:

  • 3 vinete medii-mici sau 2 vinete mai mărișoare (eu am cântărit pulpa rezultată după coacere și curățare, am avut 400 de grame de pulpă de vinete)
  • 1 ardei gras mediu (eu am folosit 80 de grame de ardei gata curățat și tăiat cuburi, l-am ales galben pentru a avea o culoare în plus în preparat)
  • 1 legătură de ceapă verde (dacă nu aveți ceapă verde, puteți folosi de exemplu ceapa roșie tăiată cubulețe)
  • 150 de grame roșii
  • 1 cățel de usturoi
  • 60 ml. ulei de măsline extravirgin
  • zeama de la 1 lămâie mică
  • sare și piper după gust
  • opțional, puțin ardei chili proaspăt
  • 1 legătură de pătrunjel

1. Vinetele se coc pe grătar/direct la flacără/pe jar/disc sau cum aveți posibilitatea. Important e ca miezul să devină moale și suculent iar coaja să fie bine pârlită, pentru a da pulpei de vinete acel gust specific de afumat. După ce sunt coapte, vinetele se curăță de coaja arsă și se pun într-o strecurătoare, să se dreneze de lichid.

2. Vinetele bine scurse și răcite se toacă mărunt, preferabil cu un instrument nemetalic (de lemn, ceramică, plastic etc) pentru a preîntâmpina oxidarea vinetelor (nu doar că se înegresc, dar se și iuțesc într-un fel neplăcut).

3. Se curăță și se spală legumele, se zvântă și se toacă în cubulețe/bucăți mici. Se toacă și pătrunjelul iar usturoiul urmează să fie zdrobit, l-am lăsat întreg în poză ca să poată fi identificat (la capătul pătrunjelului).

4. Vinetele și usturoiul zdrobit se pun într-un castron și se încorporează uleiul de măsline, turnându-l în fir subțire, în timp ce vom amesteca bine cu o lingură de lemn, ca la maioneză.

5. Chiar înainte de a servi salata, adăugăm restul ingredientelor, păstrând deoparte doar o lingură de pătrunjel tocat, pentru a presăra salata la final. Se amestecă bine, se adaugă sare și piper, eventual și ardei chili, după gust, apoi se adaugă și zeama de lămâie, treptat, ajustând gustul de acru ca să fie exact așa cum vă place.

6. Se aranjează salata în formă de piramidă (dacă o veți lăsa într-un castron nu se va supăra nimeni) și se presară cu pătrunjelul tocat păstrat. Se servește imediat, merge de minune cu lipie puțin prăjită dar tot delicioasă a fost și cu pâinea mea cu maia naturală.

S-aveți poftă!

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE