Ultima oră

Republica Moldova, subiect „marginal” la europarlamentare?

Cu riscuri mari şi cu majorităţi fragile care au constat uneori într-un singur deputat care a rămas pe poziţie, Republica Moldova şi-a menţinut opţiunea pro-europeană din ultimii ani

MondialAşa cum ne aşteptam şi după cum ne-am lămurit deja, campania alegerilor europarlamentare a debutat în trombă. Culmea e însă că temele cel mai larg dezbătute, de la terenuri la… tricouri, sunt tot cele de politică – sau mai bine zis de bucătărie – internă. Atunci când este vorba despre politica externă şi despre agenda noastră internaţională, candidaţii par atinşi de o subită amnezie. Interesant este că nici măcar situaţia dramatică din Ucraina vecină i-a scos din amorţeală pe cei care visează la fotoliile de europarlamentari. Aici, politicienii par a se suprapune perfect televiziunilor de ştiri din România, care (cu mici excepţii) oferă un spaţiu neglijabil materialelor aprofundate despre starea actuală a lumii. Iar dacă evoluţiile din aria Asia-Pacific (foarte interesante, de altfel) par a fi prea îndepărtate, nu înţelegem de ce subiectul Republica Moldova este plasat parcă la aceeaşi distanţă. Despre imediata noastră vecinătate se discută rar, cam cu jumătate de gură şi fără tragere de inimă.

În urmă cu ceva vreme, influentul cotidian The New York Times titra: „Republica Moldova, cea mai curajoasă ţară din lume”. Editorialistul Nicholas Kristof punea reflectorul pe această ţară săracă şi uitată a Europei, spunând că „dacă ar exista o competiţie olimpică pentru cea mai curajoasă ţară din lume, medalia de aur ar putea fi obţinută de Moldova. Politicienii ezitanţi din Europa şi America ar trebui să vină în această ţară pentru a-şi face un transplant de coloană vertebrală”. Iar materialul se încheia fără echivoc: „am putea să-i dăm un ghiont Uniunii Europene să îmbrăţişeze dorinţa Republicii Moldova de a adera la această organizaţie”! Oare câţi dintre eurocandidaţii noştri sunt dispuşi să dea un astfel de „ghiont”, odată ajunşi la Bruxelles?

Cu riscuri mari şi cu majorităţi fragile care au constat uneori într-un singur deputat care a rămas pe poziţie (lucru greu de imaginat în Parlamentul românesc), Republica Moldova şi-a menţinut opţiunea pro-europeană din ultimii ani. Dar guvernul pro-occidental e fragil şi, mai ales, nu e veşnic. Cât de sinceră este susţinerea lui din partea viitorilor europarlamentari români? La ora când scriu aceste rânduri, la Bran se desfăşoară o întâlnire care va da cărţile pe faţă. Organizată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, întrunirea va oferi candidaţilor din partea tuturor partidelor ocazia pentru a-şi prezenta oferta electorală. Ei vor putea vorbi veteranilor din războiul de pe Nistru din 1992, vor putea susţine public identitatea românească a majorităţii populaţiei Republicii Moldova şi legitimitatea reunirii celor două state româneşti, după modelul german, vor putea face lobby pentru acceptarea de către Uniunea Europeană a acordării automate a cetăţeniei române şi/sau simplificarea acestora pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova care se declară etnici români în documentele oficiale ale Republicii Moldova, vor putea adopta simbolic un liceu din Republica Moldova…

Acestea sunt câteva dintre solicitările a peste 70 de asociaţii nonprofit din România, Republica Moldova şi diaspora la adresa celor care vor să devină europarlamentari. Abia prin asumarea unor astfel de responsabilităţi campania pentru europarlamentare ar putea avea miez şi importanţă.

generic cialis online

cialisresultgroup.com

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

3 Comentarii on Republica Moldova, subiect „marginal” la europarlamentare?

  1. daca romania vrea sa intre moldova in CE atunci ar fii bine sa suportam noi toate costurile, sa ne tragem de la gura din saracia noastra si sa le dam lor, asa ar fii corect

  2. Marius // 17 mai 2014 at 14:12 //

    Aveti dreptate, majoritatea politicienilor si a candidatilor pentru PE nu au habar de politica externa. Singurul candidat care s-a preocupat constant de Moldova, care a sustinut cauza Moldovei la Bruxelles si a mers periodic la Chisinau, sustinand lupta anticoruptie de acolo, este Monica Macovei.

  3. szabo henrieta // 14 mai 2014 at 20:46 //

    Privind actualele liste de candidati ale partidelor politice pentru europarlamentare cu persoane care nu au experienta si competenta in politica internationala, mesaje fara prea mult continut care sa abordeze marile teme europene, noua geopolitica la frontiera de est a UE,unde Romania a ramas avanpostul cel mai avansat al UE si ar putea avea un cuvant greu de spus in noua geostrategie si geopolitica mondiala,fara o politica europena coerenta, problema Moldovei va ramane inca pentru mult timp un subiect mult prea greu pentru care europarlamentarii romani. Felicitari Cristian Ghinea pentru articol !

Comments are closed.

CLOSE
CLOSE