Ultima oră

Roxana Țif – de la Mănăştiur până pe prima treaptă a podiumului la Campionatul Balcanic de Lupte!

Despre Roxana Țif, care a împlinit la 5 iulie frumoasa vârstă de 16 ani, este greu să scrii ca despre o viitoare spe­ranță. Ea este mai de­gra­bă o certitudine în lumea lup­telor libere feminine. La ora la care am realizat acest ma­terial, Roxana se pre­gă­tea cu lotul național de ca­de­te pentru Campionatul Eu­ropean din Suedia, pro­gramat în 18 iulie. Roxana Țif a pornit de jos, dintr-o fa­milie cu condiții modeste din Mănăștiur.

Din fericire, talentul și calitățile ei spor­tive au fost repede re­mar­ca­te de ochiul format al an­trenorului Avrămuț To­do­res­cu, cel care l-a antrenat și pe campionul european Ro­bert Papp.

Iar rezultatul este de-a dreptul uluitor. Cel mai im­portant titlu obținut până acum de Roxana este cel de Campioană Balcanică – me­dalie de aur la categoria ju­ni­oare II.

La ora actuală, Ro­xana Țif este multiplă me­daliată și campioană la Campionatele Naționale de Copii, Juniori III, Juniori II, la turneele internaționale ale României și ale altor țări, in­clusiv la competițiile de lup­te pe plajă. Anul trecut a ob­ținut șase medalii, trei la competiții internaționale și trei la întreceri interne.

Anul acesta, luptătoarea Roxana Țif a luat aur la Turneul In­ter­național al României, ar­gint la finala Clubului Șco­lare, bronz la Turneul In­ter­na­țional al Turciei de la Iz­mir și bronz la finala na­țio­nală individuală de cadeți de la Odorheiu Secuiesc.

La ora la care am rea­li­zat acest material, Roxana se afla în pregătire la Com­ple­xul Olimpic de la Iz­vo­rani, cu lotul de cadeți al României, pregătind a doua sa participare la un Cam­pio­nat European. Simpla lec­tu­ră a acestor performanțe ne duce cu gândul la o sportivă de mare viitor. Cum a în­ce­put povestea acestei cam­pi­oa­ne ne spune antrenorul A­vrămuț Todorescu.

”Pe lângă activitatea mea la CSS Lugoj, unde ac­ti­vez împreună cu colegul meu Laurențiu Macarei, eu lucrez de opt ani la centrul satelit al CSS de la Mă­năș­tiur – secția lupte, prin pro­iec­tul de colaborare cu Școa­la George Gârda din lo­ca­litate și Primăria Mă­năș­tiur. Fiind vorba de un stil diferit de greco/romane, la care antrenez în mod obișnuit, am cerut sprijinul colegilor de la lupte libere, în special lupte feminine. În aceste probleme de spe­cia­li­ta­te, am primit ajutorul an­tre­norilor Emil Vanea și V­a­l­e­ntin Cimponeriu”, pre­ci­zea­ză din start Avrămuț To­dorescu.

”Pe Roxana Țif am des­coperit-o acum șase ani, într-o comună unde am mai a­vut campioane și me­da­lia­te la fete prin Diana Dălan, Ligia Carp, Cosmina O­tes­cu și Amalia Popovici, plus doi băieți medaliați cu bronz la greco-romane: Cos­min Po­povici și Mihai Fogaș. De când a venit, am re­mar­cat că Roxana avea calități deosebite: viteză în mișcare, mo­bilitate, plasa­ment, voin­ță, dorință de a învinge. Și mai are ceva: un grad de in­teligență ridicat, învață foarte bine, iar fără asta nu poți face sport de per­for­man­ță. Ca și cele masculine, luptele feminine sunt un sport foarte com­plex. Ele cer putere, teh­ni­că, concen­tra­re și adesea sunt mai di­na­mice, mai în vi­teză decât competițiile bă­ieților. Este un cumul de ca­li­tăți, care îm­bină forța, vi­teza, inteli­gen­ța, dârzenia, dar și do­za­jul efortului. Ro­xa­na le are pe toate. Dacă să­nătatea nu-i va face pro­ble­me, va a­jun­ge o sportivă cu mari rezul­ta­te la cam­pio­nate europene și mondiale”, este încre­din­țat antrenorul A­vrămuț To­do­rescu.

La terminarea celor opt clase la Mănăștiur, Roxana a intrat la Liceul Teoretic ”Traian Vuia” din Făget. Du­pă un an și jumătate, a fost transferată prin ordin mi­nisterial al MEC la Li­ceul ”Mircea Eliade” din Bu­curești, pentru a-și putea des­fășura activitatea cu lotul național de juniori.

Contactată într-o pauză de antrenament la Complexul O­lim­pic de la Izvorani, Ro­xana Țif spune că are mari speranțe la campionatul European de Lupte care va începe la 18 iulie în Suedia: ”Acum facem niște antre­namente mai tari și eu mă pregătesc cu multă se­rio­zi­ta­te. Îi avem antrenori pe Petre Toarcă și Șerban Mun­ghiev. Voi concura la ca­tegoria de 40 de ki­lo­gra­me și sper la o medalie. Este al doilea campionat eu­ro­pean la care particip, după cel din Serbia, unde am con­curat la cat. 38 kg. A­co­lo am pierdut primul meci, dar emoțiile au fost foarte mari. Acum am alt moral”.

”Sper într-o clasare a ei cât mai bună, nu știu nivelul competitoarelor, dar cred că Roxana ar putea lua o me­dalie”, adaugă și antrenorul A­vrămuț Todorescu. Îi do­rim și noi, din inimă, mult succes!

Iar previziunile de la acea dată s-au adeverit, Roxana obţinând o prestigioasă medalie de argint!

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*