- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Românii ar putea beneficia de servicii decontate de către Casa de Sănătate

Mondial [1]românii asigurați, dar și cei neasigurați în sistemul public de sănătate vor beneficia de servicii dentare decontate de Casele de Sănătate, potrivit unui act normativ care a fost recent publicat în Monitorul Oficial.

Lista de servicii va fi mai lungă pentru cei asigurați în sistemul sanitar autohton decât pentru cei neasigurați, iar majoritatea serviciilor sunt prevăzute cu decontare integrală, adică fără plată.

Aceste pachete de servicii medicale sunt diferite pentru cei asigurați în sistemul public de sănătate față de cei care nu sunt asigurați, însă ambele includ, în mai mică sau mai mare măsură, serviciile dentare de care vor putea beneficia românii la stat. Le vom lua însă pe rând.
Servicii de bază pentru asigurați

Pentru cei asigurați vorbim de pachetul de servicii medicale de bază, care cuprinde, la medicina dentară, ceva mai multe servicii decât pentru cei neasigurați. În ordin se regăsesc lista cu serviciile dentare și tarifele acestora, pentru care există trei posibilități de decontare de către casă:

Conform ordinului, adulții vor putea merge la consultație gratuită o dată pe an, iar copiii, chiar de două ori. Concret, pentru decontarea integrală sau de 60% din tarif sunt prevăzute următoarele acte terapeutice: tratamentul cariei simple, obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al gangrenei, pansamentele calmante, extracția dinților cu anestezie, diverse proteze, aparate și dispozitive utilizate în tratamentul malformațiilor congenitale, reparații și reconstrucții.

Pachetul de servicii medicale pentru cei neasigurați în sistemul public de sănătate e ceva mai subțire, dar sunt prevăzute câteva servicii dentare la stat foarte importante, cu gratuitate.

Mai exact, conform ordinului, vorbim de următoarele servicii fără costuri: pansamente calmante/drenaj endodontic, tratamentul afecțiunilor parodonțiului cu anestezie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei, reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulare, reparația și rebazarea protezelor și reparațiile aparatelor ortodontice.

Aceste persoane vor suporta integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate-radiografii dentare şi tratamentul prescris.