"> România, în topul celor mai poluate ţări europene – Redesteptarea

România, în topul celor mai poluate ţări europene

 România, în topul celor mai poluate ţări europene

România ocupă locul doi în clasamentul ţărilor europene care poluează cel mai mult raportat la cât produce, după Bulgaria şi urmată de Estonia și Polonia, reiese dintr-un raport de specialitate întocmit de Agenţia Europeană de Mediu. Conform documentului, 50% din impactul dăunător al poluării aerului reprezintă 1% din producătorii industriali din Europa, în acest caz pagubele ajungând la 165 miliarde de euro, anual. Cea mai păguboasă industrie este cea energetică, acesta fiind responsabilă de 67% din totalul daunelor provocate, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, cei mai mari poluatori ai Europei, din punct de vedere al pagubelor produse, sunt: Germania, Polonia, Marea Britanie, Franța și Italia. Dacă pagubele sunt raportate la cât produc ţările, în topul celor mai dăunătoare state se află: Bulgaria, România, Estonia și Polonia.

Statisticile Uniunii Europene arată că aproximativ 430.000 de decese premature au fost atribuite particulelor fine în suspensie. De asemenea, expunerea la zgomotul ambiental s-a estimat că provoacă moartea a 10.000 de persoane din cauza bolilor de inimă şi atacurilor cerebrale în fiecare an.

Potrivit raportului AEM, Europa nu este în grafic în ceea ce priveşte stoparea pierderii biodiversităţii, întrucât dispar în continuare o serie de habitate pentru animale și plante. O proporţie mare a speciilor protejate (60%) şi a tipurilor (77%) sunt considerate a fi într-o stare nefavorabilă de conservare. În cazul României, deşi există peste 900 de arii naţionale protejate şi mai mult de 500 de situri Natura 2000, un sfert dintre speciile de animale (25%) sunt considerate ameninţate, restul fiind supuse unei presiuni crescânde din cauza unor habitate corespunzătoare în afara ariilor protejate.

Conform măsuratorilor efectuate anul trecut în România, Cluj-Napoca este cel mai puţin poluat oraş din ţară. Cel mai poluat oraş este Bucureştiul, urmat de Timişoara.

Cristian Obeadă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: