Ultima oră

România din avion

MondialStewardesele întâmpină fie­care pasager cu un salut firesc și cu un zâmbet înțepenit în stan­dardele redând optimismul de pe fețele lor tinere, cu tră­să­turi armonioase, peste care machiajul profesionist adaugă o strălucire discretă.

După ce repetă acest ceremonial de vreo sută optzeci de ori, aș­teap­tă să ne găsim locurile, să ne punem micile bagaje în lo­cu­rile speciale și să ne așezăm pe scaunele maronii, mai puțin moi decât ne-am fi așteptat, apoi închid ușile cu mișcări si­gu­re și cu un clic indubitabil. Un fel de punct. Poate și un semn al exclamării, marcând fap­tul că suntem sub stă­pâ­ni­rea lor și, mai ales, a piloților. Oare toate rotițele corpurilor lor funcționează normal?

Por­nesc motoarele, dar și ”dansul” stewardeselor indicând ieșirile de urgență, utilizarea măștilor în cazul depresurizării, locul ves­telor de salvare și folosirea cen­turilor de siguranță. În­cu­ra­ja­tor! Trei nemți deja antrenați de dozele cu bere de la duty free râd zgomotos și ar mai vrea altele.

Șefa echipajului îi pri­vește tăios, dar li se a­dre­sează politicos în engleză. În rest, o mică Românie așteaptă de­colarea: un bebeluș doarme în brațele tatălui, o călugăriță greco-catolică murmură o rugăciune, două femei nu mai vor­besc despre duhorile bă­trâ­ni­lor pe care trebuie să-i în­gri­jească, un tânăr cu o cămașă ca­drilată își tot freacă bă­tă­tu­rile din palmele mari, o dom­ni­șoară cu machiaj țipător și cu buze umflate privește în gol; lângă ea, doi musculoși cu geci negre de piele și încălțări roșii privesc, din obișnuință, doar spre buzunarele pasagerilor.

A­vionul vibrează și, după numai câ­teva secunde, cele peste șap­tezeci de tone ale sale sunt în aer. O voltă spre stânga și, cu 0,79 Mach, azimut clar spre vest…”ca tot românul, fir-ar mama ei de treabă!”- zice un bărbat îmbrăcat într-un trening mov cu negru.

E supărat că nu-și poate găti fasolea acasă și-i în­jură metodic pe toți cei care, în ultimii 15 ani, l-au obligat să-și caute de lucru ba în Italia, ba în Spania. Acum le cară ce­lor din Holland fasolea, țe­li­na, morcovii, lalelele, trandafirii, așa cum face, de vreo doi ani, și fiu-su cel mare. Din păcate, lucrează la altă firmă, așa că se întâlnesc mai mult pe la de­po­zite sau prin parcările au­to­stră­zi­lor. Nădejdea lui pare să stea în cel mic, pe care l-a auzit mai mult la telefon decât de-ade­vă­ra­te­lea și, când stă cu mâinile par­că scurse în volanul sen­si­bil, se tot întreabă cum o fi reu­șit Prâslea să ia în arendă pă­mânturile tuturor babelor și mo­șilor din trei ulițe ale sa­tu­lui.

Mai nou, printre altele, i-a tot arătat pe Skype, cum s-au dez­voltat plantele din cele șapte soiuri de fasole cultivate pe o postată frumoasă, cum a re­coltat și a vândut boabele. Si­gur, i-a păstrat și lui câte un săculeț din fiecare fel…

Dă cu șapca sa albastră de podeaua pe care tocmai trecuseră ste­war­desele împingând un dulă­pior din ale cărui sertărașe pri­veau înfumurate sticluțe de par­fumuri scumpe. Una dintre ele se întoarce spre el.

Bărbatul își cere scuze, privind spre pan­­tofii celor doi tineri din dreap­­ta sa. Îi întreabă cu ce se o­cu­pă, iar ei dau din degete, par­că ar vrea să tasteze răs­pun­sul. Sunt IT-iști, au pus la punct un program și niște a­pli­ca­ții, care le-ar putea aduce bani frumoși.

”Cam cât?” Răs­punsul nu se aude, fiindcă un băiețel de vreo doi ani plânge brusc, strigând de parcă ar fi su­pus la grozave torturi.

Îi răs­punde altul din față, de același leat. O țin așa vreo oră. Sunt ce­tățeni străini de etnie ro­mâ­nă, care zboară tot la trei luni, pentru a fi când cu un părinte, când cu celălalt.

O bunicuță ar vrea să le dea sfaturi sau măcar să ne spunem părerea despre alegerea primarilor doar într-un tur de scrutin. Dar noi pri­vim fascinați cum soarele co­boa­ră în valurile pufoase ale ce­­rului trandafiriu…

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on România din avion

  1. România low cost.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE