- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Ruga Mică: a 24-a întâlnire de suflet a meseriaşilor lugojeni, în întâmpinarea sărbătorii oraşului de la 15 august

Mondial [1]Păstrînd o tradiţie seculară, meseriaşii Lugojului au celebrat Ruga Mică în cadrul unui eveniment de suflet, binecuvântat de o rugăciune a părintelui Cristian Cerbu.

“Suntem în al 24-lea an de întâlnire la Ruga Mică, tradiţie preluată de la înaintaşii noştri, care se întâlneau la Birtul Meseriaşilor. Luau o pălărie, scriau bileţele şi trăgeau la sorţi naşul Rugii. La un secol distanţă, facem şi noi acum pregătirea Rugii”, a spus în deschidere Vasile Belinţan, preşedintele Corporaţiei Meseriaşilor din Lugoj.

“V-am promis o vamă (n.r. – una din fostele vămi ale Podului de Fier) şi, după multe procese, acum e liberă. Discutăm de preluarea vamei către splaiul Brediceanu. Să aibă înscrisă pe ea marca sau sigla corporaţiei, cum doriţi dumneavoastră. Acum s-a împlinit, înainte de Rugă, aşa cum v-am promis. Ne-am pregătit cum se cuvine, am aranjat oraşul, trotuarele, marcajele, băncile, am făcut dalarea în faţa Bisericii cu două Turnuri, cred că oraşul e pregătit de Rugă din toate punctele de vedere”, a punctat primarul Lugojului, Francisc Boldea.

Edilul şef a amintit şi serialul de evocări care apare în săptămânalul “Redeşteptarea”, realizat şi prin contribuţia d-lui Vasile Belinţan, preşedintele breslaşilor lugojeni, un serial de mare succes, citit cu drag, mai ales de lugojenii plecaţi departe de casă.

“Fenomenul Corporaţiei Meseriaşilor, organizaţie a breslelor care nu numai că a supravieţuit, dar se conduce după vechile statute din 1884, este unic în ţară – m-au asigurat cu admiraţie colegii parlamentari din toată ţara”, a spus şi fostul deputat Sorin Stragea, membru onorific al Corporaţiei Meseriaşilor.

Un moment emoţionant a fost acela în care profesoara Flavia Rosana Căpraru, preşedinta Asociaţiei Fusion of Arts, a înmânat o diplomă de merit domnului Vasile Belinţan. Diploma este acordată Corporaţiei Meseriaşilor din Lugoj din partea d-lui Giovanni Maggi, preşedintele Academiei Citta di Roma, organizaţie culturală din capitala Italiei cu o mare tradiţie, fondată în anul 1911.

La ora actuală, cu tot cu asociaţia apicultorilor, Corporaţia Mesriaşilor din Lugoj numără peste 160 de membri din cele mai diverse domenii de activitate.