Ultima oră

Rollerul de Lugoj al lui Constantin Iorga, campion european în Franţa

Roller-ul de Lugoj a obţinut titlul de campion european la ediţia cu numărul XXVIII a Ex­po­ziţiei Europene de Avicultură şi Cuni­cul­tu­ră (pentru păsări de curte şi animale mici) or­ga­nizată la Metz, în perioada 13-15 noiembrie.

Este al doilea titlu de cam­pion european, cucerit de cres­cătorii de păsări lu­go­jeni la ultimele trei ediţii ale expoziţiei, care se des­fă­şoa­ră din trei în trei ani. Roller-ul premiat la Metz aparţine cunoscutului crescător Con­stantin Iorga, preşedintele de onoare a Asociaţiei Fau­na a Cercului Militar din Lugoj.

Dintre cei zece po­rum­bei din rasa Roller de Lu­goj prezenţi în Franţa, ju­riul a premiat un exemplar cu penaj alb cu pete negre (pestriţ).

“Ne-am străduit să a­rătăm în expoziţie cei mai frumoşi porumbei din rasa Roller crescuţi la Lugoj, iar unul a primit şi re­cu­noaş­te­rea juriului. M-am născut cu porumbeii în curte, iar la ora actuală cresc 200 de po­rumbei din rasele Roller de Lugoj, Oriental de Lugoj şi Gulerat”, a spus Constantin Ior­ga.

Porumbeii din rasa Roller de Lugoj crescuţi de Iorga au mai fost premiaţi cu titlul de campion şi în 2009, la categoria tineret, la expoziţia de la Nitra din Slovacia, alături de Rollerii de Lugoj ai crescătorului Do­rel Suba, la categoria ma­turi.

La expoziţia de la Metz, din Asociaţia Fauna, au mai participat Ştefan Kiss-senior cu doi po­rum­bei din rasa King, Şandor Kiss cu patru porumbei din rasa Găină Grif, Aron Ridl cu patru porumbei Toboşari de Buhara, Ion Hoban cu patru găini Orpinton şi Lu­cian Onujec cu patru iepuri u­riaşi.

De asemenea, a fost prezent şi fostul poliţist Dan Boitoş, din Coştei cu po­rum­bei creţi.

La Metz au fost prezentate în jur de 40.000 de exponate din 24 de ţări: Anglia, Austria, Bel­gia, Bosnia-Herţegovina, Bul­garia, Cehia, Croaţia, Da­ne­marca, Elveţia, Franţa, Ger­mania, Italia, Letonia, Li­tuania, Luxemburg, O­lan­da, Polonia, România, Ru­sia, Serbia, Slovacia, Spa­nia, Suedia şi Ungaria. Prin­tre acestea s-au aflat şi cele ale Clubului ”Porumbelul 1929”, care au reuşit de a­se­me­nea, rezultate foarte bu­ne.

”Jucătorul de Galaţi” pre­zentat de Zeno Groza şi ”Zburătorul gât golaş” a lui Gheorghe Craşovan au obţ­i­n­­ut fiecare 95 de puncte, la doar un punct de titlul eu­ro­pean.

Marian Perii a primit 96 de puncte pentru iepurii uriaşi gri german (titlul s-a luat cu 97 p.) şi 95 puncte pentru găini ”Australort” (tilul s-a luat cu 96 p.). Toţi reprezentanţii clubului ”Po­rum­belul 1929” s-au întors însă cu tiluri de la Expoziţia Internaţională de la Vârşeţ – Serbia.

Au ieşit campioni: Ze­no Groza (Jucător de Ga­laţi), Gh. Craşovan (Zbu­ră­tor gât golaş), Nicolae Ră­chitan (Jucător albastru de Cluj), Ioan Frăţilă (Berzat de Budapesta), Ilie Paulescu (Tripler englez), Valentin Mi­hăescu (Jucător de Bo­to­şani), Ioan Crâştiu (Nord cau­cazieni), Sergiu Prun­dean (Voiajor grman), Da­niel Talpeş (Jucător de Ti­mi­şoara), Cătălin Szilagyi (Te­xan) şi Iosif Fajes (Te­xan).

Următoarea competiţie in­ternaţională de anvergură la care vor participa cres­că­to­rii l­ugojeni este bal­ca­nia­da de la Sofia, din Bulgaria. “Sper să obţinem premii fru­moase şi la această ex­po­ziţie, care prezintă tot ce e mai valoros din partea de sud-est a Europei.

În 1986 am obţinut un titlu de cam­pion al fostelor ţări so­cia­lis­te la o expoziţie ce a fost or­ga­nizată tot în Bul­garia”, a mai spus Con­stantin Ior­ga.

Evenimentul este programat pentru perioada 25-28 februarie 2016.

În zilele de 21-22 no­iem­brie, Lugojul va organiza  la Sala “La­vi­nia Mi­lo­şo­vici” o ex­po­zi­ţie de profil, un­de vor fi expuse exemplare de po­rumbei, păsări de curte şi iepuri din ţară şi străi­nătate.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*