- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Românii de pretutindeni, la tradiționala sărbătoare folclorică de la Valea lui Liman

Mondial [1]Casa de Cultură Tomeşti, Primăria Comunei şi Consiliul Judeţean Timiş, prin Centrul de Cultură şi Artă, organizează în zilele de 13 august ediţia cu numărul 45 a tradiţionalei sărbători ”Nedeea Românilor de Pretutindeni” de la Valea lui Liman.

Ca în fiecare an, ziua de sâmbătă, 12 august, este de­di­cată tinerilor. Între orele 20 şi 22,30, pe platoul din vecinătatea complexului turistic va avea loc un concert de muzică uşoară susţinut de trupa timişoreană Vest Phoe­nix Cover UPT, urmat de tradiţionala discotecă.

Duminică, de la ora 11, va începe spectacolul folcloric. Manifestarea reu­neş­te renumiţi interpreţi de mu­zică populară şi ansambluri folclorice. Vor susţine recitaluri soliştii Ramona Ilieşi Drăgan, Petrică Miulescu Irimică, Diana Să­la­gea, Costel Bambu şi Mir­cea Cârţişorean.

An­samblurile care urca pe scenă sunt ”Doina Bihorului” din Ungaria, ”Iablan­ca” din Serbia, ”Sorocul” din Beregsău Mare, ”Făge­ţa­na” din Făget, ”Valea Mu­reşului” din Săvârşin şi for­maţia de dansuri din To­meşti. Orchestraţia este a­si­gurată de formaţia ”Fraţii Drăgan”.

”Încercăm să aducem interpreţi de marcă ai folclorului bănăţean şi ansambluri folclorice care să ofere o diversitate coregrafică şi spectacole de calitate. Aş­tep­tăm cât mai multă lume în frumosul loc al To­meş­tiu­lui, numit Valea lui Liman”, ne-a spus Costel Medelean, primarul comunei Tomeşti.

Festivalul folcloric a debutat în anul 1973, când Teodor Chicinaș, primarul de atunci al Tomeștiului, a organizat prima ediție a Festivalului Muzicii și Dansului Po­pular, sărbătoare care mai apoi a primit numele de Ne­deea Românilor de Pretutindeni. La acea vreme, Ion I­liescu, fostul preşedinte al Ro­mâniei, era primul secretar al judeţului Timiş şi participa frecvent la această ma­nifestare.