Ultima oră

Românii care nu au nici un venit sunt obligaţi să plătească asigurări de sănătate

Românii care nu au niciun venit vor trebui să plătească începând de acest an asigurări de sănătate de 57 de lei pe lună (respectiv 5,5% din salariul minim brut). Excepţie fac elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.

”Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de “fantome”. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, oricum ar fi, nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva.Cum poți să zici «am trăit fără nici un venit» timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Nu cumva vorbim de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat?“, a spus Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

Adevărul este că, din păcate pentru evoluţia economică a ţării, este foarte posibil să trăieşti şase luni, un an sau mai mult în România, fără a câştiga un singur leu.

“Cred că trebuie să înțelegem că dacă, Doamne ferește, se întâmplă să se îmbolnăvească, ei se vor afla într-o situație absolut critică, să trebuiască să plătească niște sume mult mai mari, pe care mai mult ca sigur nu și le pot permite, pe când suma care a fost stabilită ca obligație de plată prin această prevedere este una modică”, a mai spus acesta.

Situaţiile sunt multe şi diverse, dar iată câteva dintre cele mai frecvente.

Dacă nu ai nici un venit declarat, nu lucrezi legal, nu eşti pensionar, nu ai în întreţinere copii care primesc alocaţie, nu primeşti o indemnizaţie (de şomaj, de persoană cu handicap, de veteran, de revoluţionar etc.), nu încasezi o arendă, o chirie sau o pensie de întreţinere ori nu obţii câştiguri vânzând produsele din gospodărie, statul are grijă de tine. Sau, cel puţin, aşa pretinde: începând din anul 2001 este în vigoare legea venitului minim garantat.

Potrivit acesteia, o persoană singură fără venituri primeşte de la administraţia locală un ajutor social de 125 de lei pe lună, o familie de două persoane – 225 de lei, iar una de patru persoane – 390 de lei.

Pentru cei care au venituri sub aceste cuantumuri, ajutorul social se acordă ca diferenţa dintre nivelul venitului minim garantat de mai sus şi respectivele câştiguri.

Cu alte cuvinte, o familie de patru persoane care încasează doar alocaţiile celor doi copii va primi lunar 306 lei – din nivelul de 390 de lei se scad banii primiţi pentru copii.

Totuşi, nu oricine se încadrează în condiţiile pomenite mai sus are dreptul la ajutorul statului.

Există o serie de bunuri care îi exclude pe deţinători de la drepturile oferite de legea venitului minim garantat.

Astfel, a fi proprietar pe o altă clădire în afara celei de domiciliu, pe un teren intravilan mai mare de 1.000 de metri pătraţi în mediul urban sau 2.000 de metri pătraţi în mediul rural, pe un autoturism sau motocicletă mai nou de 10 ani sau pe mai multe autoturisme şi/sau motociclete mai vechi de 10 ani, pe o autoutilitară, autocamion, autobuz sau microbuz, rulotă, pe un utilaj agricol (tractor, combină), pe o ambarcaţiune cu motor, pe un utilaj de prelucrare agricolă (moară, presă de ulei) sau de prelucrat lemnul (gater), pe suprafeţe de teren şi/sau animale şi păsări cu o valoare netă anuală de producţie de mai mult de 1.000 de euro pentru o persoană singură sau 2.500 de euro pentru o familie, precum şi deţinerea de depozite bancare mai mari de 3.000 de lei înseamnă că nu mai eşti eligibil pentru ajutorul social şi pentru alte ajutoare similare (cel pentru susţinerea familiei şi cel pentru încălzire).

În România sunt trei milioane de români care nu au niciun venit.

Autor: Alexandrina Tîmbur

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Românii care nu au nici un venit sunt obligaţi să plătească asigurări de sănătate

  1. Situatia este simpla. Acel articol este neconstitutional, existand deja o decizie a CC care a anulat somatia de plata unui cetatean care castigase cativa lei intr-un an si era pus sa plateasca o contributie la nivelul salariul minim. Logic aceeasi decizie este in cazul persoanelor fara venit. Pe scurt, instanta a decis ca o contributie nu poate fi mai mare decat venit. Deci deja s-a admis exceptia de neconstitionalitate si ar trebui ca acest lucru sa aiba efecte si asupra acestui articol din codul fiscal. Ar trebui dar guvernul doarme zice ca va remedia situatia dar inca nu se intampla nimic. iohannis doarme dupa ce a girat o astfel de lege, parca acum ceva timp il auzeam ca nu va semna ceva neconstitutional! Nu are consilieri?!

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*