Ultima oră

Recorduri cu care ţări de pe mapamond au intrat în Guiness Book

Singura ţară din lume unde nu curge niciun râu este Arabia Saudită

MondialUnele ţări şi popoare s-au înscris în Guiness Book cu recorduri la care nu ne-am fi aşteptat, ţinând seama mai ales că uneori au semnificaţii nu tocmai bune. Altele sunt simple curiozităţi, dar stârnesc interesul şi parcă merită să fie cunoscute.

Iată mai jos câteva exemple dintre cele care pot fi nu numai surprinzătoare, dar chiar şi incredibile, desi se bazează pe realităţi verificate.

1. Cel mai mare număr de persoane supraponderale se află în Republica Nauru, o ţară insulară din Pacific. 95% din populaţie este supraponderală iar explicaţia stă în faptul că, odată cu descoperirea unor mari zăcăminte de fosfaţi, care în prezent se exportă, veniturile au crescut brusc, iar populaţia, după secole de înfometare, consumă la discreţie alimente săţioase.

2. Cel mai vechi stat suveran din lume este Egiptul. Deşi în antichitate noţiunea era vagă, faraonii şi-au declarat deplina suveranitate a statului în jurul anului 3100 i.Hr.

3. Statul cu cele mai multe lacuri din lume nu este Finlanda, aşa cum cred unii. Este Canada, unde 9% din teritoriu este acoperit cu 3000 de lacuri. Canada deţine 60% din apa tuturor lacurilor din lume.

4. Cea mai puţin populata ţară din lume este Mongolia: conform recensământului oficial, acolo există 3 locuitori la kilometrul pătrat.

5. Statul cu cele mai multe tancuri din lume este Rusia. Sub aspect numeric, Rusia deţine recordul, dar majoritatea acestor tancuri sunt vechi, unele rămase încă de pe vremea războiului. Culmea: sunt tancuri americane.

6. Singura ţară din lume unde nu curge niciun râu este Arabia Saudită. Totuşi, populaţia nu suferă de lipsa apei, datorită numeroaselor instalaţii de desalinizare aflate în funcţiune.

7. Ţara cu cea mai tânără populaţie este Nigeria. Acolo, numărul tinerilor sub 15 ani este 49% din populaţia întregii ţări. Din păcate, mortalitatea ridicată face ca mulţi din aceşti tineri să nu supravieţuiască mult.

8. Naţiunea care, sub aspect numeric se îndreaptă cel mai rapid spre dispariţie locuieşte în Ucraina. Declinul natural al populaţiei de 0,8% pe an ar putea determina o scădere a populaţiei cu 30% până în anul 2050.

9. Statul ai cărui cetăţeni locuiesc în majoritate în străinătate este Malta.

10. Întreg spaţiul extravilan al statului Surinam este complet acoperit cu junglă, care ocupă 91% din suprafaţa ţării.

11. Ţara care nu are deloc păduri este Haiti. Pădurile le-au tăiat în voie afaceriştii, fără să intervină statul. În Republica Dominicană vecină, situată pe aceeaşi insulă, pădurile sunt în elementul lor.

12. Ţara unde sunt vorbite cele mai multe limbi este Papua Noua Guinee. Cei 6,5 milioane locuitori vorbesc aproape 820 limbi si dialecte diferite, reprezentând 12% din totalul limbilor vorbite pe glob. Engleza, limba oficială, o vorbesc mai puţin de 2% din populaţie.

13. Ţara cu cea mai mare suprafaţă de deşert este Libia: 99% din teritoriul naţional face parte din Sahara.

14. Ţara care produce cea mai mare cantitate de oxigen din lume este Rusia. Siberia conţine 25% din pădurile lumii, iar acestea, cum se ştie, produc oxigen.

15. Ţara unde se produce cea mai mare cantitate de opiu din lume este Afganistanul. Este vorba de 95% din producţia mondială.

16. Statul cu cel mai mare numar de puşcăriaşi din lume este SUA. Cei 2,2 milioane de deţinuti aflaţi în închisorile americane reprezintă 25 % din detinuţii întregii lumi.

17. Franţa este statul care acoperă cel mai mare numar de fuse orare din lume: toate teritoriile franceze, inclusiv ceea ce francezii numesc „d’outre mer”, adica de peste mare, răspândite prin Atlantic, Pacific şi în Oceanul Indian, sunt traversate de 12 fuse orare. Teritoriile Statelor Unite trec peste numai 11 fuse, iar pe locul al treilea se situeaza Rusia, întinsă ea singură peste 9 fuse orare.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.