- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Remarcabil! Venerabilul profesor Nicolae Streian, de trei ori Cetățean de Onoare

Mondial [1]

Profesorul Nicolae Streian, veteran al celui de-al doilea Război Mondial, a împlinit frumoasa vârstă de 95 de ani.

Născut la Gladna Română, la poalele Munților Poiana Ruscă la 4 ianuarie 1924, Nicolae Stre­ian a luptat în septembrie 1944 la bătălia de la Păuliş.

Aceasta a rămas în istorie drept una din­tre cele mai crâncene lupte din al doilea Război Mondial purtate de trupele române, după întoar­ce­rea armelor contra naziştilor.

Pentru meritele sale, venerabilul profesor a primit Crucea co­me­morativă a celui de-al doilea Răz­boi Mondial, 1941-1945 și o diplomă din partea Președinției României, cu textul:

”Se acordă domnului Streian Nicolae Pavel pentru serviciile militare aduse statului român în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Semnat: preşedintele României, Emil Constantinescu, 1995”.

În anul 2012, de 1 Decembrie, profesorului veteran Nicolae Streian i s-a oferit distincţia “Cheia Oraşului” din partea Primăriei municipiului Lugoj.

Diploma i-a fost acordată de primarul Francisc Boldea, în cadrul unei ceremonii ținute de Ziua Națională, ”pentru întreaga activitate desfășurată în slujba comunității lugojene”.

În același an, prin Hotărârea nr. 29 din 13 decembrie 2012, Consiliul local și Primăria Comunei Fîrdea au acordat titlul de Cetățean de Onoare profesorului Nicolae Pavel Streian din Gladna Română, ”pentru serviciile militare aduse Statului Român în timpul celui de-al doilea Război Mondial și pentru întreaga carieră didactică, cul­turală, științifică desfășurată în slujba comunității”. Distincția a fost conferită de primarul Sa­muel Lupulescu, în data de 19 mai 2013.

La acestea se adaugă, recent, titlul de Cetățean de Onoare al comunei Păuliș, primit la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

Încă din data de 31 octombrie 2018, Consiliul local Păuliș din județul Arad votase acordarea distincției celor trei veterani ai bătăliei din 1944, care mai erau în viață la acea oră.

La 1 Decembrie 2018, primarul Ioan Turcin i-a acordat diploma ”profesorului Nicolae Streian, veteran de război din Detașamentul Păuliș, ale cărui fapte au fost remarcate ca fiind acte de bravură deosebită, demne de a intra în istoria comunei Păuliș”.

La festivitățile comemorative ale bătăliei au participat Florentina Horgea, prefectul jude­țului Arad, personalități militare și din administrația locală și județeană.